Omenirea în Tranziție

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In istorie, lumea umana se afla intr-o continua transformare. Pe masura trecerii timpului structurile sale politice si sociale, institutiile cheie, valorile, economia si cultura se schimba. Viteza acestor schimbari poate sa varieze, dupa cum si directia lor e de multe ori imprevizibila. Pe ansamblu se contureaza insa modele ale dezvoltarii, vectori largi antrenand in timp intreaga societate si economie mondiala.

Am vorbit despre transformare. O idee insa si mai importanta ar fi cea de evolutie. Ne putem imagina curgerea timpului facand comparatia cu cea a unui fluviu urias. Insa apa nu s-ar scurge in acest caz dinspre trecut catre viitor, cum am fi cel mai tentati sa o credem, ci invers. Viata oamenilor ar insemna astfel o continua lupta ,,impotriva curentului".

De-a lungul istoriei, toate civilizatiile a caror energie (si ma refer aici in primul rand la progres, la innoire, la suflul creator) a fost la un moment dat secatuita, indiferent de motiv, au intrat in regres. Curentul le-a tras inapoi. Fluviul timpului este din ce in ce mai restrans (ne indreptam rapid spre ,,satul global" informational) si apele sale din ce in ce mai vijelioase. Viteza si sensul transformarii actuale trebuie deci sa compenseze aceasta accelerare.

Actualul model de dezvoltare economico-sociala a lumii este, in linii mari, acelasi de peste 1500 de ani. El a vizat o utilizare cat mai eficienta (criteriul acestei eficiente fiind dat de concurenta) a resurselor disponibile pentru sporirea bogatiei individuale si colective. Alvin Toffler detecta sase principii fundamentale ale acestui asa numit de el ,,Al Doilea Val": standardizarea, specializarea, sincronizarea, concentrarea (cea a oamenilor in uriase centre urbane, precum si cea a capitalului etc.), maximizarea si centralizarea.

Dar in ciuda revolutiei pe care a reprezentat-o si a succeselor sale (a caror importanta nu poate fi ignorata sau minimalizata) acest model de dezvoltare a lumii s-a dovedit in ultimele decenii incapabil sa faca fata in mod acceptabil unui numar din ce in ce mai mare de probleme.

Acestea constituie o amenintare serioasa la adresa omenirii in ansamblu si ne afecteaza pe toti, ca locuitori ai planetei Pamant. Tocmai de aceea, orice viziune pe termen lung si la nivel global asupra dezvoltarii nu poate sa nu tina cont de ele. De fapt este vorba despre un adevarat sistem, extrem de complex, de probleme economice si nu numai, interdependente, actionand la nivelul intregii planete si vizand toate tarile in egala masura, punand in pericol, prin caracterul lor global si forta distructiva pe care le-o putem intui, insasi stabilitatea si viitorul lumii.

Vechiul model este depasit in fata acestui sistem inlantuit de probleme, ceea ce ne indreptateste, cred, sa vorbim despre intrarea sa intr-o veritabila criza profunda. Termenul de criza este cu atat mai bine ales, cu cat el indica si necesitatea unui punct de cotitura, a unei schimbari de esenta in ceea ce trebuie sa reprezinte modelul de evolutie si progres umane.

Criza economico-sociala semnifica in fapt indepartarea parametrilor de apreciere a evolutiei vietii de la limitele lor naturale, adica inrautatirea conditiilor de viata pentru un numar din ce in ce mai mare de oameni. Inseamna ca actualul mod de alocare si utilizare a resurselor nu mai este potrivit din punct de vedere natural-uman. Ceea ce cred ca lipseste in clipa de fata modelului actual este responsabilitatea. Trebuie sa intelegem ca orice decizie pe care o luam in prezent isi va produce efectele si in viitor. De cele mai multe ori suntem obisnuiti sa gandim pe termen scurt. Dar odata ce omul a ajuns in pozitia sa de astazi, de dominanta asupra naturii, acest mod ingust de a privi lucrurile devine extrem de periculos.

Elementele definitorii ale crizei sunt reprezentate de accentuarea incompatibilitatii dintre mediul antropic si cel natural, ca si dintre obiectivul profitului banesc, asigurat prin concurenta, care se doreste loiala, dar in realitate devine din ce in ce mai inegala, si obiectivul mult mai cuprinzator al unui profit social-uman totalizator. Relatia dintre cele mai importante trei elemente ale evolutiei si dezvoltarii omenirii - eficienta economica, justitia sociala, egalitatea sanselor pentru generatiile care coexista si se succed la viata - este astazi profund dezechilibrata.

Un scurt inventar al celor mai apasatoare probleme ar trebui sa inceapa cu cele legate de degradarea, uneori ireversibila, a mediului inconjurator. Cele mai critice aspecte sunt in opinia oamenilor de stiinta urmatoarele: degradarea ecosistemelor acvatice, poluarea fotochimica a stratului de ozon din atmosfera, utilizarea irationala si reducerea suprafetei terenurilor agricole, scaderea paturii naturale de humus, ceea ce micsoreaza productivitatea pamantului, acidizarea precipitatiilor atmosferice, distrugerea multor specii din flora si fauna salbatica datorita poluarii, diminuarea rezervelor de apa din numeroase zone geografice etc.

De exemplu, Orientul Mijlociu si Africa de Nord sufera astazi de o acuta lipsa de apa, majoritatea tarilor din aceste regiuni depinzand in mod ingrijorator de panzele de apa freatica (in conditiile in care consumul depaseste cu mult rata de

Bibliografie:

i. Lester R. Brown (coordonator) - ,,Probleme globale ale omenirii. Starea lumii 1995", ed. Tehnica, Bucuresti,1995.

ii. L. R. Brown, N. Lenssen, H. Kane - ,,Semne vitale 1995: Tendinte care ne modeleaza viitorul", ed. Tehnica, Bucuresti, 1996.

iii. E. Dijmarescu, - ,,Criza economica mondiala", Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1986.

iv. D. Gabor, U. Colombo, A. King, R. Galli - ,,Sa iesim din epoca risipei", ed. Politica, Bucuresti, 1983.

v. George Marin - ,,Noua strategie internationala a dezvoltarii", Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1982.

vi. M. Mesarovic, E. Pestel - ,,Omenirea la raspantie", ed. Politica, Bucuresti, 1975.

vii. Constantin Popescu - ,,Tranzitia la economia umana"

viii. C-tin Popescu, D. Ciucur, M. Babeanu, I. Popescu - ,,Echilibrul inaintarii", ed. Eficient, Bucuresti, 1998.

ix. Alvin Toffler - ,,Puterea in miscare", ed. Antet, 1995.

x. *** - ,,Strategia nationala de dezvoltare economica a Romaniei pe termen mediu", Bucuresti, martie 2000.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Omenirea in Tranzitie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 366 cuvinte
Nr caractere:
17 195 caractere
Marime:
19.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
omenire, istorie, evolutie, tranzitie
Predat:
Facultatea de Comert , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Materie:
Economie
An de studiu:
I
Profesorului:
Constantin Popescu
Sus!