Pârghii financiare prin care statul acționează asupra unei firme

Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Notiunea de pargie financiara are la origine semnificatiile parghiei din fizica mecanica.
Parghia economica-financiara este instrument de natura economica sau financiara cu ajutorul careia statul actioneaza asupra interesului economic al unei colectivitati determinate sau al membrilor acestea luati in mod individual pentru realizarea unui obiectiv anumit sau stimuland evolutia in directiile dorite.
Parghiile sunt instrumente folosite de catre stat pentru realizarea anumitor obiective si cuprind :
- parghiile cu caracter preponderent financiar , legate nemijlocit de functia de repartitie a finantelor : impozite , taxe si contributii sociale ;
- parghiile financiar monetare (bancar - valutare ) preturile si tarifele , masa monetara , volumul creditelor si rata dobanzii ;
- parghiile cu caracter preponderent economic :sistemul de salarizare , sistemul de amortizare a imobilizarilor corporale si necorporale .
Prin efectele pe care le genereaza , parghiile economice financiare pot actiona in uramatoarele directii :
- pentru stimularea si incurajarea anumitor activitati sau categorii sociale
- pentru descurajarea sau restrangerea anumitor activitaati
Parghiile economico - financiare ocupa un loc important in mecanismul de functionare a economiei si se comporta ca metode economice de conducere , insa folosirea lor nu include insa necesitatea utilizarii in completare a unor metode administrative .
Diversele instrumente financiare ( impozite , buget , credite ) se pot manifesta ca parghii financiare in masura in care favorizeaza solutionarea unor probleme de ordin economic si social.
Parghiile financiare trebuie caracterizate prin:
Stabilitate (stabilirea parghiilor financiare presupe ca legea fiscala sa reziste mult in timp,efectul ei sa fie acelassi pe o perioada indelungata);
Flexibilitate (sistemul de parghii financiare sa poata fi modificat);
Elasticitate si dinamism (capacitate de adapatare la modificarile ce intervin in politica financiara si monetara);
Actiune convergenta: parghiile financiare se completeaza reciproc, actiunea unei parghii financiare nu trebuie anulata de actiunea altei parghii financiare;
Concretizate in: impozite, alocatii bugetare, subventii, contributii sociale, rate ale dobanzii, cursuri de schimb valutar.
In cadrul mecanismelor de autoreglare caracteristice economiei de piata parghiile financiare contribuie la rezolvarea unor problem ce nu pot solutiona cu functionarea obisnuita a mecanismului respective. 
Parghiile economico -  financiare
In tarile in curs de dezvoltare, prezinta interes preocupari pentru reformele fiscale orientate in directia cresterii capacitatii de influentare a dezvoltarii economice prin parghii economico financiare. In acest scop se apeleaza:
1. la variante de impunere care presupun o folosire mai intensiva a resurselor, inclusiv stimularea intreprinzatorilor autohtoni in realizarea de investitii, sau atragerea de capital strain.
2. masuri si practica amortizarii accelerate a capitalului fix stimuland procesul de capitalizare ca si scutirea de impozite pe profit a partii de profit destinat investitiilor.
3. subventionarea de catre stat a intreprinzatorilor privati, subventionarea dobanzelor la imprumuturile bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Parghii financiare prin care statul actioneaza asupra unei firme.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1.http://helpcontabilitate.blogspot.com/2011/01/parghiile-economico-financiare.html 2.http://www.creeaza.com/afaceri/economie/finante-banci/PARGHIILE-FINANCIARE988.php
3.http://www.stiucum.com/finante/finate-publice/Parghii-economicofinanciare31556.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!