Organizatia Mondiala a Comertului

Extras din referat Cum descarc?

? Ce este Organizatia Mondiala a Comertului?
Exista mai multe definitii ale Organizatiei Mondiale a Comertului:
? o organizatie pentru liberalizarea comertului;
? un forum in care guvernele negociaza clauzele tratatelor;
? un loc in care se rezolva disputele comerciale;
? o organizatie care administreaza un sistem de reguli comerciale.
Mai intai de toate, este un forum pentru negocieri... In primul rand, OMC este locul unde membrii diverselor guverne se confrunta in probleme legate de comert. Primul pas este discutia. OMC s-a nascut din negocieri si tot ceea ce face OMC este ca rezultat al negocierilor. Marea parte a activitatii actuale a OMC provine din negocierile din 1986-1994 numite si Runda Uruguay, dar si din negocieri mai vechi sub Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT)
Este un set de reguli... La baza ei stau acodurile OMC negociate si semnate de marea parte a natiunilor comerciale mondiale. Aceste documente asigura regulile primare legale pentru comertul international. In esenta sunt contracte care obliga guvernele sa isi pastreze politicile comerciale in limitele permise. Desi sunt negociate si semnate de guverne, scopul documentelor este de a ajuta producatorii de bunuri si servicii, exportatorii si importatorii sa isi conduca afacerile, permitand in acelasi timp guvernelor, sa-si indeplineasca obiectivele sociale si de mediu.
Si ajuta la rezolvarea disputelor... Aceasta este o parte foarte importanta a activitatii OMC. Relatiile comerciale implica deseori conflicte de interese. Acordurile, chiar si cele negociate minutios in cadrul sistemului OMC, necesita de cele mai multe ori interpretari. Cel mai pasnic mod de a rezolva aceste conflicte este prin niste proceduri neutre bazate pe fundatii legale aprobate. Acesta este scopul ascuns de procesul rezolvarii disputelor scris in acordurile OMC.
Pe scurt, OMC reprezinta un acord al carui obiectiv este comertul liber intre statele membre prin reglarea si reducerea tarifelor in comertul cu bunuri si prin furnizarea unui mecanism comun de rezolvare a conflictelor industriale.
? Istoric
Organizatia Mondiala a Comertului a fost infiintata la 1 ianuarie 1995, dar sistemul sau comercial este vechi de cincizeci de ani. Inca din 1948, Acordul General pentru Tarife si Comert a asigurat reguli pentru sistem. 
Un a trecut mult pentru ca Acordul General sa dea nastere unei organizatii internationale neoficiale, de facto, cunoscuta informal drept Acordul General pentru Tarife si Comert (GATT). De-a lungul anilor GATT a evoluat prin mai multe runde de negocieri.
Ultima si cea mai ampla runda GATT a fost Runda Uruguay care a durat din 1986 pana in 1994 si care a condus la crearea OMC. Daca GATT s-a preocupat in principal de comertul de marfuri, OMC si acordurile sale acopera acum comertul de servicii, de investitii, creatii si design (proprietate intelectuala).
? Scopuri OMC
Conform primelor patru articole din Acordul OMC, aceasta organizatie are
ca scop:
1. sa faciliteze punerea in aplicare, administrarea si operabilitatea
instrumentelor legale ale Rundei Uruguay, ca si a oricaror noi
acorduri ce vor fi negociate in viitor (art. III,1)
2. sa asigure un forum de negocieri viitoare intre tarile membre, atat
pentru problemele cuprinse in acorduri cat si pentru alte noi
domenii (art. III,2)
3. sa fie responsabila pentru reglementarea neintelegerilor si
diferendelor intre tari (art. III,3)
4. sa organizeze periodic examinari ale politicilor comerciale ale tarilor
membre (art.III,4)
In cadrul OMC, toate deciziile importante sunt luate de ansamblul tarilor
membre, fie la nivelul Ministrilor (care se reunesc o data la 2 ani), fie la
nivelul inaltilor functionari (care se intalnesc regulat la Geneva). De regula,
deciziile sunt luate pe baza de consens.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia Mondiala a Comertului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!