Piata Fortei de Munca - Imperfectiuni

Extras din referat Cum descarc?

Piata muncii cuprinde activitatile de angajare si de oferta a fortei de munca in vederea realizarii unei activitati, precum si procesul de determinare a retributiei celui care urmeaza sa o indeplineasca. In plus, termenul se refera si la modul in care evolueaza salariile ori la mobilitatea lucratorilor intre diferite ocupatii si intre diferiti angajatori. Trebuie totusi mentionat ca utilizarea termenului de "piata" nu presupune ca munca se comporta la fel ca orice alta marfa; in teoria economica, piata muncii trebuie privita ca "locul" unde se intalnesc cererea si oferta de munca. 
Factorul munca - conditie generala a oricarei activitati se asigura, ca si ceilalti factori de productie prin intermediul pietei. In fiecare tara, pe diferite grupuri de tari si la scara mondiala functioneaza piata muncii sau a fortei de munca.
Pe de alta parte, piata muncii este prezentata in teoria economica ca fiind un sistem de structuri si procese sociale in care, intr-o prima acceptiune, sunt evaluate, intermediate iar apoi vandute si cumparate servicii economice de natura tehnica, organizationala, informationala si, intr-o alta abordare, sunt evaluate si apoi inchiriate servicii oferite de persoane individuale in calitate de forta de munca sau mana de lucru.
In orice conditii de timp si spatiu, activitatea economica implica in mod obiectiv factorul munca, menit sa valorizeze sistematic factorul munca in interesul sau. Ca si ceilalti factori de productie, el se obtine prin intrmediul pietei muncii, care de constituie intr-un subsistem al economiei cu piata concurentiala.
Piata interna a fortei de munca si cea internationala. 
Evolutie, dezvoltare, segmentare si particularitati.
Factorii care influenteaza evolutia si dezvoltarea pietei muncii in general se grupeaza in doua categorii, dupa cum este vorba de piata interna si piata internationala a fortei de munca. Astfel, piata interna a fortei de munca este conditionata, in principal, de urmatorii factori: 
a) evolutia produsului intern brut, respectiv a productiei industriale, agricole si a serviciilor; 
b) evolutia tranzactiilor comerciale, a circulatiei monetare si a creditului; 
c) restructurarea economiei nationale si a fiecarei ramuri in parte si aparitia unor noi domenii de activitate sub impulsul progresului tehnico-stiintific; 
d) variatia productivitatii muncii la nivel de ramura sau sector, dar si la nivel individual s.a. 
Piata internationala a fortei de munca evolueaza sub influenta urmatorilor factori: 
a) gradul de dezvoltare economica a statelor si implicit conditiile de salarizare si de trai diferite; 
b) amploarea investitiilor din fiecare tara; 
c) migratia internationala a capitalului financiar;
d) politica economica adoptata in diferite tari, primitoare de forta de munca superior calificata (importul de inteligenta) etc. 
In conditiile actuale, se manifesta o tendinta de segmentare a pietei muncii, in tarile dezvoltate economic, care se intemeiaza pe adancirea diviziunii muncii sociale, pe variatiile cererii si ofertei economice, pe nivelul de organizare sindicala a lucratorilor etc. In acest sens, se disting urmatoarele doua segmente de piata: - piata primara, care include angajarile in intreprinderi de talie mare, care beneficiaza de multe ori de pozitii de monopol sau oligopol, cu o productivitate ridicata, puternic sindicalizate, si unde salariile sunt si ele mari, iar conditiile de munca bune. - piata secundara, care se refera la forta de munca angajata in intreprinderi de talie mica, confruntate cu o puternica concurenta, unde nu exista sindicate si in care salariile sunt mici sau instabile, iar locurile de munca nesigure. In general, piata muncii functioneaza dupa principiile de baza ale pietei - cererea, oferta, pretul, concurenta etc., dar toate acestea se manifesta in functie de marfa - forta de munca, care prin trasaturile sale, fiziologice, psihologice, sociale si morale, imprima anumite particularitati pietei muncii, precum:
a) pe piata muncii nu se negociaza intregul potential de munca al natiunii, ci numai acela care este cerut de factorul de productie - capital si este oferit de cei care sunt dispusi sa foloseasca capacitatea lor de munca. In legatura cu aceasta particularitate in raport cu celelalte piete, trebuie precizart ca, in conditiile actuale, dreptul la munca este un drept fundamental al omului intr-o societate democratica. De aceea, piata muncii are un grad ridicat de rigiditate, dar si de sensibilitate, conditionand echilibrul economic si pe cel social-politic; 
b) in raport cu celelalte piete, piata muncii este mult mai organizata si mai reglementata, intrucat tranzactiile care au loc pe aceasta piata nu sunt doar simple relatii de vanzare-cumparare intre ofertanti si solicitanti. Prin negocierile de pe piata muncii, posesorii de forta de munca urmeaza sa-si realizeze nu numai aspiratiile profesionale, ci si pe cele familiale si sociale. De aceea, interventia statului pe aceasta piata este mai puternica decat pe celelalte piete, fapt ce imprima pietei muncii un grad ridicat de imperfectiune. Pe langa concurenta, salariu, productivitate marginala - ca instrumente naturale ale pietei muncii, exista si numeroase reglementari economico-juridice, un cadru reglementat institutionalizat, dinainte acceptat de catre agentii economici. Rolul statului pe aceasta piata se manifesta nu numai ca legislator (legi cu privire la angajarea si salarizarea lucratorilor, legi cu privire la reglementarea conflictelor de munca, legi referitoare la protectia sociala), dar si ca mediator si garant al interpretarii legislatiei muncii (initiaza dialogul tripartit guvern-patronat-sindicate); 
c) piata contemporana a muncii este una contractuala si participativa, in care negocierea si contractul de munca au un rol important in determinarea cererii si ofertei de munca. De asemenea, raportul dintre cererea si oferta de munca se manifesta in mod specific pe aceasta piata, permanent oferta fiind mai mare decat cererea, ceea ce determina existenta somajului. 
d) piata muncii este o piata derivata, in sensul ca cererea de munca se formeaza in stransa legatura cu cererea de bunuri si servicii. Daca cererea de bunuri si servicii este mare, nivelul productiei trebuie sa se adapteze in consecinta, iar cererea de forta de munca va fi si ea la un nivel ridicat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Fortei de Munca - Imperfectiuni.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!