Piața fondurilor de pensii din Uniunea Europeană

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Fondurile de pensii la nivelul Romaniei
1.1. Misiunea fondurilor de pensii in contextul societatii actuale ..2
1.2. Piata fondurilor de pensii pentru tarile din Uniunea Europeana ..4
Capitolul 2. Fondurile de pensii specifice tarilor din Uniunea Europeana 
2.1. Pensiile in Uniunea Europeana .9
2.2. Pensiile private in Uniunea Europeana ...12
Concluzii
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1
Fondurile de pensii la nivelul Romaniei 
1.1. Misiunea fondurilor de pensii in contextul socitatii actuale
O trasatura caracteristica si straveche a omului se refera la ideea de a economisi o anumita cantitate din resursele materiale pe care le detine, in scopul de a trece peste anumite intamplari precizate drept ca fiind riscuri sociale, de exemplu: boala, invaliditate, maternitate, accidentele petrecute la locul de munca, somajul, implinirea unei anumite limite de varsta. 
Un fond de pensii este un fond infiintat cu scopul de a facilita, organiza si investi banii cu care angajatorul contribuie pentru constituirea pensiei private a angajatului, care suplimenteaza pensia acordata de sistemul public de pensii. Acest fond de pensii este un cos de active menit sa genereze o crestere stabila pe termen lung si sa iti asigure un venit suplimentar atunci cand te pensionezi. 
Nevoia extinderii fondurilor de pensii in societatea actuala este determinata de prezenta urmatorilor factori: sporirea populatiei si a sperantei de viata, necesitatea mentinerii gradului de satisfacere a nevoilor din timpul vietii salariale dupa etapa pensionarii, atitudinea precauta, gradul cheltuielilor cu pensiile a devenit greu de suportat pentru bugetul public, precum si experientele statelor care au stimulat schimbarea sistemului de pensii la nivel national.
In cadrul literaturii de specialitate se remarca posibilitatea de a alege intre doua cai de finatare a pensiilor: 
o finantare (PAYG) Pay-As-You-Go, situatie in care pensia celor pensionati in momentul prezent este suportata din contributiile angajatorilor si angajatilor prezenti, inclusiv si alte surse, de exemplu bugetul public care ajuta la completare;
o strangerea unor fonduri/finantare din fonduri, se refera la acea pensie care este finantata dintr-o rezerva, alcatuita intr-un interval de timp anterior prin intermediul investitiilor contributiilor stranse ale respectivei persoane interesate.
Directia la nivel international este de trecere de la primul mecanism la cel de-al doilea, intr-o masura partial stabilita; trecerea de la faptul ca o generatie ,,intretine" generatia urmatoare, la tratarea ca fiecare generatie de intretine pe sine. Astfel, o generatie are de suferit atunci cand se manifesta o perioada de tranzitie, aceasta trebuind sa se auto-intretina, respectiv sa intretina si generatia precedenta, la aceasta alaturandu-se si contributia din partea statului. 
Tarile care au schimbat sistemele nationale de pensii au avut ca tinte principale garantarea castigului pe o perioada lunga de timp pentru cei care participa la fondurile de pensii si formarea unei relatii direct proportionala situata la nivelul dintre contributiile aduse la fondurile de pensii cu cel al castigurilor realizate. In cazul acesta, prezenta unei piete de capital evoluata a reprezentat o imprejurarea necesara, dar nu si de ajuns, care trebuia sa garanteze buna desfasurare a fondurilor de pensii administrate privat, prin eficacitatea realizata pe o perioda lunga de timp. Piata de capital va acumula un aflus de investitii substantial, pe o perioada lunga, iar portiunea investitorilor institutionali devine mai consistenta. 
Extinderea sistemului fondurilor de pensii private are rezultate de natura cantitativa, lichiditatea pietei bursiere a inregistrat o majorare deoarece au fost atrase fonduri financiare, dar identifica si schimbari de natura calitativa: varietatea instrumentelor financiare prezente in interiorul pietei, mai exact instrumentele financiare derivate, folosite pentru a controla intr-un mod eficient riscurile, diminuarea volatilitatii de ansamblu a pietei, tinand cont de prestanta lor de investitori pe o perioada medie si lunga de timp, ii va indrepta spre o anumita categorie de investitii in care sunt actionare. 
Intre fondurile de investitii si fondurile de pensii referitor la organizarea si modul de actionare sunt prezente unele trasaturi caracteristice ce cuprind urmatoarele aspecte: 
Tabel 1.1. Particularitati ale fondului de investitii si fondului de pensii


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata fondurilor de pensii din Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carti de specialitate:
1. Corpul expertilor contabili si contabililor autorizati din Romania, Managementul pietelor de capital, Editura Ceccar, Bucuresti, 2010;
2. Frunzaru Valeriu, Sistemul de pensii romanesc, o evaluare din perspectiva europeana, Editura Economica, 2007;
3. Tanasescu Paul, Asigurari si protectie sociala in Romania, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2009;
4. Tanasescu Paul, Serbanescu Cosmin, Ionescu Roxana, Popa Mariana, Novac Elly Laura, Asigurari comerciale moderne, Editura C.H.Beck, Bucuresti, 2007.
Webografie: 
1. www.asfromania.ro 
2. www.casadepensiibv.ro
3. www.cdep.ro
4. www.cnpp.ro
5. www.cnpv.ro
6. www.fluentinfinante.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!