Organizații economice internaționale

Extras din referat

SCO (Shanghai Cooperation Organisation) este o organizatie interguvernamentala de securitate mutuala fondata in 2001 de liderii Chinei, Rusiei, Kazakhstanului, Kyrgystanului, Tajikistnaului si Uzbekistanului. Exceptand Uzbekistanul, celelate tari erau membre al organizatiei "Shanghai Five". Organizatia "Shnaghai Five" a fost fondata pe 26 aprilie 1996 cu semnarea tratatului "Treaty on Deepening Military Trust in Border Regions " in Shanghai de sefii de stat din Kazakhstan, Kyrgystan, Tajikistan, Rusia si China. Pe 24 aprilie 1997 aceleasi tari au semnat au semnat un nou tratat in cadrul reuniunii de la Moscova: "Treaty on Reduction of Military Forces in Border Regions". In anii urmatori s-au semnat mai multe tratate la Almaty (Kazakhstan) in 1998, Bishkek (Kyrgyzstan) in 1999, Dushanbe (Tajikistan) in 2000. In 2001 summitul anual a avut loc la Shanghai, unde Uzbekistnaul a fost acceptat in "Shanghai Five". Pe 15 iunie 2001 toate cele cinci state au semnat Declaratia Organizatiei de Cooperare a Shanghaiului. In iulie 2001, China si Rusia au semnat tratatul numit "Treaty of Good-Neighborliness and Friendly Cooperation", iar in 2002 statele membre au semnat Carta SCO.
Ambasada Chinei a publicat pe site-ul oficial in 2004/02/16 declaratia ministrului de externe rus, Sergei Ivanov, care sustine ca scopul crearii Organizatiei de Cooperare Shanghai este de a face fata amenintarilor cu care se confrunta tarile membre ale organizatiei. Acesta a mai declarat in cadrul unui interviu acordat cotidianului rus "Izvestia"ca infiintarea Organizatiei de Cooperare de la Shanghai are drept scop asigurarea stabilitatii si securitatii regionale in Asia, si nu agresiunea indreptata impotriva unei anumite tari.
La infiintarea organizatiei, ABC China pledau in favoarea acestei organizatii realizand o cronica binevoitoare: "In iunie 2001, la Shnaghai, sefii de stat ai Chinei, Rusiei, Kazahstanului, Kargazstanului, Tajikistnaului si Uzbekistanului s-au intalnit la Shanghai si au semnat "Declaratia privind infiintarea Organizatiei de Cooperare Shanghai" care a marcat nasterea, pe baza sistemului "celor 5 tari de la Shanghai ", a unei noi organizatii regionale de cooperare multilaterala. Aceasta data a marcat nasterea unei organizatii regionale de cooperare de tip nou. Scopurile organizatiei sunt consolidarea increderii reciproce si a relatiilor de buna vecinatate dintre tarile membre; incurajarea cooperarii eficiente intre tarile membre in domeniile politic, economic, comercial, tehnico-stiintific, cultural, de invatamant, transporturi, energetic, protectia mediului si altele, depunerea de eforturi comune pentru mentinerea si asigurarea pacii, securitatii si stabilitatii mondiale si regionale, stabilirea unei noi ordini internationale politice si economice - democratica, echilibrata si rationala. Membrii organizatiei au decis sa creeze secretariatul la Beijing."
In articolul sau "Politica externa rusa si Asia" din "Cadran Politic" Laurentiu Constantiniu ca pe fondul cresterii ponderii economice a Asiei in economia mondiala, Occidentul acorda o atentie din ce in ce mai mare acestei regiuni. Rusia nu poate ramane indiferenta fata de o zona a carei importanta politica si economica sporeste cu fiecare zi. Si are toate motivele sa fie interesanta: din cei 17,1 mil. km2, aproape 14 mil. se afla in Asia.
In special acolo, dupa Muntii Ural, se afla concentrata cea mai mare parte a bogatiilor minerale, care-i permit Rusiei, din acest punct de vedere, sa ocupe un loc fruntas in lume. Prin pozitia sa de ?pod natural? intre Europa si Asia, Rusia detine un potential unic: rute de transport si de tranzit, pe care ea trebuie sa le apere in fata concurentei.
In ceea ce priveste statele din zona, atitudinea lor fata de posibila implicare economica a Rusiei in zona este primita cu destula retinere. Rusia este, in mod traditional, perceputa ca o tara europeana, iar ea prezinta interes doar in calitate de sursa de materii prime si element de echilibru politico-militar in relatia dintre China si SUA, Japonia si China sau SUA si majoritatea tarilor din regiune. De aceea, Kremlinul a inteles ca pentru castigarea de noi pozitii economice pe aceasta piata regionala este necesara consolidarea celor politice. Rusia se straduieste sa atinga acest obiectiv prin participarea sa la o serie de organizatii si forumuri regionale (ASEAN, Organizatia de Cooperare de la Shanghai, convorbirile cu privire la Coreea de Nord). Organizatia de Cooperare de la Shanghai este folosita de Rusia pentru promovarea propriilor initiative, mai ales ca exista pericolul ca aceasta organizatie sa fie monopolizata de catre China.
India, ca putere nucleara are influenta in regiune si este vazuta ca o stavila in fata influentei chineze. Fortele indiene dispun de baza militara aeriana de la Farkhor din Tajikistan. Turcia exercita o influenta considerabila in regiune pe motive etnice si lingvistice cu populatia turca a Asiei Centrale si datorita implicarii in problema conductei de titei Bakii-Tbilisi-Ceyhan1. Relatiile economice si politice se dezvolta rapid (exemplul eliminarii vizei pentru cetatenii republicilor turce ale Asiei Centrale). Iranul, locul de scaun al imperiilor persane, are legaturi istorice si culturale cu Asia Centrala si isi manifesta influenta prin construirea unei conducte de titei e la Marea Caspica la golful Persic. Pakistanul, un stat cu putere militara nucleara, care a ajutat la mentinerea regimului taliban in Afganistan are influenta in zona. Pentru ele mai multe regiuni ale Asiei Centrale cel mai scurt drum spre ocean este prin Pakistan. Pakistnaul este interesat in resursele de gaze naturale ale Asiei Centrale. Statele Unite ale Americii datorita fortei militare din zona si diplomatiei in domeniul petrolului influenteaza mersul lucrurilor in regiune.
In contextul razboiului dus de Statele Unite ale Americii impotriva terorismului, Asia Centrala punct de intalnire a intereselor marilor puteri. Astfel Pakistnaul este considerat aliat non-nato major datorita roulului sau central in invazia Afganistanului, considerandu-se ca a oferit informatii in legatura cu operatiunile gruparii teroriste Al-Qeada si ajutand la prinderea asa-zisului Osama bin Laden, crezut inca a fii in Afganistan. Afganistanul, considerat sprijinul gruparii Al-Qeada aflata sub protectia lui Mullah Omar si al talibanilor, a fost tinta invaziei americane din 2001. Alte baze militare americane au fost facute in Uzbekistan si Kyrgyzstan, ducand la reactii din partea Rusiei si a Chinei care s-au aratat ingrijorate de prezenta americana din regiune


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatii Economice Internationale.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!