Piața creditului în România

Extras din referat

Obiectivul central al lucrarii este orientat spre surprinderea principalelor tendinte inregistrate pe piata creditului in Romania.Expansiunea creditului catre populatie a stat la baza cresterii semnificative a creditului neguvernamental din ultimii ani. 
Structura creditelor pentru populatie acordate in Romania 
Structura creditului
Analizand structura creditului de consum se constata o tendinta de echilibrare intre componentele credit cu destinatie achizitionare de bunuri si credit de consum cu alte destinatii (Tabelul nr.1).
Apreciem ca evolutia creditul catre populatie va inregistra in continuare o crestere sustinuta generata atat de sporirea cheltuielilor destinate consumului, cat si de cresterea venitului permanent al populatiei din Romania .Dezvoltarea creditului catre populatie a fost sustinuta de cresterea puterii de cumparare in ultimii ani in conditiile cresterii salariilor reale, a scaderii inflatiei, dar si a reducerii somajului. In acelasi timp, expansiunea creditului de a generat si riscuri suplimentare pentru banci.
Ponderea componentelor creditului catre populatie
Sursa:BNR Tabelul nr. 1
Evolutia creditului
Concurenta puternica manifestata in special in ultimii ani a obligat bancile sa urmareasca noi cote de piata, situatie care a dus de cele mai multe ori la relaxarea conditiilor de creditare si la o perceptie optimista asupra riscului, justificata si de observarea unei ponderi reduse a creditelor neperformante.
Evolutia ratei restantelor pentru creditele acordate populatiei si companiilor
Sursa:BNR Tabelul nr.2
Ponderea creditelor restante in totalul fiecarei categorii de credite catre populatie
Sursa:BNR Tabelul nr. 3


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Creditului in Romania.ppt

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!