Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre - OCEMN

Extras din referat Cum descarc?

1.INFIINTAREA ORGANIZATIEI SI OBIECTIVELE EI 
Crearea unei structuri de cooperare in zona Marii Negre a fost avansata pentru prima oara in 1990, de fostul presedinte al Turciei, Turgut Ozal, in cursul unei vizite oficiale in Romania. La initiativa au subscris Romania, Bulgaria si URSS. Cooperarea Economica a Marii Negre (CEMN) a fost oficial lansata, prin semnarea Declaratiei de la Istanbul, la 25 iunie 1992. Membrii fondatori ai CEMN sunt: Albania, Bulgaria, Grecia, Romania, Turcia[1], R. Moldova, Rusia, Ucraina si trei tari caucaziene (Armenia, Azerbaidjan si Georgia). Regiunea CEMN se intinde, ca suprafata, de la Marea Adriatica la Oceanul Pacific si cuprinde in arealul sau un numar de opt mari[2]. 
Cele doua documente adoptate la Istanbul la 25 iunie 1992 ("Declaration on Black Sea Economic Cooperation" si "Bosphorus Statement") arata ca obiectivul central al CEMN il constituie accelerarea dezvoltarii economice si sociale a statelor membre in scopul realizarii unui grad superior de integrare in economia europeana si mondiala, prin intensificarea cooperarii multilaterale si folosirea avantajelor care decurg din proximitatea geografica si complementaritatea economiilor nationale. In mod deliberat a fost evitata includerea unor obiective de natura politica sau de securitate, considerate neadecvate momentului. Regiunea Marii Negre are o importanta strategica recunoscuta, care este data de resursele naturale foarte bogate, in special petrol si gaz si de o piata potentiala de peste 350 milioane consumatori. Comertul cumulat al regiunii reprezinta peste 5% din comertul mondial. 
Componenta strategica a regiunii s-a accentuat, in ultimul timp, ca urmare a declansarii campaniei antiteroriste; SUA sunt interesate de evolutiile din regiune, iar UE isi substantiaza asistenta pentru tarile din zona prin Politica de Noua Vecinatate.
Evolutia cooperarii economice in bazinul Marii Negre poate fi impartita in trei etape: 
- de formare, lipsita de rezultate si fara o organizare clara, a durat pana la intalnirea de la Bucuresti, din anul 1996, cand ministrii de externe au adoptat un "Plan de actiune" care a imbunatatit cooperarea; 
- de introducere a sistemului Troicii ministeriale, in cursul careia a inceput finantarea comuna a Secretariatului International Permanent (PERMIS) de la Istanbul si s-au intensificat reuniunile la toate nivelele. In iunie 1998, la Yalta, s-a semnat "Carta CEMN"; 
- de asumare a caracteristicilor unei organizatii regionale. 
La 30 aprilie 1999, la Reuniunea ministrilor de externe din statele CEMN de la Tbilisi, a fost infiintata Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN), care a devenit o structura regionala de cooperare in domeniul economic.
OCEMN a dobandit statutul de observator la ONU incepand cu 8 octombrie 1999, ca urmare a adoptarii Rezolutiei A/54/5. 
La 25 iunie 2002, la Istanbul, sefii de stat si de guvern din regiunea Marii Negre au marcat, in cadrul unei reuniuni extraordinare, aniversarea a zece ani de la crearea Cooperarii Economice a Marii Negre. La Summit-ul aniversar, OCEMN a fost semnata "Declaratia Deceniala" prin care se marcheaza trecerea organizatiei intr-o noua etapa si in care sunt creionate domeniile viitoare de actiune, cum sunt cele legate de securitatea si stabilitatea regionala, cooperarea cu Uniunea Europeana si colaborarea cu alte initiative si structuri regionale. 
Relatia cu UE a constituit unul din cele mai importante puncte ale presedintiei elene (noiembrie 2004-aprilie 2005). Reuniunea de la Komotini a adoptat o declaratie ministeriala care se refera la necesitatea unei platforme de cooperare UE-OCEMN. O asemenea Platforma se afla in curs de elaborare cu sprijinul Centrului International de Studii privind Marea Neagra si va fi adoptata la proxima reuniune a Consiliului Ministerial al OCEMN. 
2. ORGANIZARE SI STRUCTURI INSTITUTIONALE 
State membre: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, R.Moldova, Romania, Federatia Rusa, Serbia - Muntenegru3, Turcia si Ucraina. 
Observatori: Austria, Egipt, Israel, Italia, Polonia, Slovacia, Tunisia, Franta, Germania, Conferinta Cartei Energiei, Black Sea Commission, International Black Sea Club (cu statut mai vechi), SUA, Rep. Ceha, Croatia si Belarus 4 (din octombrie 2005). 
Alte organizatii si institutii internationale, printre care Uniunea Europeana, OSCE, Consiliul Europei, CEE/ONU, ONUDI, FAO, OMC, OMM, BERD, BEI si Banca Mondiala sprijina activitatile OCEMN. 
Intalniri periodice ale sefilor de stat si de govern:
- Istanbul - 25 iunie 1992;
- Bucuresti - 30 iunie 1995;
- Moscova - 25 octombrie 1996; 
- Yalta - 5 iunie 1998; 
- Yalta- 10-11 septembrie 1999, reuniunea extraordinara pe tema "Cooperarii Marea Baltica - Marea Neagra";
- Istanbul -17 noiembrie 1999; 
- Istanbul - 25 iunie 2002.
La initiativa Turciei, in anul 2007, se va organiza un nou Summit la Istanbul pentru aniversarea a 15 ani de la crearea organizatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre - OCEMN.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!