Paradisuri Fiscale

Extras din referat Cum descarc?

1. Definitie si concepte
Paradisurile fiscale sunt tari sau teritorii in care persoanele fizice sau juridice stabilite aici sunt supuse unui regim privilegiat, fie pentru ca nu sunt impozabile, fie pentru ca platesc impozit pe venit sau pe beneficii mai putin ridicat decat cel platit in tara din care provin . 
Sunt entitati sociale, economice si politice create pentru a atrage investitiile, reprezentand un refugiu al celor care recurg la evaziune fiscala, dar si al celor care ascund profiturile castigate prin incalcarea legislatiei fiscale. 
Ideea scutirilor fiscale si cea a inselarii statului fara a risca nici o pedeapsa nu au aparut nicidecum in secolul XXI. Paradisurile fiscale exista de mai multe secole, ca o consecinta directa a ,,inventarii" impozitelor si taxelor. 
Existenta acestor teritorii este un subiect destul de controversat, imaginea lor in mass-media fiind destul de sifonata, mai ales din cauza frecventelor scandaluri ce au implicat spalari de bani si evaziuni fiscale. 
2. Scurt istoric al paradisurilor fiscale
In Grecia antica, inteleptul Platon, care trebuia sa-si finanteze celebra sa universitate, folosea in acest scop o companie non-profit, dupa cum mentioneaza istoricii. 
Tot in Grecia antica, comerciantii greci si nu numai, pentru a scapa de ,,vama" de 2% perceputa de cetate pentru importul si exportul de produse, stocau marfurile aduse pe mare, sau cele care plecau pe mare, pe insulele din apropiere, urmand a le introduce, pe cele importante, prin contrabanda pe pietele Atenei. 
In ceea ce priveste Imperiul Roman, in perioada sa de inflorire, cetatenii romani mai instariti foloseau insula greceasca Delos, pentru a evita, in mod cat se poate de legal, plata de dari, impozite si taxe prevazute de legislatia romana. La fel, in Britannia inceputului de mileniu, se foloseau societati ce astazi ar fi numite ,,offshore". 
In Evul Mediu, asa-numitele trusturi erau modalitatea ideala de a evita fiscalitatea mult prea ridicata a acelor vremuri. Totusi, aceste societati nu erau folosite decat de cei instariti si aveau scopul de a proteja proprietatea familiala si tranzactiile comerciale. Tot atunci, Londra oferea scutiri de impozite comerciantilor Ligii Hanseatice, precum si celor flamanzi. Mai tarziu, situatia s-a inversat, iar englezii si-au putut comercializa produsele pe pietele belgiene, fara a plati taxe. Intre secolele al XVI-lea si al XVIII-lea, Flandra a fost primul paradis fiscal oficial. 
In Statele Unite ale Americii, Patrick Henry a fondat, in 1765, primul trust - North American Land Co. - care functioneaza si astazi, dupa mai bine de 200 de ani. 
In anul 1889, Banca Noua Scotie, a doua ca vechime din Canada, si-a deschis primul sau birou in Jamaica, pentru a permite clientilor sai sa beneficieze de facilitatile fiscale legate de operatiile bancare si de credit international de aici. Tari ca Andorra, Insulele Bermude, Cayman, Monaco, Sark & Pitcarin, nu au perceput niciodata impozit pe profit. La acestea, s-au adaugat apoi inca multe alte paradisuri fiscale, dintre care unele pe perioade scurte - Algeria, Maroc (Casablanca), Germania (Danzig), Hong Kong, iar altele permanent - Luxemburg, Liechtenstein, Insulele Canalului Manecii, Insula Man, Panama, Malta si Delaware si Nevada in S.U.A..
Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial, numarul si importanta paradisurilor fiscale au crescut vertiginos, datorita avantajelor oferite de aceste teritorii. Pentru ca dupa razboi, legislatia fiscala de odinioara s-a transformat intr-un sistem agresiv si neiertator, care a ordonat cresterea exagerata a impozitelor si taxelor. Cresterea sarcinilor fiscale a atins atat persoanele fizice, cat si companiile. Daca la inceput s-a impozitat doar profitul realizat, s-a trecut apoi la aplicarea impozitului pe intregul patrimoniu. In asemenea conditii, era firesc ca detinatorii capitalului sa inceapa sa caute zone care sa le ofere un mediu propice dezvoltarii. Astfel, in anii '80, migratia capitalului spre aceste zone a devenit un fenomen de masa. Un lucru interesant s-a observat in situatia Imperiului Britanic, ce se afla in stadiul de colaps. Coloniile si teritoriile sale incepeau sa-si revendice autonomia si independenta. Astfel, acestea isi dobandeau si independenta financiara, pierzand sumele pe care imperiul le ,,pompase" in aceste zone. Singura metoda de a atrage capital, care a parut viabila unor astfel de regimuri autonome, a fost fiscalitatea redusa, formandu-se, asadar, paradisurile fiscale. 
Aceste tari se impart in cinci tipuri: se poate alege aici domiciliul fiscal, locul de instalare a bazei de lucru, se poate trai aici, se pot castiga bani sau se poate obtine cetatenia. In prezent exista aproximativ 70 de paradisuri fiscale intre care Andorra, Antigua, Bahamas, Bahrain, Barbados, Belize, Bermuda, Cayman, Costa Rica, Elvetia, Hong Kong, Liberia, Liechtestein, Luxemburg, Monaco, Antilele olandeze, Olanda, Panama, Singapore, Sf. Vincent, Sri Lanka.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paradisuri Fiscale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!