Piața, concurența și prețul

Extras din referat Cum descarc?

PIATA, CONCURENTA SI PRETUL
Economia de piata este o modalitate evoluata, complexa si eficienta prin care se realizeaza cooperarea dintre partenerii economici; este un sistem economic a carui organizare si functionare se bazeaza pe proprietatea privata si se realizeaza prin mecanismele pietei intr-un cadru reglementat legislativ.
Piata ca schimb de produse, precede cu mult sistemul economic denumit capitalist si, in prezent, economie de piata.
Din cele mai vechi timpuri s-a practicat trocul, s-a dezvoltat schimbul de produse prin intermediul banilor, comertul a devenit o meserie, au fost popoare care au marcat istoriceste aceasta activitate (fenicienii, grecii antici, cartaginezii), s-au construit centre comerciale si organizatii, cum au fost liga hansiatica, targurile din Evul Mediu erau deosebit de animate, dar cu toate acestea nu era inca o economie de piata.
Economia de piata este un sistem economic in care protagonistii principali sunt: intreprinzatorul investitor si lucratorul salariat.
In vederea conturarii unei viziuni sintetice asupra sistemului economiei de piata, se desprind anumite trasaturi esentiale:
- Economia de piata se bazeaza pe liberalismul economic, care are ca fundament proprietatea privata sub diferitele ei forme (individuala a sociogrupurilor sau a organizatiilor nationale si internationale).
Aceasta proprietate confera mediului economic caracteristica de eterogenitate.
- Este o economie concurentiala, trasatura determinata pe de o parte de caracterul eterogen, iar pe de alta parte de faptul ca decizia si actiunea sunt la latitudinea agentilor economici, fiecare urmarind sa obtina maximum de eficienta economica.
- Este o economie de intreprindere, unitatea economica fiind spatiul economic fundamental de decizie si de actiune. Legaturile cu trasaturile anterioare sunt evidente.
- Este o economie de profit. Profitul este mobilul pentru care intreprinzatorul isi asuma riscul concurential. Obtinerea profitului din activitatea economica este nu numai in avantajul intreprinzatorului, dar si al consumatorului si al intregii societati prin redistribuire.
- Comportamentul agentilor economici, producatori si consumatori, are la baza calculul de eficienta economica. Economia de piata este eficienta in ansamblul sau, ca rezultat al tendintei permanente a fiecarui agent economic de a obtine maximum de eficienta din actiunea ce o intreprinde.
- Este o economie in care interventia indirecta si directa a organismelor guvernamentale ale statului nu se opune trasaturilor anterioare, ci dimpotriva ea se face pentru a le prezenta si accentua.
Tratarea problemelor teoretice ale sistemului denumit "economie de piata", de la inceput impune necesitatea precizarii ca in cadrul lui, piata constituie elementul sau central de unde pleaca si vin informatiile economice care stau la baza deciziilor agentilor economici.
Piata, concurenta si pretul
In literatura economica se intalnesc foarte multe definitii ale pietei, in functie de orientarea scolii sau a curentului de gandire economica si in special a aspectelor economice care se doresc a fi evidentiate.
In genere, prin piata se intelege intalnirea la un anumit moment dat si intr-un anumit loc al consumatorului, a nevoilor si dorintelor sale, exprimate prin cerere, cu posibilitatile producatorului exprimate prin oferta. Acest angrenaj naste un pret si un nivel cantitativ de tranzactie, de schimb.
Piata este mai intai de toate "un spatiu economic" care are la baza raporturile ce se stabilesc intre cerere si oferta, intre consumatori si producatori, fiind in esenta un ansamblu de raporturi de schimb.
Raporturile economice pe care le reprezinta piata se afla intr-un sistem de concurenta. Sistemul de concurenta este propriu economiei de piata deoarece el este determinat de liberalismul economic, care este generat de proprietatea privata si de pluralismul formelor prin care ea se manifesta.
Sistemul de concurenta acorda fiecarui agent economic libertatea sa produca si sa vanda ceea ce il avantajeaza si sa cumpere ceea ce considera ca ii satisface in cea mai mare masura trebuintele. Concurenta permite agentilor economici sa efectueze operatiunile economice in conditiile cele mai favorizante din punctul lor de vedere, ceea ce se rasfrange benefic asupra intregii activitati si a beneficiarilor ei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata, Concurenta si Pretul.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!