Perspective pe Termen Lung ale Globalizarii

Cuprins referat Cum descarc?

Caracteristici ale globalizarii economice 2
Consecintele si efectele globalizarii 2
Globalizarea si dezavantajele ei 3
Impactul globalizarii asupra inegalitatilor si saraciei 4
Perspective asupra globalizarii 5
a. Perspectiva pietei libere 5
b. Perspectiva populista (nationalista) 6
c. Perspectiva comunitariana 6


Extras din referat Cum descarc?

Caracteristici ale globalizarii economice
In sens economic, globalizarea reprezinta cresterea schimburilor peste tot in lume, in special prin activitatea marilor companii care produc si schimba bunuri in diverse tari. Globalizarea este un proces complex , care isi pune amprenta asupra tuturor sectoarelor de activitate umana. Astfel, sub aspect economic , globalizarea presupune:
- Mondializarea cererii si a ofertei;
- Aparitia si intensificarea concurentei globale;
- Extinderea capitalismului si a economiei de piata la scara globala;
- Dominatia sistemului financiar global, a pietelor de capital, in fata productiei si comertului;
- Mobilitatea capitalului si extinderea fluxurilor internationale de capital in afara triadei SUA-Uniunea Europeana-Japonia,incepand cu anii '90;
- Specializarea productiei de bunuri si servicii la scara globala, dupa criteriul avantajului comparativ , mai ales in ceea ce priveste forta de munca si resursele;
- Incidenta crescuta a delocalizarilor si externalizarilor;
- Competitia globala pentru investitii straine;
- Integrarea economica regionala a tarilor, in diverse structuri;
- Dominatia economica a Nordului asupra Sudului si concentrarea schimburilor economice pe directiile Nord-Nord, Nord-Sud, ponderea schimburilor Sud-Sud fiind foarte scazuta;
Consecintele si efectele globalizarii
Pentru a intelege si descrie globalizarea, nu este suficient sa ne concentram asupra primelor motoare si fenomene care au determinat-o. La fel de importante sunt si consecintele si efectele pe care le produce. Consecintele decurg din faptul ca indatoririle traditionale ale statului sunt indeplinite in mai mica masura. Asta, datorita, partial, faptului ca statele, actionand in concordanta cu ideologia neo-liberala si 
adaptandu-se globalizarii s-au transformat din "pazitori ai bunului national public" in "pazitori neo-liberali ai capitalului privat international", in functie de functionarea unui sistem de piata libera mondiala. Pe de alta parte, pentru ca procesul de globalizare a capatat forta proprie, statele devin, in mod obiectiv, mai putin puternice, mai putin capabile sa indeplineasca indatoririle "sociale" traditionale, cum ar fi redistribuirea bunastarii si protejarea mediului inconjurator. Mai mult, ele devin mai putin capabile sa indeplineasca indatoriri necesare capitalului international: asigurarea drepturilor proprietatii, asigurarea ordinii sociale, lupta contra criminalitatii, asigurarea pacii etc. Autoritatea statului este legata de apartenenta la un anumit teritoriu. In cazul globalizarii, granitele devin permeabile, din ce in ce mai multe procese au, in prezent, un caracter transfrontalier, unele nici macar nu pot fi localizate (deoarece provin din "realitatea virtuala").Statelor le este greu, daca nu imposibil sa reglementeze aceste procese care au, uneori, chiar efecte ingrijoratoare asupra economiei, societatii si/sau politicii nationale. Dupa cum se va vedea, statele isi recastiga o parte din capacitatea de guvernare prin afirmarea autoritatii la un nivel superior, in institutii politice regionale si in organizatii interguvernamentale. Totusi, putem afirma ca este in scadere capacitatea si vointa de a guverna. Acest lucru reprezinta o amenintare pentru calitatea vietii intr-o lume globalizata, deoarece duce la patru "deficite de guvernare" majore: social, democratic, ecologic si de securitate.
Globalizarea si dezavantajele ei
Globalizarea economiei mondiale a afectat si va continua sa afecteze aproape orice aspect al afacerilor interne si internationale. Cresterea comertului international, fluxurile financiare internationale masive, precum si activitatile corporatiilor multinationale leaga tot mai strans una de cealalta economiile mondiale, facand astfel din globalizare o trasatura extreme de controversata a economiei mondiale. Desi o serie de economisti reputati considera ca un sistem financiar international lipsit de reglementari reprezinta o amenintare serioasa la adresa economiei mondiale, aproape toti specialistii si toti sustinatorii pietei libere cred ca globalizarea promite o lume mai prospera si o mai buna cooperare internationala. Ei sustin ca nici un obstacol nu trebuie sa blocheze libera circulatie a bunurilor, serviciilor si capitalurilor. Criticii globalizarii se tem ca amplificarea comertului, a investitiilor externe si a fluxurilor financiare produce serioase consecinte negative asupra societatii lor. Sondajele de opinie arata ca macar jumatate dintre americani cred ca globalizarea duce la scaderea salariilor, la somaj si la alte efecte daunatoare. Europenii sunt si mai sceptici decat americanii fata de integrarea economica mondiala, iar in multe tari industrializate opinia populara este la fel de ostila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Perspective pe Termen Lung ale Globalizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!