Organizarea si Functionarea Sistemelor Bancare

Cuprins referat Cum descarc?

1.1. Rolul si structura sistemelor bancare
1.1.1. Rolul bancilor in economie: intermedierea financiara si
bancara
1.1.2. Structura sistemelor bancare
1.2. Caracteristicile sistemelor bancare
1.3. Modele si strategii bancare
1.4. Evolutii ale sistemului bancar romanesc1


Extras din referat Cum descarc?

1. Rolul si structura sistemelor bancare1.1.1. Rolul bancilor in economie
Rolul bancilor in cadrul unei economii poate fi analizat, in primul rand, prin utilizarea conceptului de intermediere intre agentii debitori si creditori din economie, iar in al doilea rand prin functiile traditionale de finantare, de colectare a depozitelor si de gestionare a mijloacelor de plata.
Pentru a evidentia rolul bancilor, este necesara situarea acestora in cadrul sistemului financiar, al caror element principal il constituie. Pe plan financiar, exista la nivelul unei economii, doua categorii de participanti, ale caror preocupari sunt complementare, respectiv cei care au necesitati de finantare si care doresc procurarea de resurse, pe de o parte, si cei cu capacitati de finantare si care doresc plasarea eficienta a resurselor lor.
Functia sistemului financiar este de a asigura "interfata" dintre agentii excedentari si cei deficitari.
In conformitate cu analiza traditionala, agentii debitori si creditori se intalnesc, prin intermediul a doua circuite de finantare:
- finantare directa: sub forma tranzactiilor bilaterale intre agentii excedentari, pe piata
titlurilor (in cazul subscrierii directe la actiunile si obligatiunile emise);
- finantare indirecta sau intermediata, situatie in care un intermediar financiar se
intercaleaza intre debitori si creditori. Rolul intermediarilor financiari consta in aceea ca ei confera compatibilitate cererii si ofertei exprimate de agentii din economie, transformand caracteristicile datoriilor si creantelor agentilor nefinanciari.
Daca se iau in considerare trei caracteristici ale datoriilor sau creantelor si anume: termenul, rata dobanzii si riscul, atunci un intermediar financiar poate fi definit ca un organism care asigura transformarea a cel putin uneia dintre caracteristicile respective, astfel:
- transformarea scadentelor (sub forma finantarii pe termen lung pe baza unor resurse
lichide);
- transformarea ratelor de dobanda fixa (de exemplu, imprumuturi cu rata variabila
finantate pe baza resurselor cu rata fixa a dobanzii);
- transformarea riscurilor, finantarea creditelor pentru investitii la nivelul intreprinderilor cu resurse imediat exigibile si fara risc.
Analiza economica moderna explica existenta intermedierii financiare prin motive care sunt specifice si bancilor, respectiv:
a) reducerea costului tranzactiilor
b) reducerea asimetriei informatiilor
c) asigurarea lichiditatii
a) Intermediarii financiari permit reducerea costului de tranzactionare prin realizarea unor importante economii; astfel, pe masura ce cantitatea de produse financiare sporeste, costal unitar al productiei se diminueaza. Economiile provin si din avantajele pe care intermediarii financiari le obtin din specializarea lor. Astfel, atunci cand un intermediar se specializeaza intr-un tip de activitate sau intr-un sector de activitate, aceasta situatie ii permite oferirea de servicii mai putin costisitoare si adaptate la nevoile clientelei. Totodata, inregistrarea unor importante economii rezulta si din gama diversificata de servicii oferite clientelei. Acesta este motivul pentru care bancile cauta sa diversifice oferta de produse, astfel incat sa fie optimizate costurile de infrastructura. Se explica, in acest mod, existenta bancilor universale, care ofera o larga paleta de servicii financiare si care obtin importante economii din acestea.
Ansamblul factorilor mentionati actioneaza in acelasi sens, respectiv reducerea costului
datorita diversificarii produselor si serviciilor oferite.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Functionarea Sistemelor Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!