Piata Fortei de Munca din Romania in Conditiile Crizei Economice si Financiare Actuale

Extras din referat Cum descarc?

Introducere... 
Romania se confrunta cu cea mai mare recesiune din perioada moderna. Atat sectorul public cat si cel privat au fost luate prin surprindere de puterea cu care criza economica si cea financiara au lovit mediul de afaceri romanesc. Desi multe firme si-au incetat activitatea, altele au reusit sa se adapteze sau doar sa-si restranga activitatea, supravietuind.
Piata muncii... 
prin specificul sau, reprezinta un complex de relatii in care se regasesc raporturile sociale dintre fiintele umane si evolutia lor in timp si spatiu.
Confruntarea dintre cererea si oferta de forta de munca intr-un anumit interval de timp si intr-un anumit spatiu, care se finalizeaza prin vanzarea cumpararea de forta de munca , in schimbul unui pret numit salariu, poarta denumirea de piata.
Criza economica financiara...
declansarea crizei financiare in luna octombrie 2008, in SUA si alte tari, reprezinta cea mai serioasa zguduire a finantelor internationale de la Marea Depresiune din 1929-1933. A fost momentul in care bancile centrale au trebuit sa intervina pentru a furniza lichiditati sistemului bancar.Efecte a actualei crize se raspandesc, dincolo de sfera financiara, la nivelul economiei mondiale in ansamblu, afectand cresterea economica si piata muncii si generand o serie de alte efecte conexe cu implicatii de natura conjuncturala sau pe termenele mediu si lung in ceea ce priveste structura sistemului financiar mondial si interfata acestuia cu economia reala.
Transmiterea efectelor nefavorabile ale crizei dintr-o tara de talia SUA in alte tari, mai mari sau mai mici, are la baza interdependenta crescanda a economiilor nationale in cadrul intensificarii globalizarii pietelor inclusiv a celor financiare. Daca sistemul financiar al unei tari se blocheaza sau este paralizat, atunci economia acesteia nu mai poate functiona normal date fiind multiplele sale interferente cu sistemele financiare nationale si internationale. 
Exista o explicatie oficiala a crizei, furnizata de institutiile publice, potrivit careia problema isi are originea in comportamentul nepotrivit al agentilor economici (cuvinte cheie: egoism, lacomie, speculatie s.a.) si in imposibilitatea pietei de a functiona lin, asigurand alocarea corespunzatoare a resurselor .
Pe de alta parte, majoritatea cercetatorilor - membri corpului academic, dar si analistii din sectorul privat - sustin ca tocmai interventia statului a sadit semintele turbulentelor financiare pe care le traversam in prezent. Ca un corolar, potrivit acestora, reteta prescrisa de autoritati nu poate duce la atenuarea dificultatilor economice ci, din contra, la agravarea lor.
Criza economica este rezultatul unui complex de factori, care includ in principal: erori de politica monetara, distorsionarea stimulentelor agentilor economici si patologia politicii de reglementare financiar-bancara. Luate pe rand:
1.Politica monetara
In primul rand, o teza ferm stabilita de stiinta economica este aceea ca orice criza de proportii sistemice este urmarea unui ,,exces" monetar - a unui proces de reducere artificiala a ratei dobanzii si de expansiune a creditului. Istoria este pigmentata cu numeroase episoade de tip boom-bust, prin care politica inflationista a statului afecteaza calculul economic al participantilor la piata, generand profituri iluzorii si alimentand o frenezie speculativa care, in cele din urma, se destrama sub povara propriei inconsistente.
Din acest punct de vedere, criza economica actuala nu este cu nimic diferita de criza anilor 1930, cunoscuta sub numele de Marea Depresiune. Factorul determinant fundamental al crizei este politica inflationista de la inceputul anilor 2000. Sfatuit de Ben Bernanke - actualul guvernator al bancii centrale a SUA (FED), pe atunci simplu membru al consiliului guvernatorilor, Alan Greenspan a decis sa reduca rata dobanzii prin emisiunea de bani. Am asistat astfel la o ,,relaxare monetara" extrem de serioasa, indiferent de standardul la care ne raportam: rata dobanzii a scazut de la 6,25% la inceputul anului la 1,75% la sfarsitul acestuia. Ea a continuat sa scada, atingand un nivel record de 1% in 2003, nivel la care a ramas timp de un an. Atentie, este vorba de rata nominala a dobanzii! In contextul cresterii preturilor, rata reala a fost chiar negativa, timp de 2 ani si jumatate - ceea ce inseamna ca bancile au fost platite ca sa ia bani de la Fed, bani pe care i-au canalizat in economie tinand cont de celelalte stimulente si constrangeri politice care le influenteaza deciziile. 
O parte din banii pusi la dispozitie de bancile centrale au fost jucati ,,pe teren propriu" - investiti in propriile economii. Cel mai bun exemplu il constituie tocmai boom-ul imobiliar din SUA, insa astfel de fenomene au existat oriunde conditiile monetare au permis inflorirea speculei imobiliare: Spania si Islanda sunt doua exemple elocvente. Cercetatorii OECD au coroborat statistici din diverse tari si au aratat cum amplitudinea avantului pietei imobiliare este asociata direct cu amploarea expansiunii creditului.
Cealalta parte a banilor au fost jucati ,,in deplasare", adica au luat calea investitiilor straine, concretizate la randul lor in exploatarea celor mai riscante oportunitati ivite.
2. Distorsionarea stimulentelor si hazardul moral
In varful acestui monetar-bancar sistem se afla banca centrala in calitatea sa de producator monetar. In acest domeniu avem un monopol de stat, care poate decide sa creasca oferta de bani intr-un ritm mai mare sau mai mic in functie de interesele politice. Important este faptul ca banca centrala poate extinde oricand masa monetara, deoarece banii de hartie pe care ii produce costa practic... zero. Astfel, devine foarte simplu pentru stat sa adopte politica too big to fail, prin care bancherii si ceilalti actori importanti din sistemul financiar sunt incurajati sa se indatoreze si sa investeasca imprudent. Daca investitiile se intorc cu profit, banii se duc in buzunarele bancherilor si ale celorlalti jucatori de pe piata. 
Daca investitiile aduc pierderi, acestea sunt externalizate prin inflatie. Practic, statul salveaza de la faliment bancherii pentru ca nu il costa aproape nimic sa produca banii necesari acoperirii respectivelor pierderi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Fortei de Munca din Romania in Conditiile Crizei Economice si Financiare Actuale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!