Organizarea Interna a Unei Banci

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
I Evolutia structurii organizationale 3
II Organizarea si conducerea bancilor 3
2.1. Structura organizatorica a societatilor bancare 3
2.1.1. Centrala bancii 3
2.1.2. Sucursalele 3
2.1.3. Filialele 3
2.1.4. Agentiile si punctele de lucru 3
2.2. Conducerea societatilor bancare 3
2.2.1. Adunarea generala a actionarilor 3
2.2.2. Consiliul de Administratie 3
2.2.3. Comitetul de directie 3
2.2.4. Conducerea curenta 3
2.2.5. Comisia de cenzori 3
2.2.6. Conducerea sucursalelor, filialelor, agentiilor si punctelor de lucru 3
III Structura interna a unei banci centrale pe cazul Bancii Comerciale a Romaniei 3
3.1 Organizarea Bancii Comerciale Romane - ERSTE Bank 3
Concluzii 3
Bibliografie: 3


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Bancile au luat fiinta cu multe secole in urma. Initial, activitatile acestora se
limitau la pastrarea valorilor mobiliare ce le erau incredintate si la executarea ordinelor de plata primite de la clientii lor. Forma moderna de organizare si de functionare a unitatilor bancare a fost prefigurata de Banca din Amsterdam in 1609 si apoi de Banca Angliei in 1694. Ca urmare a unui amplu proces de perfectionare si diversificare a activitatilor financiar-bancare, bancile s-au impus in ultimul timp ca un agent economic dinamic si cu impact major asupra intregii societati.
I Evolutia structurii organizationale
O data cu evolutia bancilor, si structura organizationala a cunoscut transformarea
si inca continua sa se transforme.In primele etape a aparitiei bancilor, organizarea era bazata pe autoritate si control, ceea ce conducea la o proiectare ierarhica tipica capitalismului industrial.Pe parcursul timpului s-a produs o mare schimbarea , ajungand la organizarea de tip matriceal. In statul modern, organizarea interna a bancii este de tip retea.
Prin definitie, o organizatie de tip retea este compusa din unitati relativ autonome, care sunt legate prin partea comuna a activitatii pe care o desfasoara. In cazul in care aceste unitati nu sunt independente ca structuri juridice si fac parte dintr-un grup, autonomia este relativa. Ceea ce caracterizeaza si diferentiaza in acelasi timp structurile organizationale de tip retea este modelul intern al fiecareia, care presupune o anumita specializare a membrilor. Adesea, structura interna presupune si o standardizare a datelor si a procedurilor de lucru, care permite atat schimbul de informatie, cat si prelucrari centralizate ale acesteia. Desi reteaua este conceptual construita pe principiul egalitatii intre membri, relatiile sunt coordonate de un nod principal. De asemenea, alocarea responsabilitatilor nu respecta un model impus. Definirea si orientarea catre acest tip de structura are ca scop evidentierea faptului ca organizatia nu mai poate fi asimilata unei ierarhii, ci aceasta a devenit o entitate complexa, a carei importanta pentru societate este din ce in ce mai mare.
II Organizarea si conducerea bancilor
2.1. Structura organizatorica a societatilor bancare
Legea bancara nr. 58/1998 prevede ca : " organizarea si conducerea bancilor se stabileste prin acte constitutive ale bancilor, in conformitate cu legislatia comerciala si cu respectarea dispozitiilor prezentei legi (art. 21)." 
Fiecare banca este persoana juridica, fiind organizata ca societate commercial bancara pe actiuni.
In toate actele ei oficiale, banca trebuie sa se indentifice in mod clar printr-un minim de date: firma sub care banca este inmatriculata in registrul comertului, capitalul social, adresa sediului principal, numarul si data inmatricularii in registrul comertului, numarul si data inmatricularii in registrul bancar.
Banca este angajata prin semnatura a cel putin doi conducatori, avand competentele stabilite prin actele normative proprii, sau cel putin doua personae imputernicite de catre acestia, an conformitate cu reglementarile emise de Banca Natioanala a Romaniei in acest sens.
Fiecare banca va avea un regulament propriu de functionare, aprobat de organele statutare, prin care se va stabili cel putin: 
a) Structura organizatorica a bancii;
b) Atributiile fiecarui compartiment al bancii si relatiile dintre acestea;
c) Atributiile sucursalelor si ale altor sedii secundare ale bancii;
d) Atributiile comitetului de risc, comitetului de administrare a activelor si pasivelor, comitetului de credite; infiintarea acestor comitete este obligatorie in desfasurarea activitatii bancii;
e) Competentele si raspunderea conducatorilor bancii, directorilor executivi, sefilor sucursalelor si ai altor sedii secundare ale bancii si ale altor salariati, care se angajeaza in operatiuni financiar-bancare in numele si in contul bancii;
f) Sistemul de control intern al bancii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Organizarea Interna a Unei Banci.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!