Organizarea si Functionarea Sistemelor Bancare

Cuprins referat Cum descarc?

1. Originile sistemului bancar 3 
1.1 Terminologie(concept si definire) 3
1.2 Aparitie 4
2. Rolul si functiile institutiilor de credit 5
2.1Banca-concept si functiile bancii in economie 5
2.2Redefinirea functiilor si rolului bancii 10
3. Tendinte si evolutii in strctura sistemului bancar romanesc 12
3.1 Istoricul sistemului bancar din Romania 12
3.2 Structura sistemului bancar 14
3.3. Analiza cadrului legislativ de dupa 1990 ce reglementeaza activitatea bancara 17
4. Structura altor sisteme bancare 20
4.1 Sistemul bancar din Elvetia 20 4.2 Sistemul bancar din Grecia 26 
4.3 Sistemul bancar din Austria 29
Bibliografie 32


Extras din referat Cum descarc?

1.Originile sistemului bancar
1.1 Terminologie(concept si definire)
Conceptul de banca dateaza din cele mai vechi timpuri, insa de la aparitia sa si pana in prezent a evoluat, succesiv in timp, de la formele incipiente la activitati extrem de complexe.In forma sa embrionara si de durata in timp, comertul bancar s-a limitat la operatiunile de schimb de monede;cu timpul s-a adaugat insa practica depozitelor de valori (lingouri de metale pretioase-aur si argint, monede din aceleasi metale), a platilor efectuate pe aceeasi piata ori pe piete diferite.Cu trecerea vremii s-a ajuns la operatiuni de acumulare de fonduri disponibile pe piata si la fructificarea acestor fonduri prin acordarea de imprumuturi purtatoare de dobanzi (destul de mari la timpul respectiv). In acest context, mai ales in contemporaneitate, relatiile reciproce intre banca si clientela sa au trebuit sa devina in stransa concordanta cu necesitatile fiecaruia dintre parteneri si sa satisfaca interesele ambelor parti participante la diversele operatiuni financiar-bancare. Literatura de specialitate a elaborat o multitudine de definitii care exemplifica termenul de banca , respectiv bancher. 
Banca este socotita:o institutie care se ocupa cu mijlocirea creditului;mijlocitoare de putere de plata;intreprindere care are drept scop sa inlesneasca si sa mijloceasca circulatia monetara si a creditului. 
Bancherul este definit fie ca un negustor de credit, fie ca un negustor care face comert de capitaluri si de credit , fie ca o persoana care conduce o banca , fie ca proprietar sau mare actionar al unei banci. 
In Antichitate cei mai de seama bancheri erau preotii templelor egiptene , grecesti si evreiesti, acestia din urma transformand templele din lacasuri de rugaciune si de cult in institutii cu caracter camataresc. 
La romani, bancherii particulari purtau diferite denumiri, in functie de specificul activitatii lor astfel:argentarii sau mensarii(de la mensa/masa) efectuau plati in monede,intermediau pentru plasamente de fonduri si acordau imprumuturi in monede proprii ori straine;numularii, care se ocupau , in special , cu cumpararea si verificarea diferitelor monede aflate in circulatie in acea vreme;feneratores, care erau camatari si care dadeau imprumuturi cu dobanzi foarte mari si de regula pe termen scurt.
1.2 Aparitie
Inca din Evul mediu au inceput sa apara institutii cu caracter bancar.Primele banci au aparut in orasele-cetati din Peninsula Italica dupa cum urmeaza:prima banca infiintata a fost " Banco di Venezia" , in anul 1171 , de catre dogele Michele al XI-lea , iar in anul 1584 apare , tot la Venetia, "Banco di Rialto",banca de viramente, care primea depozite si acorda imprumuturi particularilor. 
In Germania este infiintata in 1619 "Banca Hamburgului";creata initial ca o banca de depozite , devine ulterior si banca de virament. 
In Anglia prima banca a fost infiintata in anul 1694 sub denumirea de "Banca Angliei" , iar mai tarziu a devenit banca de stat. 
Prima banca de pe teritoriul romanesc a fost creata de Samuel Dobos in anul 1721 in Transilvania , in orasul Sibiu(bancherul fiind de origine sas).Aceasta banca avea ca obiect de activitate schimbul de monede , acordarea de imprumuturi garantate si purtatoare de dobanda, precum si de efectuarea de diverse plati , iar pe data de 17 aprilie 1880 ia nastere "Banca Nationala a Romaniei"(BNR), organizarea fiind conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei. Capitalul a fost stabilit la 30 milioane lei (60.000 de actiuni), participarea statului roman fiind de 33%, adica 10 milioane lei. Capitalul B.N.R. provenea in mare parte din surse romanesti, de stat si particulare, ceea ce pe de o parte asigura controlul asupra economiei nationale, iar pe de alta parte nu permitea controlul strain asupra sistemului bancar romanesc. Activitatea B.N.R. era deosebit de complexa : efectua emisiunea monetara, era casierul statului, sprijinea dezvoltarea si modernizarea economiei si a sectorului bancar prin creditarea activitatii economice si comerciale, sconta cambii si alte efecte de comert, facea comert cu aur si argint, primea in depozit metale, sume de aur si argint, sume de bani in cont curent, etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Functionarea Sistemelor Bancare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!