Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică

Extras din referat Cum descarc?

1. Concepte teoretice
In termeni generali, o organizatie internationala este o ,,asociatie", care poate fi statala, reunind deci mai multe state, sau nestatala, in acest caz reunind persoane fizice sau juridice avand nationalitati diferite si neurmarind scopuri lucrative. Prima categorie de ,,asociatii" poarta numele de organizatii internationale interguvernamentale, iar cea de-a doua de organizatii internationale neguvernamentale.
In literatura de specialitate, pornindu-se de la articolul 2 al Conventiei de la Viena asupra tratatelor, dupa care prin expresia ,,organizatii internationale" se intelege organizatii interguvernamentale, termenul de ,,organizatie internationala" desemneaza o asociatie intre state: participantii la organizatie trebuie neaparat sa fie state. 
Desi statele raman in continuare entitatile dominante ale prezentului sistem de relatii internationale, organizatiile internationale, create prin vointa statelor, joaca un rol important in cadrul acestui sistem. Principala lor functie este sa furnizeze mijloacele de cooperare intre state in domeniile in care cooperarea asigura avantaje pentru toate statele sau penru un numar mare al acestora. 
2. Evolutie istorica
Indata dupa Al Doilea Razboi Mondial, Europa se imparte in doua blocuri dominate de cei doi mari invingatori: unul vest - european, protejat si dirijat de SUA, celalalt est - european, sub influenta URSS-ului. Toate organizatiile europene care sunt infiintate de la sfarsitul anilor '40 pana in anii '70 sunt legate de circumstantele razboiului rece sau cel putin afectate de acesta. 
Dupa razboiul impotriva Germaniei, Statele Unite se simt umbrite de o alta amenintare, cea a fostului lor aliat major impotriva lui Hitler, Uniunea Sovietica a lui Stalin. Pentru administratia americana era evident ca factorul major de raspandire a comunismului era mizeria; pentru a impiedica acest lucru (principiul contaminarii) prioritara era reconstruirea tarilor Europei Occidentale. La 5 iunie 1946 generalul Marshall - Secretarul de Stat al SUA - propune un plan de reconstruire a Europei cu un ajutor financiar american masiv. Se stie ca tarile din Europa aflate sub dominatie sovietica nu vor beneficia de acest ajutor.
OECE (Organizatia Europeana de Cooperare Economica), infiintata la 16 aprilie 1948,
furnizeaza acest cadru multilateral de negociere si de munca intre statele Europei de Vest. Chiar daca se afla la originea organizatiei, SUA nu sunt membre ale ei. OECE grupeaza Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, Suedia, Elvetia, Turcia, Marea Britanie, Germania de Vest. OECE readopta principiul cooperarii: orice decizie este luata prin acord unanim (in special Marea Britanie, preocupata de a-si marca pozitia de mare putere si de a nu se dizolva intr-un ansamblu continental, exclude orice alta formula). 
Odata incheiata msiunea OECE, in anul 1960 s-a hotarat transformarea acesteia intr-o noua organizatie, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), la care sa se alature si SUA si Canada. A disparut din denumirea organizatiei referirea la Europa, in schimb a aparut termenul ,,dezvoltare", ca expresie a membrilor organizatiei de a coopera cu tarile in curs de dezvoltare. De aceasta data, URSS-ul si-a exprimat dorinta de a participa la noua organizatie, dar a fost respinsa . Conventia pentru constituirea OCDE a intrat in vigoare in anul 1961. 
3. Ce este OCDE?
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica este un forum unic unde guvernele a 30 de democratii conlucreaza pentru a raspunde provocarilor economice, sociale, a celor ce tin de globalizare si de exploatare a oportunitatilor globalizarii.
Organizatia ofera un cadru in care guvernele pot sa isi compare experientele politice, sa caute raspunsuri la problemele comune, sa identifice practicile bune si sa-si coordoneze politicile interne si internationale. Aceasta este un forum, unde presiunea egala poate actiona ca un stimulent puternic pentru imbunatatirea politicii si pentru implementarea instrumentelor independente care, ocazional, pot conduce la semnarea unor tratate.
Schimburile de informatii si analize dintre guvernele OCDE sunt puse la dispozitie de un secretariat din Paris. Secretariatul culege date, monitorizeaza trenduri si analize si prognozeaza dezvoltarile economice. Acesta cerceteaza si schimbarile sociale sau modelele comerciale dezvoltate, mediul, agricultura, tehnologia, taxele si alte domenii.
OCDE ajuta guvernele in directia cresterii prosperitatii si a luptei impotriva saraciei prin crestere economica, stabilitate economica, comert si investitii, tehnologie, inovatie, anteprenoriat si cooperare in scopul dezvoltarii. Trebuie sa existe asigurarea ca cresterea economica, dezvoltarea sociala si protectia mediului sunt obtinute impreuna. Alte scopuri includ crearea de locuri de munca pentru toti, echitate sociala, guvernare curata si efectiva.
OCDE face eforturi pentru a intelege si a ajuta guvernele sa raspunda la noi dezvoltari si preocupari. Acestea cuprind comertul si ajustarea structurala, securitatea online si provocarile legate de reducerea saraciei in lumea dezvoltata. De mai mult de 40 de ani, OCDE este una dintre cele mai mari si mai de incredere surse de statistica comparata, statistica economica si date sociale. Bazele de date OCDE cuprind o arie larga si diversa, cum ar fi conturile nationale, indicatorii economici, forta de munca, comertul, ocupatia, migratia, educatia, energia, sanatatea, industria, taxele si impozitele, si mediul. Cea mai mare parte a studiilor si analizelor sunt publicate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!