Particularități în Organizarea și Funcționarea Societăților de Investiții Financiare

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. I : NOTIUNI GENERALE PRIVIND FONDURILE DE INVESTITII
1.1. Conceptul de fond de investitii
1.2. Tipuri de fonduri de investitii
1.2.1. Fonduri de investitii deschise
1.2.2. Fonduri de investitii inchise
Cap. II : SOCIETATILE DE INVESTITII - FONDURI INCHISE DE INVESTITII
2.1. Conceptul de SIF
2.2. Analiza comparativa a SIF-urilor
Cap. III : CONCLUZII


Extras din referat Cum descarc?

Cap. I : NOTIUNI GENERALE PRIVIND FONDURILE DE INVESTITII
1.1.Conceptul de fond de investitii
Un fond de investitii este un instrument de investitie colectiv din care un numar mare de investitori individuali detin cate o parte relativ mica si limitata prin lege, si care investeste in diverse instrumente ale pietelor financiar-bancare si de capital urmarind realizarea obiectivului financiar al fondului.
Cu alte cuvinte, fondul de investitii strange bani de la multe persoane si ii investeste in actiuni, depozite bancare etc., pentru a-si atinge obiectivul declarat, care poate fi: cresterea agresiva a valorii unitatii de fond sau asigurarea unor venituri regulate si cu risc mic pentru investitori etc..
Fondurile de investitii sunt administrate conform normelor in vigoare de o societate de administrare cu obiect unic de activitate. Prin aceasta colectare de fonduri sub administrare unica, investitorul individual beneficiaza de urmatoarele avantaje:
- Diversificare larga a portofoliului de investitii. Fondurile importante disponibile pentru o larga diversificare a instrumentelor investitionale reducand astfel (dar nu eliminand) riscurile aferente unor anumite categorii de investitii (actiuni, depozite bancare etc.).
- Lichiditate maxima a investitiei individuale. Investitorii individuali isi pot lichida oricand, partial sau total, investitia, transformand-o in bani la valoarea curenta a titlurilor, spre deosebire de alte instrumente care pot fi vandute mai greu sau cu un cost mai mare.
- Administrarea profesionista a portofoliului. Societatea de administare a unui fond cuprinde investitori profesionisti, sprijiniti de analisti financiari, care studiaza si monitorizeaza pietele financiare si companiile in mod individual si pe ramuri. Administrarea profesionala a investitiilor este in general accesibila persoanelor ce dispun de fonduri importante, dar fondul mutual face aceste servicii accesibile oricarui invetitor la un cost rezonabil.
- Transparenta. Conform reglementarilor CNVM, fondurile de investitii trebuie sa asigure transparenta in ceea ce priveste obiectivele de investitii, precum si riscurile pe care si le asuma investitorii. Toate caracteristicile unui fond autorizat de CNVM trebuie sa fie prezentate in prospectul de emisiune al fondului. De asemenea, fondurile de investitii trebuie sa faca publice rapoarte periodice asupra activitatii desfasurate.
Prin aceste caracteristici, fondurile mutuale sunt instrumente de investiti potrivite atat unei strategii de invetitie pe termen mediu si lung (in special fondurile care investesc in actiuni) cat si investitorilor pe termen scurt ( fondurile ce investesc in instrumente bancare, obligatiuni de stat si efecte comerciale).
In acest moment, pe piata romaneasca exista fonduri de ambele tipuri si de diferite niveluri de risc si agresivitate. Dupa prabusirea din 1996, fondurile mutuale au fost supuse unor reglementari stricte iar probabilitatea unei caderi asemanatoare este destul de mica.
1.2.Tipuri de fonduri de investitii
Fondul de investitii este definit de legiuitor ca un ,, organism de plasament colectiv fara personalitate juridica".
1.2.1.Fonduri de investitii deschise
Pe langa conceptul de fond de investitii, legiuitorul defineste si conceptul de fond deschis de investitii, prin care intelege un ,,organism de plasament colectiv in valori mobiliare, fara personalitate juridica, ale carui unitati de fond fac obiectul unei emisiuni si rascumparari continue".
Modul de organizare si functionare a unui fond deschis de investitii (fond mutual) este foarte important pentru decizia de investire a unui potential investitor. Fondurile mutuale nu sunt organizate ca societati pe actiuni, ci prin contract de societate civila conform reglementarilor legale in vigoare. Administrarea fondurilor si reprezentarea acestora in relatiile cu investitorii sau alte persoane/ institutii se realizeaza de catre societati specializate numite societati de administrare a investitiilor (SAI). Un SAI are drept unic obiect de activitate administrarea investitiilor. Activitatea SAI include toate operatiunile legate de administrarea unui fond, de la lansarea acestuia la stabilirea strategiei de investitii si implementarea acesteia. Experienta si profesionalismul SAI si a specialistilor sai sunt esentiale pentru buna functionare a fondului si pentru rezultatele obtinute de acesta. Fiecare fond de investitii are un prospect de emisiune - document oficial ce prezinta modul de organizare, strategia, obiectivele, comisioanele si entitatile cu care colaboreaza fondul. Activitatea si plasamentele fiecarui fond deschis de investitii sunt certificate zilnic de catre o banca special autorizata de lege in acest sens. Banca (numita banca depozitara) reprezinta o garantie in plus pentru investitori in ceea ce priveste corectitudinea si legalitatea operatiunilor derulate de fond. Activitatea fondurilor este verificata si supravegheata in mod regulat si de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritate administrativa autonoma subordonata parlamentului, cu rol de supraveghere si reglementare a pietei de capital. In fine, administatorii de fonduri sunt asociati intr-o asociatie profesionala numita Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC), organism ce are drept scop si preluarea si prelucrarea unor informatii despre fondurile membre. Fondurile deschise de investitii nu se listeaza la bursa de valori sau pe o alta piata reglementata. Vanzarea si rascumpararea de unitati de investitie ale fondurilor se realizeaza direct de catre SAI sau de catre societati de distributie autorizate de aceasta. Societatile de distributie pot fi banci sau societati de servicii de investitii financiare (SSIF) cu care SAI a incheiat contracte de distributie pentru fond.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitati in Organizarea si Functionarea Societatilor de Investitii Financiare.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!