Organizarea si Conducerea FMI

Extras din referat Cum descarc?

Fondul Monetar International isi are originea in recesiunea economica din perioada anilor 1930. In acei ani, tarile se aflau sub presiunea cotei aurului, care fusese reintrodusa dupa Primul Razboi Mondial, cu ratele de schimb, care s-au dovedit a fi nerealiste. In particular, lira sterlina a fost reevaluata, iar in anul 1931, cand aceasta a renuntat la cotatia in aur, mai multe tari s-au intrecut in graba lor de a devaloriza, dand nastere devalorizarii competitive. De asemenea, mai multe tari au luat masuri protectioniste pentru a-si proteja industria nationala. Ca rezultat al acestor actiuni, s-a produs prabusirea comertului intre anii 1929 si 1932, valoarea comertului mondial scazand cu peste 60%. Mai multe conferinte monetare internationale au convenit sa reinstaureze ordinea si sa reinceapa procesul economic, dar toate au sfarsit prin a esua din cauza lipsei de cooperare. Opiniile pe tema problemelor economice difereau foarte mult. Din punct de vedere politic, acesta a fost punctul culminant al izolationismului.
La inceputul anilor 1940, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, doi ganditori originali, John Maynard Keynes de la Trezoreria Marii Britanii si Harry Dexter White de la Trezoreria Statelor Unite, au conceput simultan, planuri pentru restaurarea unui nou sistem monetar complet nou, care sa stabilizeze ratele de schimb si sa propulseze comertul liber.
In locul aranjamentelor ad-hoc, realizate prin intermediul unor conferinte neregulate intre tarile importante, era nevoie de o institutie care sa preia raspunderea pentru acest sistem. Aceasta institutie internationala a fost proiectata astfel incat sa acorde asistenta financiara tarilor cu probleme in domeniul balantelor de plati. Suportul financiar acordat ar fi oferit acestor tari posibilitatea de a-si pune ordine in afaceri si de a-si echilibra balantele. S-a sperat ca in acest mod tarile vor fi impiedicate sa foloseasca protectionismul sau devalorizarea competitive drept metode  de redresare a balantei.
Capitolul 1. Fondul Monetar International- Particularitati
1.1 Infiintarea si tarile membre ale Fondului Monetar International
Fondul Monetar International exercita un interes constant in lumea economiei, a finantelor si a dezvoltarii. Universitarii studiaza rolul sau in istoria Sistemului Monetar International. Guvernele se intereseaza de contributia sa de la marile probleme monetariste si financiare ale momentului.
FMI  a fost fondat la Conferinta Monetara si Financiara din iulie 1944, care a avut loc in SUA, in localitatea Bretton Woods.
La aceasta conferinta au participat 44 de state, iar negocierile finale au prevazut infiintarea a doua organisme: Fondul Monetar International si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. Impreuna ele formeaza institutiile Bretton Woods. Aici s-a redactat proiectul de Statut al FMI, care va deveni text de referinta pentru functionarea Sistemului Monetar International.
Activitatea oficiala a Fondului a inceput la 1martie 1947, FMI a obtinut statutul de institutie specializata a Organizatiei Natiunilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea si Conducerea FMI.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Ion Ignat, Spiridon Pralea, Economie Mondiala, Editura Sedcom Libris, Iasi 2006
2. Ana Viorica Lupu, C-tin Adrian Blanaru, Moneda si  Credit, Editura Sedcom Libris, Iasi 2000
3. Gheorghe Voinea, Mecanisme si tehnici valutare si financiare internationale, Editura Sedcom Libris, Iasi 2004
4. Petre Brezeanu, Ilie Simon, Laura Elly Novac, Institutii financiare internationale, Editura Economica, Buc. 2005
5. Patrick Lenain, , FMI-ul, repere, Editura CNI Coresi, Buc. 2000
6. www.fmi.ro
7. www.fmi.org


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!