Parteneriat Public Privat

Extras din referat Cum descarc?

In intreaga lume, guvernele statelor dezvoltate sau mai putin dezvoltate se confrunta cu problema asigurarii unor servicii mai bune si in arii din ce in ce mai extinse pe seama unor bugete limitate.
Unor astfel de provocari li se adreseaza inovatii organizationale precum parteneriatul public privat.
Parteneriatul public - privat reprezinta asocierea sub diverse forme intre sectorul public si cel privat in vederea si cu scopul finantarii, construirii, modernizarii, intretinerii, operarii si/sau administrarii unor bunuri sau servicii comune. 
Notiunea de parteneriat public - privat pentru realizarea si administrarea de infrastructuri si servicii publice si-a dovedit utilitatea in economiile tuturor statelor ce l-au utilizat. Acest parteneriat a permis si permite sa se raspunda la nevoi esentiale fara a impovara finantele publice si sa elibereze puterea publica de sarcini de simpla gestiune.
Necesitatea dezvoltarii infrastructurii si a serviciilor publice in tarile industrializate precum si in statele in curs de dezvoltare, deschide permanent un camp vast de actiune, desi exista in continuare obstacole ce trebuie depasite. Distribuirea costurilor unui parteneriat public - privat intre sectorul public si cel privat depinde de preluarea riscurilor financiare, comerciale si de alta natura. Cu cat mai multe riscuri sunt in sarcina partenerului privat, cu atat impactul pozitiv prelungit asupra bugetului este mai mare.
In evaluarea impactului asupra bugetului public se impune luarea in calcul si a garantiilor de stat pe care partenerul privat le solicita. Garantiile vor asigura toate riscurile, insemnand cheltuieli curente, dar si viitoare ale bugetului public. Acolo unde exista cofinantare publica, este necesar sa se apeleze la licitatii pentru a alege partenerul privat cel mai convenabil din punct de vedere al calitatii costului.
Succesul unui contract pentru autoritatile publice, in ceea ce priveste costurile sale, este asigurat de concurenta. Concurenta asigurata inainte de demararea proiectului obliga ofertantii privati sa micsoreze costurile, sa creasca calitatea si sa fie inovativi.
La gestionarea unor utilitati publice se poate folosi managementul privat, care sa aduca o cat mai mare eficienta. Un accent deosebit se pune pe delegarea de gestiune, din partea sectorului de stat, spre sectorul privat. 
Pentru parteneriatul public privat se impune definirea cat mai clara a riscurilor si distributia lor, contractele trebuind sa fie foarte bine negociate si structurate legal. O parte din riscuri pot fi reduse ca urmare a unui montaj adecvat al proiectului si a luarii unor masuri de protectie a mediului, administratiilor publice revenindu-le sarcina principala de a stabili foarte clar actiunile


Fisiere in arhiva (1):

  • Parteneriat Public Privat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

- Emil Balan - Institutii de drept public, Ed. All Beck, 2005
- Ioan Vida - Puterea executiva si Administratia Publica, Bucuresti, 1994
- Ioan Vida - Puterea executiva si Administratia Publica, Bucuresti, 1999
- Anibal Teodorescu - Tratat de drept administrativ - vol. I


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!