Piata Europeana a Energiei

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Cap.1 Problema energiei - o urgenta 4
Cap.2 Piata europeana a energiei 5
Cap.3 Sectorul energetic in Romania 9
Concluzii 11
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Aceasta lucrare, Piata europeana a energiei, urmareste realizarea unei analize a pietei energiei, analiza care se bazeaza, in principal, asupra dimensiunii economice.
Problema energiei este de o importanta vitala, iar siguranta aprovizionarii cu petrol si gaze naturale constituie o prioritate absoluta pentru orice economie a lumii. Pe fondul crizei actuale de petrol Uniunea Europeana trebuie sa incurajeze investitiile atat in surse conventionale, cat si in surse neconventionale de energie.
Astazi, petrolul a ajuns atat de legat de sferele economice si politice, incat guvernele marilor tari industrializate supravegheaza pietele cu tot atata atentie pe cat supravegheau odinioara raspandirea comunismului.
Aceasta lucrare este structurata astfel:
Introducere
In cadrul partii introductive se stabileste cadrul general si obiectivele lucrarii precum si analizarea surselor bibliografice si documentare existente.
1. Problema energiei - o urgenta
In acest capitol este evidentiata importanta si problema energiei, vulnerabilitatea sistemului energetic.
2. Piata europeana a energiei
Acest capitol analizeaza piata europeana a energiei si obiectivele Uniunii Europene in ceea ce priveste imbunatatirea sistemului energetic, obiective ce sunt vizibile in propunerile si strategiile adoptate de Uniunea Europeana.
3. Sectorul energetic in Romania
Concluzii
Aceasta parte rezuma analiza efectuata in cadrul acestei lucrari si reevalueaza din punct de vedere al validitatii elementele formulate in partea introductiva.
Pentru realizarea acestei lucrari au fost folosite o serie de lucrari stiintifice scrise de specialisti (Roberts, Paul (2008), Sfarsitul petrolului, Litera International, Bucuresti), articole publicate in presa romana referritoare la tema abordata si surse internet.
Cap.1 Problema energiei - o urgenta
Astazi, petrolul a ajuns atat de legat de sferele economice si politice, incat guvernele marilor tari industrializate supravegheaza pietele cu tot atata atentie pe cat supravegheau odinioara raspandirea comunismului- si au dreptate sa procedeze astfel: sase din ultimele sapte recesiuni mondiale au fost precedate de cresteri bruste ale pretului petrolului, iar astazi temerea cea mai raspandita este ca in economia globala , mare consumatoare de energie si dependenta de cresterea economica, volatilitatea pretului petrolului ar putea sa constituie un mai mare risc pentru prosperitate, stabilitate si chiar simpla supravietuire. 
In acest context sumbru, devine mai usor de inteles, de ce natiuni atat de puternice si avansate tehnologic ca Japonia, Marea Britanie si Statele Unite au un parcurs atat de greoi in privinta planificarii energetice pe termen lung si a energiilor alternative.
Atunci cand marile natiuni vorbesc astazi despre politici energetice, despre energii pentru viitor sau de mult-discutata securitate energetica, ele nu se refera la curbe de epuizare a resurselor, la pile de combustie sau la o economie a hidrogenului. Nu se refera nici la eficientizarea consumului, la energia solara sau orice alte surse de energie potential semnificative, dar speculative. Ci se refera mai degraba la geopolitica energiei, si, in particular, la actiunile, banii sau aliantele necesare pentru a mentine fluxul de petrol, ieftin si constant. 
Europa este vulnerabila la o criza a energiei datorita urmatoarelor amenintari:
- cresterea economica rapida a unor tari ca India si China si cresterea competitiei intre tari pentru achizitioarea resurselor de energie primara;
- instabilitatea geopolitica in regiunile care au concentrate rezervele de petrol si gaze naturale;
- investitii insuficiente pentru sustinerea pietelor de energie.
Vulnerabilitatea unui sistem energetic este definita de gradul in care acest sistem este incapabil a face fata unor evenimente nefavorabile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Europeana a Energiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!