Organizarea si Functionarea Pietei Valutare la Vedere

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere
2. Definitia cursului de schimb la vedere
3. Caracteristici ale pietei la vedere


Extras din referat Cum descarc?

Organizarea si functionarea pietei de schimb (valutare) la vedere
Piata valutara este un sistem de relatii financiar-valutare prin care se desfasoara vanzarile si cumpararile de valuta (efectiva si in cont) si de devize (trate,bilete de ordin,cecuri etc.) exprimate in moneda straina,activitate ce reprezinta un gen specific de comert.Pe piata valutara,monedele si devizele sunt tratate ca marfuri si negociate ca atare.
Operatiunile ce au loc pe piata valutara sunt de doua feluri: la vedere si la termen. Operatiunile la vedere (spot) maresc viteza de circulatie a valutelor si usureaza derularea tranzactiilor de import-export. 
Pe piata la vedere se efectueaza cumparari si vanzari de valute a caror decontare trebuie sa se realizeze,cel mai tarziu,la 2 zile lucratoare dupa data incheierii tranzactiei.
1. Definitia cursului de schimb la vedere
Cursul la vedere al monedei A in raport cu moneda B exprima numarul de unitati B pe care o unitate A il poate cumpara la vedere.Cursul de schimb poate fi cotat in doua modalitati diferite.In prima modalitate, cursul de schimb este pretul unei unitati de valuta straina in termenii monedei nationale.La Paris,la 11 ianuarie 1983,dolarul valora 6,6550 FRF.La New York,la 11 ianuarie 1983,marca vest germana valora 0,4257 dolari americani,iar dolarul canadian 0,8179 dolari americani.Aceasta modalitate de cotare este utilizata pe toate pietele financiare ale lumii cu exceptia celei de la Londra.In cea de-a doua modalitate, cursul de schimb este pretul unei unitati de moneda nationala in termenii monedelor straine.La Londra,la 11 ianuarie 1983,lira sterlina valora 1,5845 dolari americani.Aceste doua modalitati transpuse intr-o aceeasi realitate sunt perfect simetrice:produsul celor doua cotatii pentru aceeasi valuta la un moment dat este, evident,egal cu 1.La 11 ianuarie 1983,cotatia directa a marcii vest-germane era:1 DEM=0,4257 USD, iar cotatia indirecta era:1 USD=2,3490 DEM. Se verifica,astfel,ca produsul celor doua cotatii este egal cu 1.
Cotatiile pe piata la vedere sunt realizate sub forma a doua cursuri:un curs de cumparare si un curs de vanzare.Cursul de cumparare este pretul la care banca isi propune sa cumpere valute,iar cursul de vanzare este pretul la care banca isi propune sa vanda valute.Diferenta(ecartul) dintre cursul oferit si cursul cerut este in general inferioara unui punct (unei figuri).Figura (punctul) reprezinta un termen utilizat de specialistii care opereaza pe piata valutara,pentru a defini a doua cifra dupa virgula.Atunci cand cursul de schimb trece de la 1 USD=10,25 FRF la 1 USD=10,30 FRF se spune ca el a variat cu 5 figuri(puncte). Pe piata biletelor de banca,ecarturile dintre cursul de cumparare si cursul de vanzare aplicate particularilor sunt mai mari decat cele de pe piata interbancara.
2. Caracteristici ale pietei la vedere
Piata la vedere din Paris asigura legaturi prin telefon in toate zilele lucratoare,intre componentele pietei,fie direct banca-banca,fie prin intermediul curtierilor.Operatiile cu corespondenti straini se realizeaza prin telefon sau telex.Piata functioneaza in mod continuu,ceea ce semnifica faptul ca este intotdeauna posibil pentru un operator sa cumpere sau sa vanda valute liber-utilizabile sau franci francezi in timpul deschiderii pietei.
Dolarul american ocupa un loc central,deoarece aceasta valuta serveste ca pivot al ansamblului tranzactiilor.Toate celelalte valute liber-utilizabile sunt cotate in raport cu dolarul american astfel incat,de exemplu,un bancher care doreste sa vanda lire sterline,pentru a cumpara franci belgieni,trebiuie sa treaca in mod necesar prin cotatie in raport cu dolarul.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Functionarea Pietei Valutare la Vedere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!