Piața Financiară

Cuprins referat

1. Structura, continutul si functiile pietei financiare
2. Piata financiara internationala: continut, segmente si rol
3. Piata actiunilor
4. Piata obligatiunilor
5. Bibliografie


Extras din referat

1.Structura, continutul si functiile pietei financiare
Dezvoltarea relatiilor economice si de schimb sta la baza noii constructii economice europene. In acest cadru apare ca o necesitate, o noua identitate organizatorica a pietelor financiar monetare si de capital. Abordarea sintetica a continutului economic al pietei financiare ne confera un cadru general al caracteristicilor ea reprezentand un spatiu economico-fianciar, unde se intalneste cererea si oferta de active financiare.
Rolul pietelor financiare este unul economic si altul social:
- Economic, prin contributia la dezvoltarea procesului investitional 
- Social, prin protectia veniturilor economisite. 
Piata financiara are doua componente ale caror functiuni sunt diferite si complementare si anume:
1. Piata financiara primara specializata in colectarea veniturilor economisite. 
2. Piata financiara secundara - asigura mobilitatea si lichiditatea economiilor plasate. 
Piata financiara primara
Piata financiara primara asigura colectarea veniturilor economisite de la posesorii de capital financiar disponibili pe piata interna si cea internationala. Cel mai mare solicitator de resurse in acest sistem il reprezinta statul si administratiile locale.
Piata financiara secundara
Piata financiara secundara asigura detinatorilor de titluri financiare lichiditatea si mobilitatea veniturilor economisite, constituind un cadru organizat ce se numeste bursa de valori pentru schimbarea titlurilor financiare emise. Schimbarea titlurilor de catre detinatorii acestora poate sa aiba loc din urmatoarele motive:
- fie ca urmare a dorintei detinatorilor lor de a-si recupera fondurile; 
- ca urmare a nevoilor de resurse financiare lichide; 
- operatiuni speculative. 
Intre piata financiara primara si piata financiara secundara exista o interdependenta absoluta, existenta uneia fara cealalta nu este posibila desi functiile lor sunt complet distincte. Circuitul activelor financiare se desfasoara intre ofertantii de fonduri si beneficiarii acestora, tranzactiile avand loc pe piata financiara.
Din punct de vedere al tipului activelor financiare care se negociaza si mecanismul prin care acestea sunt introduse in circuitul financiar, piata financiara este alcatuita din 3 componente:
a) Piata monetara. Pe piata monetara nationala se efectueaza tranzactii monetare, in moneda nationala, intre rezindentii aceleiasi tari. Piata monetara este piata pe care bancile se imprumuta intre ele, pe termen scurt. Aparitia acestei piete se datoreaza surplusului de incasari pe care le au unele banci si surplusului de plati pe care le au alte banci. 
b) Piata de capital. Piata capitalurilor este specializata in intermedierea de tranzactii cu active financiare care au scadente pe termene medii si lungi. Prin intermediul ei, sunt satisfacute nevoile de capital ale solicitantilor cu disponibilitatile de capital ale ofertantilor. Principalele functii ale pietei de capital : emisiunea si vanzarea pentru prima data de titluri financiare; negocierea de valori mobiliare. 
c) Piata bancara se caracterizeaza prin tranzactii cu active bancare nonnegociabile, a caror lichiditate este maxima. 
Segmentarea pietei financiare se poate realiza si tinand cont de caracteristicile investitionale ale pietei. Astfel, in acest sens exista doua concepte fundamentale:
1. Conceptul european - Conform acestui concept, piata financiara este impartita in: 
a) piata de capital; 
b) piata monetara. 
2. Conceptul american - Sta la baza dezvoltarii pietei financiare in America si consta in segmentarea acesteia pe trei categorii: 
a) piata de capital; 
b) piata monetara; 
c) piata ipotecara. 
Piata ipotecara - se adauga ca si segment al pietei financiare, subliniind importanta pe care creditul o are in cadrul economiilor de consum.Acest segment al pietei este caracteristic finantarii achizitiei sau constructiei de locuinte, un domeniu al vietii economice si sociale foarte dinamic.
Exista o serie de avantaje ce decurg din extinderea pietei financiare, care pot fi sintetizate astfel:
- un plus de lichiditate pentru societatile comerciale si un pret redus al lichiditatii; 
- incurajarea dezvoltarii economiei pentru transparenta investitiilor; 
- aparitia unor modalitati facile de finantare pentru agentii economici; incurajarea circulatiei banesti si a rentabilitatilor crescute.
2.Piata financiara internationala: continut, segmente si rol
In secolul al XIX-lea piata financiara internationala s-a confundat cu piata financiara din Londra, la care s-a adaugat, intre anii 1895 si 1914, piata financiara din Paris. Aceste doua piete financiare redistribuiau economiile provenite din strainatate si de la populatie. Dupa primul razboi mondial, a aparut piata financiara din New York, iar caderea ei in 1929 a marcat inceputul marii crize economice. Cea mai mare parte a exporturilor de fonduri pe termen lung se efectua, cu toate acestea, in afara pietei: donatii, ajutoare multilaterale, investitii directe, credite.
Dezvoltarea pietei financiare internationale constituie o consecinta a necesitatilor manifestate de investitori si de cei care doresc sa-si plaseze capitalul financiar. Bancile internationale au un rol important in dezvoltarea acesteia si a procedeelor de emisiune.
Pietele financiare internationale cuprind doua componente:
a) Ansamblul pietelor financiare ale tarilor care aproba, sub rezerva unor reglementari, emisiuni, deci si tranzactii de titluri financiare straine; 
b) Piata eurocapitalului, pe care imprumuturile pe termen mijlociu si lung sunt eliberate intr-o moneda care nu este obligatoriu cea a imprumutatorului si nici a celui care se imprumuta si, deci, plasamentul este efectuat in functie de economiile provenind din mai multe tari, intermediate de un sindicat bancar international. Autonomia ei rezulta din natura operatiilor si din modul de functionare. 
Participarea pietelor financiare nationale la operatiile internationale depinde de:
- Stabilitatea monedei nationale 
- Sprijinirea pe o economie in crestere, cu un potential puternic 
- Importante capacitati de finantare disponibile


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Financiara.docx

Imagini din acest referat

Bibliografie

Piata financiara europeana autor: Lect. univ. dr. Roxana Dumitrascu 2011
Gheorghe Voinea "Finante internationale scribd.co


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!