Piata Hartiilor de Valoare din Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere
2.Istoricul aparitiei si caracteristicile bursei
3.Specificul general al pietei hartiilor de valoare in Republica Moldova
4.Specificul particular al pietei hartiilor de valoare in Republica Moldova
5.Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Un rol deosibit de mare in cadrul economiilor nationale ale lumii revine pietei de capital. De ce? In primul rand, piata de capital asigura absorbtia masiva a resurselor financiare atat din interiorul, cat si din exteriorul tarii si le directioneaza direct si indirect in dezvoltarea si prosperarea economiilor lumii. Prin urmare, se asigura o finantare de durata a entitatilor economice si a natiunilor in intregime. 
Pe parcursul ultimilor trei ani piata de capital din Republica Moldova a inregistrat un mare progres marcat atat prin cresterea volumelor emisiilor de valori mobiliare, cat si prin sporirea volumului tranzactiilor cu valori mobiliare pe piata secundara. 
Desigur, ca la moment nu putem afirma ca avem o piata de capital dezvoltata (lipsesc emisiunile publice de valori mobiliare, putine actiuni sunt lichide pe piata secundara, etc.), insa exista un inceput si un salt promitator pentru aceasta piata. Premizele de dezvoltare, la fel, persista. Din an in an creste volumul remitentelor, iar odata cu apropierea de spatiul UE fluxuri financiare considerabile sunt gata sa penetreze circuitul financiar al Republicii Moldova.
Valoarea anuala a pietei de capital (emisiuni de constituire si suplimentare de actiuni/obligatiuni corporative, tranzactii cu actiuni/obligatiuni corporative pe piata secundara) a depasit in anul 2007 pragul de 3 miliarde de. lei, in crestere cu 72% fata de anul precedent. Aportul la acest salt a fost adus atat din partea cresterii volumelor emisiunilor de valori mobiliare (+ 86 %), cat si a valorii tranzactiilor pe piata secundara a valorilor mobiliare (+64 %). Acest salt al pietei de capital din anul 2007 a fost alimentat in primul rand de investitiile directe si indirecte in sectorul financiar al Moldovei, precum si in asa ramuri ca, bunaoara, constructii, transport, comert. 
In Republica Moldova exista si se dezvolta o piata de capital, dar este la un nivel de dezvoltare foarte jos in comparatie cu alte piete externe. Conform celor expuse mai sus referitor la piata de capital si bursele de valori, gindind bine si analizind tot ceea ce sa spus pina acum in acest paragraf, eu as forma piata de capital in R.M. din trei sectoare:
1. Societatile comerciale care atrag capitalul financiar si il investesc in bunuri si tehnologii productive.
2. Gospodariile familiale care economisesc o parte din venituri si le pun la dispozitia investitorilor.
3. Institutiile financiare si bancare.
O viitoare piata de capital va fi mult mai complexa cel putin din urmatoarele II motive:
In primul rind fiecare din cele 3 sectoare desfasoara si activitati speciale, astfel societatile comerciale isi vor fructifica mai multe disponibilitati banesti proprii in operatiuni financiare sau bancare: cumparari de actiuno si obligatiuni acordate de credite comerciale.
In al doilea rind, tranzactiile financiare intre sectorul 2 si 1 se pot face si direct fara apelarea la serviciile de intermediere ale institutiilor financiar-bancare. Mai mult tilurile cumparate de populatie din economiile sale pot fi mobilizate(transformate din nou in bani) pe o piata secundara de capital inainte de scadenta, piata ce se va dezvolta tot mai mult si care va determina o circulatie intensa acestor hirtii de valoare si multiple fluxuri financiare fara legatura directa cu capitalul initial constituit.
2.Istoricul aparitiei si caracteristicile bursei
Pornind de la limbajul comun, denumirea de bursa reprezinta o alocatie, iar din punct de vedere etimologic aceasta denumire provine din grecesc "bursa" semnificand saculet cu bani.
Din punct de vedere economic, bursa reprezinta o piata unde au loc tranzactii bursiere dupa o anumita procedura reglementata.
Schimburile, tranzactiile se cunosc din cele mai vechi timpuri si se efectuau, la inceput, sub forma de troc. Ulterior, regele Lidiei din Asia Mica a inlocuit trocul traditional printr-un schimb de marfuri contra unor piese din argint si aur.
In Mesopotamia apare pentru prima data sistemul de imprumut cu dobanda,la care apelau cei ce doreau sa dez-volte o activitate comerciala.Cateva secole mai tarziu,in Roma antica,apare categoria de publicani reprezentand comerciantii abilitati de catre senat ce aveau exclusivitate in colectarea impozitelor,aprovizionarea armatei,etc. Acestia intemeiau societati in comandita pe actiuni numite societati publicanorum,iar actiunile acestor societati se negociau in bazilici construite special in acest scop.Cei ce se ocupau de vanzarea acestor actiuni se numeau argentari.
La aproximativ 1000 de ani dupa prabusirea Imperiului Roman,aceasta activitate de schimb apare la genovezi si la armatorii si comerciantii venetieni care, pe durata unei calatorii,constituiau societati pe actiuni ce se dizolvau la sfarsit prin separarea partilor cu care fiecare a contribuit.
Ca urmare a analizelor intreprinse de numerosi specialisti in domeniu, s-a demonstrat ca bursa este piata cea mai dezvoltata ce poate fi reglementata si permanent perfectionata.
Dinamismul vietii economice a demonstrat ca insusi conceptul de bursa este intr-o permanenta dezvoltare.
Cea mai sugestiva definitie data bursei este cea a lui Fernand Brendel - "Bursa este ultimul etaj al unei piete care nu se mai inchide si care cuprinde si domina intreaga activitate economica".
PREMISELE APARITIEI PIETEI BURSIERE
1. Concentrarea tranzactiilor - s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, in locuri usor accesibile si care sa permita realizarea unui volum cat mai mare de tranzactii, trecand prin fazele de targuri, centre industriale, etc.
2. Necesitatea aparitiei si dezvoltarii normelor imperative ce au reglementat aceasta piata.
Inca din Roma antica exista un document numit "colegium mercantorum" ce reglementa desfasurarea acestor tranzactii.In 1771, in timpul Mariei Tereza, este data prima reglementare in materie de burse, cu referire la bursele de valori.
Acest cadru legal permite dezvoltarea institutiei ca atare.
3. Demateralizarea schimbului - tranzactiile se fac cu simboluri ce simbolizeaza o anumita mafa, iar unitatea de masura este contractul. 
4. Comertul cu bunuri viitoare - se dezvolta ca urmare a diferentei de timp datorata transportului sau sezonalitatii productiei in raport cu consumul.a
5. Tranzactionarea efectelor de comert (warantul, trata, cambia, conosamentul, etc.).
CARACTERISTICILE BURSEI CA PIATA
1. Existenta bursei este conditionata de existenta pietei, ca atare, guvernata de cerintele de concurenta libera. Aceasta concurenta apare numai daca piata permite manifestarea unei oferte suficient de largi ca volum si structura, iar cererea sa fie solvabila si purtatoare de lichiditati.
Din confruntarea cererii cu oferta se formeaza cotatiile bursiere, raport care trebuie sa se manifeste liber, neviciat si care devine informatie primara in lumea afacerilor.
2. In bursa se tranzactioneaza marfuri cu un anumit specific sau valori mobiliare care trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
o sa fie fungibile, adica usor de schimbat (marfurile in vrac - orz, ovaz);
o sa fie usor standardizabile.
3. Bursa este o piata simbolica - unitatea de masura in tranzactii este reprezentata de contract.
4. Bursa este o piata caracteristica datorita nivelului mare al tranzactiilor realizate,dar si al cotatiilor rezultate.
5. Bursa este o piata organizata, reglementata - aceasta trebuie sa asigure o totala transparenta a tranzactiilor, a informatiilor pentru participantii la tranzactii, sa asigure garantii ca afacerea este corecta si nu a afectat clientul sub nici o forma, fapt ce impune un anumit prestigiu in lumea afacerilor. Insusi regulamentele de tranzactionare sunt elementele ce confera pietei bursiere caracterul de piata organizata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Hartiilor de Valoare din Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!