Orientari Strategice in Activitatea Bancilor Europene

Extras din referat Cum descarc?

ORIENTARI STRATEGICE IN ACTIVITATEA BANCILOR EUROPENE
De-a lungul istoriei sale, Uniunea Europeana a devenit un actor din ce in ce mai complex, atat din punct de vedere al realitatilor intre membrii sai, cat si al modului de raportare la sistemul international. Creata initial ca un sistem de cooperare economica, Uniunea Europeana s-a extins si in zona politica, atat din punctul de vedere al relatiilor dintre statele membre, cat si la modul de raportare la alti actori internationali.
In plus, Uniunea Europeana se afla in fata celei mai mari extinderi din istoria sa. Speram ca, in 2007, sa vorbim de Europa celor 27, din care sa faca parte si Romania si Bulgaria.
Armonizarea pentru a dobandi acest statut inseamna costuri, adica fluxuri financiare considerabile, firesti in lunga convalescenta post-comunista.
Pentru a fi membri ai Uniunii Europene, statele candidate trebuie sa adopte si sa aplice aquis-ul comunitar, definit ca o marca a experientei comune economice, sociale si identitare a statelor membre.
Una din multiplele provocari ale acestor ani o reprezinta absorbtia sumelor nerambursabile, pe care clubul select al statelor europene le avanseaza cu destinatii exprese. Romania va trebui sa respecte cu strictete scopul acestor insemnate alocari financiare, chiar daca sunt nerambursabile, si, in acelasi timp, trebuie sa-si remodeleze comportamentul si mentalitatile, in sensul completei responsabilizari fata de resursele de orice fel, si mai ales fata de cetatenii contribuabili.
Viitorul contine rezolvarea acestor dificile chestiuni, insa interesul si atentia acordate in prezent unor atat de importante probleme pot asigura cel putin speranta ca solutionarea viitoare va fi acceptabila.
Procesul de aderare se afla in etapa avansata a definitivarii procedurilor la nivel comunitar, care au culminat cu semnarea Tratatului de Aderare la 25 aprilie 2005, la Luxembourg. Urmeaza ratificarea Tratatului in cele 25 de state membre si in Romania. 
Textul Tratatului de Aderare a fost finalizat la inceputul lunii februarie. La 22 februarie 2005, Comisia Europeana a adoptat opinia favorabila privind aderarea Romaniei si Bulgariei la UE. La 13 aprilie 2005, Parlamentul European a votat avizul conform privind Tratatul de Aderare al Romaniei si Bulgariei la UE.
Aderarea atator tari cu istorii si culturi diferite la Uniunea Europeana implica indeplinirea anumitor criterii economice si politice cunoscute drept criteriile de la Copenhaga, care cer urmatoarele:
- stabilitatea institutiilor care garanteaza democratia, statul de drept, drepturile omului, precum si respectarea drepturilor si protectia minoritatilor; 
- existenta unei economii de piata functionale, precum si capacitatea de a face fata concurentei si fortelor de piata din Uniune;
- capacitatea de a-si asuma obligatiile de membru (inclusiv acceptarea obiectivelor uniunii politice, economice si monetare) si crearea conditiilor de integrare prin reforma structurilor administrative (criteriul administrativ), astfel incat legislatia comunitara sa fie eficient implementata in legislatia nationala (criteriul legislativ).
Consolidare si extindere - cadrul general
Printre statele membre ale Uniunii Europene, procesul de consolidare
nationala conduce la cresterea gradului de concentrare pe piete sau pe segmente de piata. Acest fapt evidentiaza pe de o parte caracterul concurential al acestor piete/segmente de piata, iar pe de alta parte, obligativitatea autoritatilor nationale de reconsiderare a legislatiei de profil.
Pornind de la obiectivele Uniunii Europene, in domeniul bancar procesul de consolidare, in prezent, vizeaza bancile mici din tarile in care gradul de concentrare a pietei este sub media zonei.
Procesul de consolidare continua in acele tari in care se remarca o supra-bancarizare, indeosebi pentru segmentul retail (Franta, Germania, Italia).
Necesitatea cresterii competitivitatii va conduce la accentuarea proceselor de fuziune sau a preluarilor bancilor mici si mijlocii, pana la disparitia treptata a acestora.
Uniunea Europeana este o zona de operare a mai multor banci mari, slab interesate in momentul actual de consolidari, de aceea in zona de operare a acestora, consolidarile transfrontaliere sunt "in asteptare". Achizitiile transfrontaliere, realizate pe segmente de piata sau urmare a restructurarii unor grupuri financiar-bancare mari, la nivelului Uniunii Europene, au fost nesemnificative.


Fisiere in arhiva (2):

  • Orientari Strategice in Activitatea Bancilor Europene
    • BIBLIOGRAFIE.doc
    • Orientari Strategice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!