Piata Interna Unica

Extras din referat Cum descarc?

1. Libera circulatie a produselor industriale si agricole
- Liberalizarea circulatiei bunurilor a inceput cu formarea uniunii vamale. 
- Alte bariere, altele decat cele vamale, numite generic "bariere netarifare" urmau a fi inlaturate. Printre acestea se afla barierele tehnice, fiscale, administrative. 
- Barierele tehnice - se refera, in principal, la standarde. 
a) Standardele de calitate: 
- Standardele de calitate au devenit una din barierele cele mai importante pentru produsele exportate in tarile dezvoltate. Ce sunt standardele si de ce reprezinta acestea bariere tehnice- 
- Standardele sunt descrieri privind caracteristicile tehnice ale produselor, calitatea acestora (continut, greutate, design, performante, durabilitate, consumul de energie, manipulare, adaptabilitate, impactul asupra mediului etc.). 
- Scopul standardelor: asigurarea securitatii lucratorilor, protectia sanatatii consumatorilor, protectia mediului, reducerea costurilor prin standardizare. 
- Standardele si normele tehnice devin bariere tehnice in calea comertului numai daca sunt diferite de la o tara la alta sau daca nu sunt recunoscute in alte tari. Ca urmare, piata externa este mai ingusta sau mai larga, accesul mai ieftin sau mai costisitor, si in functie de barierele de aceasta natura. Modalitatile de a depasi barierele care decurg din existenta unor standarde diferite in tarile respective sunt fie de a se stabili standarde comune, fie de a se promova recunoasterea reciproca a standardelor. 
- Cine elaboreaza astfel de standarde- Exista organisme - de stat sau private - care elaboreaza standarde pentru produse si servicii. Organismele care produc standarde europene sunt: CEN (Comite Europeenne de Normalisation), CENELEC (Comite Europeene de Normalisation Electrotechnique) si ETSI (European Tele- communication and Standardisation Institute). Organismele nationale de standardizare si comitetele nationale pentru electrotehnice si telecomunicatii sunt, in acelasi timp, si membri ai organismelor europene de standarde. 
- Din punct de vedere legal, standardele nu sunt obligatorii, dar adoptarea si respectarea acestora face exportul mult mai usor deoarece dovedeste conformitatea produsului cu o calitate deja cunoscuta si acceptata a bunurilor. Ca urmare, standardele devin "obligatorii" din punct de vedere comercial. Aceasta dovedeste si ca respectiva intreprindere a introdus sistemul de management al calitatii, care arata si cum opereaza compania in acest domeniu: cum asigura calitatea designului, productiei, instalarii, service-ului, controlului si testarii. Sistemul trebuie sa fie acreditat de catre organisme recunoscute de acreditare si inregistrat. In multe cazuri, respectivele organisme vor proceda la o reacreditare periodica a sistemului. Asa se explica de ce se recomanda adoptarea Standardelor Internationale ISO 9000 si a subsectiunilor acestora. 
Tratatul de la Roma cu privire la barierele tehnice: se refera la armonizarea legislatiei, ceea ce inseamna elaborarea si impunerea de norme si standarde europene. Au aparut doua probleme: 
- Stabilirea de standarde comune pentru toate bunurile ar fi fost o sarcina uriasa, imposibil de realizat intr-un interval rezonabil, avand in vedere marea varietate de produse si frecventele modificari, imbunatatiri ale parametrilor. 
- Elaborarea unor standarde comune pentru toate produsele ar fi fost in buna masura inutila deoarece, fiind vorba de tari dezvoltate, nivelul tehnic si calitativ al produselor este apropiat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Interna Unica.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!