Oportunități de finanțare pentru agenții economici din România

Extras din referat Cum descarc?

1. Posibilitatile agentilor economici romani de a se finanta
Aspectele finantarii prezinta importanta cruciala pentru supravietuierea si dezvoltarea intreprinderii.
In primul rand, intreprinderea trebuie sa dispuna de lichiditati pentru a face fata angajamentelor asumate , adica de a onora datoriile cu scadenta in viitorul apropiat, asigurandu-si astfel echilibrul financiar pe termen scurt.
In al doilea rand se pune, din partea intreprinderii, problema lansarii in investitii de orice natura (tehnologice, sociale, comerciale) care sa faca sa se dezvolte posibilitatile intreprinderii. In acest caz este vorba de finantarea dezvoltarii pe termen mediu si lung care conditioneaza cresterea rezultatelor in viitor si mentinerea echilibrului financiar.
Deci mijloacele de finantare trebuie sa fie adaptate calitativ la nevoile intreprinderii. In acest sens intreprinderea poate fi confruntata cu doua tipuri de dificultati. Pe de o parte , ea ar putea fi in situatia sa trebuiasca sa ramburseze resurse inainte chiar de a fi ajuns sa recupereze avansurile efectuate, mai ales cand efectueaza investitii cu rentabilitate pe termen lung. Pe de alta parte, intreprinderea poate fi in situatia de a folosi , pentru operatiuni pe termen scurt, fonduri pe care le-ar putea folosi pe termen lung pentru investitii.
Costul mijloacelor de finantare este in raport cu rezultatele asteptate din operatiunile in care sunt angajate. Remunerarea capitalurilor poate fi uneori prea mare, neglijandu-se folosirea pentru dezvoltare a rezultatelor obtinute. Procedand asa intreprinderea nu mai efectueaza investitii. Dar este posibil ca tocmai realizarea de investitii sa asigure remunerarea capitalurilor in viitor.
Conditiile care insotesc aporturile de capital de care intreprinderea beneficiaza o plaseaza intr-o situatie de dependenta fata de furnizorii de fonduri.
Problemele finantarii reprezinta o importanta vitala, pentru ca solutionarea lor conditioneaza supravietuierea intreprinderii, perspectivele sale de dezvoltare, performantele sale prezente si viitoare, autonomia proprietarilor si a conducatorilor sai.
Se releva astfel importanta care revine perfectionarii metodelor si instrumentelor de selectare a mijloacelor de finantare, adecvate nevoilor intreprinderii. Asemenea probleme de selectare se pun in legatura cu mai multe tipuri de resurse de finantare:
- Autofinantarea 
- Creditul
- Leasingul
- Emisiunea de actiuni
- Creditul obligatar
- Accesarea fondurilor europene
Autofinantarea este principiul cel mai raspandit si semnifica faptul ca intreprinderea trebuie sa-si asigure dezvoltarea folosind rezultatele financiare pozitive obtinute anterior.
Capacitatea de autofinantarea depinde de o serie de factori care reflecta capacitatea intreprinderii de a negocia cu mediul. Aceasta capacitate este influentata de o serie de conditii sau restrictii externe care pot fi negociate de intreprindere sau care provin din interventia statului, cauze care determina un volum mai mare sau mai mic al capacitatii de autofinantare.
- in primul rand, capacitatea de autofinantare este determinata de modul de negociere al factorilor de productie cu piata furnizorilor si fortei de munca si a pretului de vanzare a produselor si serviciilor pe piata clientilor, stiut fiind faptul, ca rezultatul exercitiului este influentat de marimea veniturilor obtinute de la clienti si de marimea costurilor materiale inregistrate in legatura cu piata factorilor de productie;
- in al doilea rand capacitatea de autofinantare este influentata de unele masuri impuse de stat: limitarea nivelului unui preturi, masuri ale politicii salariale (inghetarea sau sporirea cotizatiilor salariale), nivelul unor impozite si taxe legiferate de stat, nivelul ratei scontului (ratei dobanzii), politica de amortizare, etc.
Abilitatea intreprinderii de a face fata si de a-si impune obiectivele propriei strategii formeaza continutul politicii de autofinantare a acesteia. Politica de autofinantare a intreprinderii urmareste urmatoarele obiective:
- sa corespunda cu interesele actionarilor, adica cresterea cursului actiunilor intreprinderii si deci a valorii acesteia prin cresterea proportiei din profitul net retinuta pentru autofinantare. Diminuarea riscului de insolvabilitate datorat autofinantarii este perceputa favorabil pe piata financiara si se reflecta in cresterea cererii pentru actiunile acesteia.
- cresterea intreprinderii si independentei sale fata de mediul financiar. Autofinantarea sporeste lichiditatile prin evitarea platii dividendelor pe care le poate utiliza in acumularea de capital, constituind deci un instrument de putere care ii asigura o mai mare flexibilitate in viitor. De asemenea, autofinantarea nu presupune negocieri din partea conducerii cu alti agenti economici (banci, alti creditori) in asigurarea necesitatilor de capital, ci numai cu proprii actionari, sporindu-i autonomia fata de mediul financiar, ceea ce poate aduce spre pericolul unei politici de autofinantare dincolo de limite (exagerate). 
- exploatarea unor avantaje pe care le ofera statul fata de agentii economici. Astfel, autofinantarea poate constitui o premisa a diminuarii fiscalitatii intreprinderii prin reducerea obligatiei fata de buget pentru plata impozitului pe profit. Astfel, in perioade de criza, sporirea proportiei de repartizare a profitului net in favoarea autofinantarii conduce la investirea profitului pentru dezvoltarea capacitatilor de productie si obtinerea de profituri viitoare suplimentare si, ca atare, impozitul pe profit aferent profitului reinvestit se reduce cu anumit cote procentuale prevazute de legislatie, constituind sursa de finantare a investitiilor in viitor.
Creditul reprezinta operatiunea prin care se ia in stapanire imediata resurse, in schimbul unei promisiuni de rambursare viitoare, in mod normal insotite de plata unei dobinzi ce remunereaza pe imprumutator.
Operatiunea de creditare priveste doua parti. O parte acorda creditul, cealalta parte il primeste. Operatiunile de creditare pot interveni intr-o gama ampla de relatii intre indivizi atat sub forma unor acorduri personale simple, cat si sub forma de tranzactii formalizate si formulate in cadrul unor contracte complexe.


Fisiere in arhiva (1):

 • Oportunitati de finantare pentru agentii economici din Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

- https://www.fonduri-proiecte.ro/despre-finantare.html
- https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/finante/mijloace-de-finantare-a-intreprinderii-301270.html
- https://biblioteca.regielive.ro/proiecte/contabilitate/leasingul-sursa-externa-de-finantare-176605.html
- https://biblioteca.regielive.ro/referate/economie/emisiunea-si-cotarea-actiunilor-pe-piata-de-capital-358123.html
- https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/emisiune-de-actiuni-sau-de-obligatiuni-care-este-cea-mai-buna-solutie-de-finantare-in-criza-4973036
- https://administrare.info/economie/9602-procedura-emisiunii-ac%C5%A3iunilor-simple-avantajele-%C5%9Fi-dezavantajele-finan%C5%A3%C4%83rii-prin-emisiunea-ac%C5%A3iunilor-simple
- https://www.academiabarbatilor.ro/5-avantaje-pentru-utilizarea-fondurilor-nerambursabile/
- https://bnr.ro/SearchResult.aspx


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!