Piata Constructiilor

Extras din referat Cum descarc?

Constructiile au reprezentat in toate timpurile una din componentele esentiale ale civilizatiei umane, constituind suportul desfasurarii principalelor activitati economice, sociale si politice. De aceea, prima mare problema a sectorului constructiilor o reprezinta identificarea unor noi orientari, pe baze rationale, care sa permita proiectarea activitatilor in constructii ca element al permanentei dezvoltari economice. O problema fundamentala a sectorului constructii in cadrul economiei europene o reprezinta eficienta, principalul deziderat al oricarei activitati economice, ca rezultat al progresului tehnic, al aplicarii imediate si corecte a investitiilor si inovatiilor tehnologice .
In Uniunea Europeana, industria constructiilor se bazeaza pe traditia indelungata a statelor membre. Conceptul de constructie desemneaza atat cladirile cat si lucrarile de inginerie civila.
Piata Constructiilor, desi face parte din Piata Unica, se deosebeste de aceasta prin natura produselor, specificul clientilor, modul de manifestare a cererii si ofertei si prin modul de realizarea a tranzactiilor. Constituirea ofertei pe piaaa de constructii genereaza aspecte legate de segmentarea pietei, astfel, o intreprindere ofertanta nu poate sa se adreseze in mod egal tuturor consumatorilor sau utilizatorilor de pe toate pietele. Evolutia Pietei constructiilor in Uniunea Europeana. Analiza situatiei pietei constructiilor in U.E. se face avand in vedere principalele componente ale pietei : constructii rezidentiale, constructii non rezidentiale si lucrari de inginerie civila. Tendintele de dezvoltare a celor trei sectoare de constructii sunt diferite de la o tara la alta, dar si intre Europa de Vest si statele din Europa de Est. Conform studiilor efectuate de Federatia privind Industria Europeana a Constructiilor, s-a constatat ca piata constructiilor a crescut cu 3,4% in 1999 , cu 2,9% in 2000, iar in urmatori ani a scazut la sub 1%. Din anul 2000 cresterea a fost mai mica, sub 0,7% iar in anul 2001 de 0,6%.
In anul 2002 cresterea economica a Europei a fost mai mica decat se astepta, iar sectorul constructiilor a intrat in declin. Corelarea PIB-ului si a rezultatelor din constructii in toate regiunile Europei a aratat ca atat PIB-ul cat si rezultatele din constructii, au inregistrat scaderi; pentru piata constructiilor scaderea a fost de 0,2%; in anul 2003 s-a inregistrat o stagnare a industriei constructiilor, ca in anii 2004 si 2005, sectorul sa inregistreze o usoara crestere. In 19 tarii ale U.E. sectorul de constructii inregistreaza cresteri la un nivel mai mic decat intreaga economie, datorita slabei performante a constructiilor de locuinte. Principalele motive pentru intarzierea recuperarii sunt: aplatizarea dezvoltarii economiei mondiale; procesul de consolidare bugetara pentru toata Europa; amenintarea cresterii somajului; previziunile pesimiste de afaceri si increderea consumatorului. In cadrul constructiei de locuinte declinul a inceput dupa 2004. O revenire a acestui segment de piata s-a realizat in 2005 (+1,0%). Cu toate acestea, constructiile de locuinte arata dezvoltarea cea mai putin favorabila, dintre toate sectoarele de constructii pana in 2005. Celelalte tipuri de constructii au raspuns foarte repede la schimbarea situatiei macro economice globale, in principal datorita ajustarii descendente pentru facilitatile industriale. In Romania, domeniul constructiilor cunoaste in prezent o noua orientare, in directia realizarii de produse capabile sa raspunda exigentelor societatii contemporane, fie ca este vorba de exigente de natura economica, sociala sau de mediu. Principalele cerinte la care trebuie sa raspunda sectorul constructiilor in Romania, tara aflata in plin proces de dezvoltare si restructurare economica, sunt: asigurarea locuintelor pentru populatie; dezvoltarea si modernizarea infrastructurii cailor de comunicati; suplimentarea serviciilor urbane; rezolvarea problemelor legate de protectia mediului .
Caile de realizare a unor asemenea obiective implica o serie de eforturi conceptuale, care trebuie sa propuna solutii viabile si eficiente, capabile sa ofere metode si tehnici manageriale moderne, pentru a contribui la dezvoltarea ritmica a economiei romanesti . Etapa actuala de dezvoltare a societatii umane este marcata de schimbari complexe: tranzitia la o societate informationala; cresterea continua a complexitatii sistemelor globale; criza economica mondiala; accelerarea progresului tehnic; cresterea populatiei; modificarea structurii familiei; cresterea interesului oamenilor fata de problemele dezvoltarii durabile; cresterea timpului liber; modificarea profilului uman si altele. Adoptarea permanenta si eficienta la tendintele constructiilor constituie o adevarata provocare pentru specialistii din domeniu, atat din punct de vedere competitional, cat si din punct de vedere a surselor de finantare.
2007 Anul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana
In primii patru-cinci ani dupa integrarea in UE, se estima ca piata constructiilor va cunoaste o evolutie ascendenta, cu conditia ca firmele romanesti sa depaseasca problemele legate de cresterea competitivitatii, adoptarea standardelor europene si deficitul fortei de munca. Dezvoltarea pietei urma sa fie determinata, in principal, de lansarea proiectelor mari de infrastructura si a investitiilor importante in dezvoltari imobiliare, pe segmentul rezidential si al spatiilor de birouri, dar si de programele de reabilitare termica a cladirilor si de consolidare a imobilelelor cu risc seismic ridicat. Cea mai vizibila evolutie urma sa se inregistreze in domeniul lucrarilor de infrastructura. Cresterea sectorului constructiilor era anticipata de majoritatea specialistilor din piata; se considera ca vor fi tot mai multi investitori interesati de zona imobiliara din Romania si ca vor conta foarte mult proiectele publice. 
Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, la data aderarii, declara ca piata constructiilor din Romania are un potential de crestere de minimum zece ani, iar Presedintele Patronatului Societatilor din Constructii considera ca aceasta perioada poate fi extinsa la 15- 20 de ani. In afara proiectelor de infrastuctura rutiera si a celor rezidentiale, sectorul constructiilor hoteliere si cel al infrastructurii turistice trebuia dezvoltat in urmatorii ani, alaturi de programe de regenerare urbana. Principala problema cu care urmau sa se confrunte constructorii romani era concurenta companiilor din Uniunea Europeana, cum s-a intamplat si cu tarile care au aderat in 2004, solutia fiind construirea unor consortii care sa poata intra in competitie cu acestea pentru castigarea proiectelor mari. 
Un exemplu concludent in acest sens este Ungaria, unde, dupa primul an de la integrare, jumatate din antreprenori erau din UE, 30% societati mixte si doar 20% firme erau maghiare. Desi consortiile locale au beneficiat de sprijin din partea statului, multe firme au fost cumparate, iar altele si-au incetat activitatea. Potrivit estimarilor ARACO, 20-25% din firmele romanesti urmau sa-si opreasca activitatea in 2007, intrucat nu vor avea fonduri pentru rezolvarea problemelor de mediu, asigurarea unor lucrari de calitate si calificarea personalului. Producatorii de materiale de constructii anticipau, de asemenea, o crestere a pietei in urmatorii ani. Cererea pentru materialele de constructii a crescut in primii ani dupa aderare in statele care au intrat in UE in 2004, situatie asteptata si in Romania. Odata cu aderarea, in cele 10 tari europene care s-au alaturat UE in 2004, s-a produs o adevarata revolutie imobiliara, cu tot ce implica aceasta sintagma: cresteri fulminante de preturi, tranzactii importante si constructii de amploare. Era simplu, daca ne rezumam la aceasta observatie, sa tragem concluzia ca la fel urma sa se intample si in Romania. Aderarea celor 10 tari europene in mai 2004 a atras atentia investitorilor asupra intregii regiuni. In anul 2003, cand Polonia, Cehia
si Ungaria se pregateau sa devina membre ale Uniunii Europene, piata imobiliara romaneasca abia incepea sa devina interesanta. O serie de analisti observau la acel moment ca Romania devenise ceea ce Polonia insemna cu 10 ani in urma, dar erau convinsi ca tara noastra va avea nevoie de numai trei ani pentru a recupera decalajul existent.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Constructiilor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!