Piata Capitalului in Romania - Bursa de Valori

Cuprins referat Cum descarc?

I Aspecte generale privind problematica pietelor financiare 3
II. Piata de capital in Romania 6
III. Bursa de Valori Bucuresti 7 
IV Indicele Bursei de Valori Bucuresti 8
V Piata extrabursiera Rasdaq 10
VI Organizarea si functionarea pietei extrabursiere Rasdaq 11
Bibliografie 14


Extras din referat Cum descarc?

I. Aspecte generale privind problematica pietelor financiare
Teritoriu aflat prin excelenta sub imperiul pragmatismul, domeniul pietelor financiare a inceput sa-si dezvolte si o redutabila latura teoretica. Chiar daca evidenta legaturii nemijlocite dintre teoire si practica mai este inca pusa la indoiala, nu trebuie uitat ca intreaga "te,eie" a stiintei financiaremoderne este fundamentata pe domeniul pietelor financiare.
Aceasta latura a finantelor poate demonstra oricand si caracterul sau practic (si dezvoltarea exploziva a burselor de valordemonstreaza acest lucru), dar si pe cel teoretic, fara ca aceste domenii sa poata fi delimitate cu precizie. In fapt, punerile de acord in privinta unor probleme marginale(care dau consistenta stiintelor clasice) apar ca inutile in cazul pietelor financiare, iar divergentele incep inca de la stabilirea domeniului de studiu. Astfel, Scoala anglo-saxsona (si, in primul rand, cea americana) desemneaza prin piata financiara totalitatea tranzactiilor cu instrumente monetare (paita monetara) si cu titluri pe termen lung (paita de capital). Dimpotriva, Scoala din restul Europei (si, in primul rand, cea franceza) defineste prin termenul de piata financiara: piata valorlor imoobiliare, reprezentand, alaturi de piata creditului si piata monetara, o componenta a pietei capitalurilor.
Asadar, piata de capital reprezinta o piata specializata unde se intalnesc si se regleaza in mod liber cererea si oferta de active financiare pe termen mediu si lung. Concret, este vorba despre o piata pe care se tranzactioneaza in mod liber valori mobiliare (actiuni, obligatiuni), piata ce are drept rol principal mobilizarea capitalurilor persoanelor (fizice/juridice) care economisesc (cumparatorii de actiuni si obligatiuni) si care urmaresc plasarea profitabila a acestor capitaluri; aceste fonduri sunt atrase de catre emitentii de actiuni/obligatiuni, ce sunt in cautare de capital in vederea finantarii unor proiecte de investitii.
Desigur, piata de capital prezinta interes si din alte puncte de vedere, permitand preluarea controlului asupra unor societati prin achizitii semnificative de actiuni sau obtinerea unor castiguri pe termen scurt prin specularea modificarilor de curs ale valorilor mobiliare.In functie de momentul in care se realizeaza tranzactia, piata de capital se imparte in doua segmente:
Piata primara. are rolul de plasare a emisiunilor de titluri mobiliare, pentru atragerea capitalurilor financiare disponibile pe termen mediu si lung, atat pe pietele interne de capital, cat si pe piata internationala. Detinatorii de capital sunt, in general, cunoscuti, oferind astfel posibilitatea emitentului de titluri de valoare sa ia direct contact cu investitorii, obtinand resursele financiare de care are nevoie. Asemenea plasamente private sunt, insa, relativ rare, majoritatea emitentilor facand apel la economiile publice, prin utilizarea resurselor bancare. 
Piata secundara. este si expresia aproape perfecta a reglarii libere intre cererea si oferta de valori, fiind un barometru, in primul rand al nevoii de capital, dar si al starii economice, sociale si politice a unei tari. Din acest punct de vedere, piata secundara de capital poate fi considerata o piata absoluta, unde legea cererii si a ofertei gaseste terenul propice actiunii sale neingradite. Asigurand mobilitatea capitalurilor, a lichiditatilor pe termen lung si mediu, a negociabilitatii oricarui titlu trecut de piata primara, piata secundara atrage, deopotriva, investitori "de profesie", dar si investitori "de ocazie", in speranta unui profit maxim intr-un timp record. Functionarea efectiva a pietei secundare se realizeaza prin intermediul pietelor interdealeri, numite si piete de negocieri si, in principal, prin intermediul burselor de valori Odata puse in circulatie titlurile mobiliare, prin emisiunea pe piata primara, acestea fac obiectul tranzactiilor pe piata secundara. Existenta acestui tip de piata ofera posibilitatea detinatorilor de actiuni si obligatiuni sa le valorifice inainte ca acestea sa aduca profit (dividende sau dobanzi). Piata secundara reprezinta, in acelasi timp, modalitatea de a concentra in acelasi loc investitori particulari sau institutionali care pot vinde sau cumpara titluri mobiliare, avand garantia ca acestea au valoare si pot fi reintroduse oricand in circuit.
Diferenta dintre cele doua forme organizate ale pietei de capital (bursa si piata OTC) consta in existenta unor conditii si criterii de eficienta economico-financiara, de informare a investitorilor, referitoare la numarul de actiuni puse in circulatie, etc pentru accesul la bursa, conferind societatii cotate pe aceasta piata garantii superioare pentru investitori. De asemenea exista diferente intre modul de functionare si organizare a celor doua piete - bursa de valori este o piata de licitatie in timp ce piata Rasdaq este o piata de negociere.
Pietele dezvoltate de capital au doua caracteristici importante divizibilitate (atomicitate) si lichiditate. 
Divizibilitatea semnifica ca activele sunt reprezentate de un mare numar de actiuni care pot fi cumparate pentru sume diferite. In consecinta un activ poate fi detinut in proportii diferite de un anumit numar de investitori si invers un investitor poate repartiza banii sai in mai multe tipuri de actiuni.
Lichiditatea semnifica faptul ca un investitor poate imediat, fara costuri prea mari, de a schimba anumite actiuni cu altele. Aceasta implica faptul ca orice investitor poate sa-si constituie, in orice moment, portofoliul dupa cum ii convine in acel moment, foarte repede si fara costuri prea mari. El va avea posibilitatea de a-si arbitra pozitiile dupa cum doreste.
In aceste conditii interesul fiecarui investitor este de a obtine informatii cu privire la actiunile diverselor societati cotate pe piata. Aceste informatii vor permite investitorilor evaluarea perspectivelor fiecarei oportunitati de investire si investirea in portofoliul care prezinta cele mai bune perspective. Sursele prin care investitorii pot obtine informatiile sunt conturile de exploatare, bilanturile societatilor, cursurile si volumele tranzactiilor, publicatiile specializate si jurnalele financiare, care evalueaza si interpreteaza noutatile financiare, precum si institutiile financiare care apreciaza perspectivele societatilor cotate.
Aceste canale de informatii sunt eficiente in masura in care informatia se raspandeste rapid si unde fiecare noua informatie devine repede publica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Capitalului in Romania - Bursa de Valori.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!