Organizarea resureslor umane din administrația publică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Termenul de cariera este asociat cu ideea de miscare ascendenta sau de avansare a unei persoane intr-un domeniu de activitate dorit, cu scopul de a obtine mai multi bani, mai multa responsabilitate sau de a dobandi mai mult prestigiu si mai multa putere.

Succesiunea statutelor si rolurilor ocupate de o persoana in cursul vietii sale este definitia data de Dictionarul de psihologie pentru termenul de cariera.

Cariera este influentata de un spectru larg de factori: nevoi personale, context social si economic, interese, alte preocupari ale vietii adulte etc.

1.Autocunoasterea.

Autocunosterea sau cunoasterea de sine se dezvolta odata cu varsta si cu experientele prin care trecem. Pe masura ce persoana avanseaza in varsta, dobandeste o capacitate mai mare si mai acurata de a se cunoaste pe sine.

Totusi, niciodata nu vom putea afirma ca ne cunoastem pe noi insine in totalitate; cunoasterea de sine nu este un proces care se incheie odata cu adolescenta sau tineretea. Confruntarea cu evenimente diverse poate scoate la iveala dimensiuni noi ale personalitatii, care sunt deja consolidate, insa cu care intram in contact numai in anumite contexte.

Unul dintre aceste evenimente joaca un rol deosebit de important in cadrul procesului cunoasterii de sine. Este vorba despre momentul alegerii carierei, care - afirma specialistii - poate fi asociat cu dobandirea identitatii profesionale, numai odata ce se realizeaza integrarea si adaptarea initiala la profesie.

Exista insa situatii in care aceasta adaptare este resimtita in plan afectiv ca un soc, datorat confruntarii intre realitate si ideal, intre investitiile afective ale tanarului in activitatea profesionala si fedback-ul primit din partea angajatorului.

Asteptarile pe care tinerii le au fata de primul loc de munca variaza in functie de motivatiile profesionale ale acestora, care devin in prezent din ce in ce mai concentrate in jurul nevoii de statut si de securitate financiara, pe care psihologii le includ in categoria motivatiilor <<de igiena.

La polul opus acestui tip de motivatii se afla asa-numitele motivatii intrinseci, care au ca sursa dorintele, nevoile, si trebuintele proprii fiecaruia dintre noi, cu care din pacate intram prea putin in contact, riscand a ne instraina treptat de sine, si a ne crea o falsa identitate sociala si profesionala. Sa alegi o profesie care nu se potriveste cu ceea ce esti si cu adevaratele tale dorinte este ca si cum te-ai privi intr-o oglinda care deformeaza imaginea. Insa este posibil ca intr-o zi aceasta sa se sparga si sa fie nevoie sa cumperi o alta noua. Uitandu-te in ea, vei putea fie sa constati ca nu este nici o diferenta, fie ca exista discrepante intre imaginea veche si cea noua, aceasta experienta avand in unele cazuri efecte pozitive sau negative in planul imaginii de sine, si deci, al cunoasterii de sine.

Acelasi lucru se poate intampla si in cazul raportului dintre motivatiile tale profesionale si actualul sau viitorul loc de munca. Este posibil ca, neavand o posibilitate de reflectare corecta a acestor interese privind cariera, sa constati cu uimire ca poti schimba numeroase profesii, fara a ajunge in final la o cunoastere de sine cat mai completa, adica fara a iti consolida o identitate de munca.

Ce putem insa face pentru a nu ajunge in asemenea situatii, care ar putea naste stari de anxietate, indoiala fata de sine si chiar fata de ceilalti? Daca raspunsul care iti vine cel mai usor in minte este <<sa ne cumparam o oglinda buna>> inseamna ca esti una dintre persoanele care doreste sa intre in contact cu propriile motivatii referitoare la alegerea carierei.

Si este bine sa stii ca poti avea surprize placute sau neplacute cand te vei vedea asa cum esti cu adevarat in context profesional... sau poti sa constati ca esti neschimbat, ceea ce inseamna ca ai atins un nivel optim al cunoasterii de sine.

2.Principii directoare

Planul de cariaera porneste de la o serie de principii directoare care fundamenteaza criterii, standarde, indicatori si proceduri specifice.

3.Deprineri spre eficienta

Eficienta profesionala a fiecaruia din noi se sprijina atat pe competente profesionale cat si pe aptitudinile fiecaruia de a comunica eficient cu ceilalti. Eficienta activitatii desfasurate se apreciaza in functie de indicatorii specifici fiecarui domeniu sau post ocupat ori vizat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Organizarea Resureslor Umane din Administratia Publica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 891 cuvinte
Nr caractere:
10 653 caractere
Marime:
28.70KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
resursa, administratie, Administratie Publica
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!