Paradisuri fiscale - Cipru

Extras din referat Cum descarc?

Paradis fiscal
Termenul de ,,paradis fiscal" este vag definit si include orice tara care percepe zero impozite sau impozite reduse pe toate sau doar pe unele categorii de venituri, un anumit nivel de secret bancar sau comercial, cerinte minime din partea bancii centrale si nici un fel de restrictii asupra schimburilor valutare. 
Scopul utilizatorilor paradisurilor fiscale este simplu: sa platesti mai putin, sa castigi mai mult. Oricum, asimilam paradisurile fiscale fraudei fiscale. Paradisurile fiscale pot oferi servicii financiare utile catre companii, dar secretul bancar si reglementarea fiscala saraca este, de asemenea, un magnet si pentru traficantii de droguri, care spala bani, prin intermediul corporatiilor offshore. Paradisurile fiscale sunt un scut pentru marile corporatii si elita bogata care le permite sa se sustraga de la plata taxelor. Acestea permit marilor corporatii sa detina societati de rascumparare si sa incurajeze coruptia si degradarea calitatii vietii in alte jurisdictii. Facilitatile paradisurilor fiscale si regimurile fiscale care ofera tratamente preferentiale pentru persoane fizice si juridice nerezidente conduc cota efectiva de impozitare aplicata pe venit/profit din activitati mobile sub nivelurile de taxare din alte tari.
Paradisurile fiscale prezinta anumite caracteristici predominante:
- amplasarea in imediata apropiere a marilor si oceanelor; 
- majoritatea paradisurilor fiscale sunt state mici, de curand independente, sau teritorii autonome cu un plasament exotic si o populatie redusa; 
- ofera avantaje fiscale, comparativ cu alte entitati juridice, societatilor care isi stabilesc sediul social sau persoanelor fizice care isi au rezidenta pe teritoriul acestora, in scopul atragerii societatilor in expansiune, atragerii de capital si stimularii aparitiei de activitati necesare asigurarii echilibrului economic si social;
- protectia prin lege a operatiunilor financiare sau comerciale realizate de persoanele fizice sau juridice; - secretul bancar; - lipsa controlului asupra monedei;
- isi adapteaza permanent legislatia fiscala in concordanta cu evolutia acesteia pe plan international. 
Principalele avantaje ale paradisurilor fiscale decurg din faptul ca: 
? unele tari nu percep nici un impozit pe venituri, pe plus-valorile de capital, pe avere; 
? alte tari au stabilit o percepere de impozit pe veniturile aferente unei baze teritoriale: daca beneficiile nu isi au sursa pe teritoriul statului respectiv, nu exista impozit; alte tari au inca rate scazute de impozitare; anumite tari ofera avantaje specifice pentru tipuri specifice de societati (de exemplu, holdinguri, societati scutite, etc.). 
Scopul utilizarii paradisurilor fiscale este simplu: "sa platesti mai putin si sa castigi mai mult". 
CIPRU
Cipru este o insula din Marea Mediterana Orientala, a treia ca marime dupa Malta si Luxemburg. Este situata in sudul Turciei (70 km), la mica distanta de coastele Orientului Apropiat (100 km) si la 500 de km de Egipt. Are o suprafata de 9251 km2 si 1,18 mil/locuitori in 2018.
Dupa profilul geografic insula Cipru se afla in Asia. Insula e ocupata pe 2/3 din suprafata de Republica Cipru, care este stat membru al Uniunii Europene de la 1 mai 2004. Restul de 1/3 al insulei este ocupata de Republica Turca a Ciprului de Nord (TRNC), care a fost proclamata dupa interventia militara turca din anul 1974.
In 2018, cele mai importante sectoare ale economiei Ciprului erau:
-  comertul cu ridicata si cu amanuntul, transporturile, serviciile de cazare si alimentatie publica (25,3 %); administratia publica, apararea, educatia, sanatatea si asistenta sociala (19,3 %) si activitatile specializate, stiintifice si tehnice, activitatile administrative si de asistenta (10,4 %).
-  28 % din exporturile Ciprului se efectueaza in UE (Grecia 6 % si Italia 2 %). In afara UE, 15 % din exporturi se realizeaza catre Insulele Cayman si 9 % catre Libia.
-  Importurile Ciprului provin in proportie de 57 % din celelalte state membre ale UE (Grecia 18 % si Italia 8 %). Printre importurile din afara UE, se remarca cele din Coreea de Sud (7 %) si din Israel (6 %). 
Sectorul bancar reprezinta un pilon al economiei cipriote generand direct o cota importanta din locurile de munca si venituri. Sistemul bancar este pe deplin armonizat cu legislatia si directivele UE, iar modalitatile si practicile bancare comerciale corespund modelului britanic, peste 40 de banci cipriote si internationale fiind operationale in Cipru.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paradisuri fiscale - Cipru.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!