Paradisul Fiscal - Forma Legala de Evaziune Fiscala

Extras din referat Cum descarc?

Acest subiect este de o reala importanta si actualitate, deoarece prin aceste paradisuri fiscale trec sume mari de bani. In conditiile unei crize economico-financiare severe, banii care dispar in aceste "gauri negre" pot fi de un real folos unui stat, motiv pentru care sunt si numeroase tari care doresc, cu orice pret, abolirea acestor refugii fiscale.
Aparitia si evolutia paradisurilor fiscale are legaturi stranse cu istoria spalarii banilor, care a prins radacini intr-o epoca in care rigoarea normelor morale era impinsa la paroxism. Radacinile istorice ale paradisului fiscal le identificam in Grecia antica,unde, pentru a scapa de taxa asupra importurilor si exporturilor, comerciantii se mutau in insulele invecinate.Fenomenul spalarii banilor a inmugurit in epoca medievala, cand, condamnata de Biserica Catolica, camata era considerata o crima, un pacat capital. Astazi exista numeroase state care sunt considerate paradisuri fiscale.
EVAZIUNEA FISCALA
Datorita adancirii cooperarii economice internationale si a dezvoltarii relatiilor dintre state cu sisteme fiscale diferite si cu un nivel de fiscalitate diferit, evaziunea fiscala se manifesta nu doar ca un fenomen national, ci a devenit unul international. Evaziunea fiscala reprezinta sustragerea, prin orice fel de mijloace, de la impunerea sau de la plata impozitelor, a taxelor, a contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetelor speciale de catre persoanele fizice si juridice romane sau straine, denumite contribuabili.
In toata lumea evaziunea fiscala este foarte greu de cuantificat. Exista, insa, metode economice prin care se poate face o evaluare. Inainte de toate, trebuie facuta distinctia dintre evaziunea fiscala si evitarea fiscalitatii prin mijloace legale. In timp ce prima este perfect ilegala, a doua este legala. Evaziunea fiscala se poate defini drept suma platilor facute, dar nedeclarate oficial. Totalitatea activitatilor de evaziune fiscala sunt cuprinse in economia neagra (evaziune fiscala totala) si economia gri (evaziune fiscala partiala, contribuabili care ?scapa? legitim sau ilegal, prin abuzuri), amandoua constituind economia subterana. Mai exista si conceptul de economie nefiscalizata, care cuprinde atat economia subterana, cat si economia de subzistenta.
Evaziunea fiscala ilegala sau frauda fiscala, se produce prin incalcarea flagranta a legii. Frauda fiscala se poate manifesta astfel : frauda contabila (utilizarea unor documente false prin care sa se majoreze cheltuielile si sa fie diminuate veniturile), frauda prin disimulare (sustragerea de la plata contributiilor si depunerea unor documente incomplete sau prin neintocmirea documentelor prevazute de lege), frauda prin evaluare (diminuarea valorii stocurilor si supraestimarea provizioanelor si amortismentelor), arecum si frauda juridica (ascunderea adevaratei naturi a unui contract pentru a se sustrage de la onorarea obligatiilor fiscale).
Evaziunea fiscala legala se produce cu precadere din vina legiuitorului, din cauza inadvertentelor legilor fiscale, modificarilor fregvente ale sistemului fiscal sau diversificarii nejustificate a impozitelor si taxelor ; toate acestea au condus la fapte tolerate de catre lege. Printre aceste fapte putem mentiona: supraevaluarii amortizarii, acordarea unor facilitati fiscale sub forma de scutiri, deduceri, acordarea unor avantaje in natura salariatilor, sau existenta paradisurilor fiscale, unde contribuabilii isi stabilesc sediul sau domiciliul.
PARADISUL FISCAL
Pentru a atrage investitori bogati, pentru acumularea de capital sau pentru dezvoltarea economica (printre altele), unele state au decis sa reduca din ?povara? fiscala sau sa o anuleze complet in vederea asigurarii echilibrului economic si social. Unii specialistii sunt de parere ca a considera paradisul fiscal ca un mijloc de producere a fraudelor fiscale este putin cam exagerat. Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca frauda fiscala este sanctionata pecuniar si penal, in timp ce contribuabilii care utilizeaza avantajele oferite de aceste entitati teritoriale nu sunt sanctionati. Prin urmare, este mai corect a sustine ca paradisul fiscal constituie un mijloc, un instrument prin care se realizeazaevaziunea fiscala internationala, de catre contribuabili care cauta un tratament fiscal mai avantajos.
Paradisul fiscal corespunde unui stat sau zone geografice in care o persoana fizica sau juridica se bucura de un sistem fiscal pivilegiat, fie pentru ca nu plateste impozite, fie pentru ca impozitul se determina in cote mai mici decat in tara de origine. Termenul propriu-zis de paradis fiscal este preluat din limba engleza, de la cuvantul "tax-haven", care inseamna "refugiu fiscal". Definirea acestui termen este destul de dificila, unii autori considerand ca exista atatea definitii cate paradisuri fiscale sunt. Insa, pentru a defini un teritoriu drept paradis fiscal, el trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: facilitati fiscale reduse, birocratie scazuta, stabilitate politica si sociala, o protectie a patrimoniului, o infrastructura bine dezvoltata, precum si profesionisti competenti si o publicitate promotionala.
Caracteristici predominante ale paradisurilor fiscale sunt urmatoarele:
- ofera avantaje fiscale, comparativ cu alte entitati juridice, societatilor care isi stabilesc sediul social sau persoanelor fizice care isi au rezidenta pe teritoriul acestora, in scopul atragerii societatilor in expansiune, atragerii de capital si stimularii aparitiei de activitati necesare asigurarii echilibrului economic si social; 
- protectia prin lege a operatiunilor financiare sau comerciale realizate de persoanele fizice sau juridice; 
- pastrarea secretului bancar si intimitate financiara; 
- lipsa controlului asupra monedei;
- adaptarea permanenta a legislatiei fiscale in concordanta cu evolutia acesteia pe plan international;
- ofera protectie impotriva exproprierilor si a nationalizarilor;
- activitate de control guvernamental la nivel minim si un sistem declarativ simplist;
- usurinta in inregistrarea societatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Paradisul Fiscal - Forma Legala de Evaziune Fiscala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!