Piata Fianciara in Romania si Rolul ei Asupra Finantarii Intreprinderilor

Extras din referat Cum descarc?

Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismului, domeniul pietelor financiare a inceput sa-si dezvolte si o redutabila latura teoretica. Chiar daca evidenta legaturii nemijlocite dintre teorie si practica mai este inca pusa la indoiala , nu trebuie uitat ca intreaga ,, temelie " a stiintei financiare moderne este fundamentata pe domeniul pietelor financiare.
In orice economie de piata exista si functioneaza o piata financiara , mai mult sau mai putin dezvoltatasi aceasta reprezinta locul unde se intalneste 
oferta cu cererea de fonduri financiare.
In zilele noastre, piata financiara internationala are o importanta considerabila pentru economia mondiala si priveste, in egala masura, si intreprinderile care se confrunta cu caracterul limitat al resurselor proprii de finantare, cu volatilitatea cursului de schimb, a ratei dobanzii si a activelor financiare, pe baza carora majoritatea tarilor, indiferent de nivelul lor de dezvoltare, isi concep intregul sistem de finantare. 
Orice participant sau viitor participant al unei intreprinderi va trebui sa aiba o viziune in acelasi timp tehnica, micro si macroeconomica a acestor noi piete financiare ca un jargon adesea derutant. De asemenea, trebuie sa constientizam faptul ca, daca altadata intreprinderile puneau in prim-plan functia productiva, apoi pe cea comerciala, in zilele noastre rentabilitatea finala a activitatii depinde din ce in ce mai mult de functia financiara in sensul tehnic al pietei; astfel, a crea un produs bun si a-i asigura o retea comerciala sunt insuficiente, daca intreprinderea nu realizeaza in acelasi timp si o finantare corespunzatoare.
A discuta despre pietele financiare internationale inseamna a discuta si despre pietele financiare nationale. Desi fiecare tara are propria sa legislatie si se diferentiaza prin aceste aspecte juridice sau tehnice, nu trebuie uitat ca fiecare piata financiara nationala de o anumita anvergura este parte integranta a pietei financiare internationale.
Acest gen de fuziune intre national si international imbraca urmatoarele aspecte: similitudinea tuturor tehnicilor financiare, indiferent de piata de referinta;
-pentru pietele organizate ce depind de autoritatile locale, principiile si mecanismele sunt
identice in ansamblu (spre exemplu, modul de functionare a contractelor cu termen fix sau
optional intr-una dintre tari inseamna a-l cunoaste cu cateva nuante in toate celelalte tari);
dorinta tuturor marilor institutii financiare de a atrage strainii, fie ei investitori, debitori
sau intermediari (banci), oferindu-le toate produsele cu maximum de facilitati. De indata ce un produs financiar apare in cadrul unei institutii, in scurt timp el se generalizeaza la toate celelalte.
In general, se poate spune ca trei sferturi din produsele financiare utilizate pe piata financiara internationala sunt noi, intrucat ele au aparut abia in anii '80 sau '90. Inainte de acesti ani putem vorbi doar de o preistorie a finantelor moderne. 
Finantistii de astazi aduc in discutie riscul de conflict dintre sfera economica reala si sfera financiara. Sfera economica reala reprezinta activele care contribuie la buna functionare a sistemului economic din fiecare tara. Sfera financiara, asa cum o indica si denumirea, priveste in intregime noile finante, deci toate produsele financiare, cele clasice ca si cele recente, incluzand pietele de valori mobiliare, de finantare ca si de simple tranzactii, de acoperire si speculare.
Dezvoltarea sferei financiare s-a realizat mult mai accentuat decat cea a sferei economice reale.Acest dezechilibru se explica printr-un transfer nefast al activitatilor productive catre rentabilitatea imediata, dar iluzorie pe termen lung, a sferei financiare.
Urmare a liberalizarii comertului si a desfiintarii barierelor si restrictiilor vamale, precum si a acordurilor de integrare regionala, tarile dezvoltate au manifestat o tendinta de dezvoltare a pietelor de desfacere multinationale. Intreprinderile puternice isi extindeau activitatea in afara tarilor lor, parcurgand un proces de trecere de la o productie autohtona la internationalizarea productiei, prin extinderea activitatilor lor specifice pe toate continentele lumii. Apar astfel intreprinderile multinationale sau transnationale.
Extinderea pietelor de cumparare globale a generat cresterea si dezvoltarea economica a intreprinderilor transnationale, implicit a tarilor puternic industrializate, dar si a economiilor locale prin crearea de noi locuri de munca si transfe rul de know-how si tehnologii avansate.Dezvoltarea sistemelor comunicationale a determinat disparitia ringurilor bursiere traditionale,ca loc de desfasurare a tranzactiilor cu titluri de valoare, acestea fiind inlocuite de un sistem global, integrat pe piete virtuale formate din retele de computere care permit tranzactionarea on-line a unui numar mare de titluri de valoare pe piata internationala, indiferent de valuta de referinta.
Aceste piete fara o localizare fizica sunt denumite ,,euromarkets", prin intermediul carora intreprinderile pot emite actiuni sau obligatiuni in diverse valute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Fianciara in Romania si Rolul ei Asupra Finantarii Intreprinderilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!