Oferta de Input

Extras din referat Cum descarc?

Obiective
- a explica particularitatile ofertei de factori de productie;
- a arata efectul monopolurilor pe piata de input.
*
* *
1. Particularitatile ofertei de factori de productie
Ofertantii de input sunt:
- familiile - mai ales in privinta muncii;
- cei care economisesc bani si detin resursele naturale - organizatii de afaceri si partial familii;
- organizatiile economice care produc bunurile capital.
Avem urmatoarea ipoteza de simplificare: intreprinzatorii nu folosesc resurse aflate in proprietate proprie, ci le inchiriaza de la proprietarii lor, platind pentru dreptul de a le utiliza o anumita ,,chirie".
Chiria este suma de bani platita pentru utilizarea unei unitati de input dat. Este deci pretul valorificarii resursei, care din punctul de vedere al proprietarului reprezinta venit, iar pentru intreprinzator reprezinta un cost al factorilor.
Oferta de piata a inputului ,,i" arata ce cantitati ofera impreuna proprietarii resursei date, in conditiile diferitelor tarife de inchiriere. 
Are panta pozitiva: daca tariful creste, in mod normal, creste si oferta de input. Oferta pietei se obtine prin insumarea orizontala a ofertelor individuale ale proprietarilor de input ,,i". 
Intre diferitele categorii de input exista mari deosebiri in privinta pantei curbei ofertei.
a) Categoriile de input ale caror oferta este rigida si pe termen lung si nu au alternative de utilizare, sunt reprezentate in figura 14.1.
Oferta de input nu poate creste prin productie. Nu exista alternative de utilizare, deci venitul de transfer este zero. Exemplu: pamantul si alte resurse naturale neregenerabile, capacitatile creative innascute ale oamenilor (talente), aptitudinile 
manageriale native etc. Chiria incepe teoretic de la zero si constituie renta economica pura. depinde de cerere.
b) Categoriile de input a caror oferta este rigida si pe termen lung, dar au alternative de utilizare, apar in figura 14.2. Aici, proprietarii de input aleg acea alternativa la care chiria primita de la un intreprinzator depaseste costul de oportunitate, adica cel mai mare venit (pret) realizabil cu o alta alternativa de utilizare sacrificata.
c) Categoriile de input la care oferta pe termen lung poate creste daca chiria creste (bunuri de capital fabricate) si la care exista alternative de utilizare, deci cost de oportunitate, sunt prezentate in figura 14.3. Cu cat creste oferta, creste si costul de oportunitate (pt = pret de transfer).
Oferta pe termen scurt este limitata, dar pe termen lung se poate mari. Aici intra si capitalul uman care necesita timp si costuri pentru pregatirea de specialitate. 
Renta economica se poate realiza doar pe termen scurt si tranzitoriu (cvasirenta). 
d) Categoriile de input la care oferta este perfect elastica, adica oferta reactioneaza sensibil si pe termen scurt la cresterea cererii, apar in figura 14.4. Chiria coincide aproximativ cu costul de oportunitate al factorului dat. 
Intregul venit al proprietarului este venit de transfer, iar renta economica este nula.
Chiria trebuie sa fie cel putin atat de mare incat dincolo de costul de oportunitate sa acopere si costul transferarii factorului de la un domeniul de utilizare la altul (ex. daca o persoana se angajeaza departe de locuinta, salariul trebuie sa fie mai mare cu costul transportului).
Trebuie sa avem in vedere si ,,cererea proprie" a familiilor ca alternativa de utilizare a factorului aflat in proprietatea lor. Aceasta este cererea de rezervare a familiei si cauzeaza un cost de oportunitate in caz de inchiriere a factorului dat, deci aduce un venit de transfer.


Fisiere in arhiva (1):

  • Oferta de Input.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!