Oferta de bunuri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

OFERTA reprezinta cantitatea maxima dintr-un bun sau serviciu care poate fi vanduta pe piata intr-o anumita perioada de timp si la un anumit pret unitar, acceptat de cumparator si considerat de vanzator ca pret minim, care ii trezeste dorinta de a vinde acel bun.

OFERTA reprezinta cantitatea maxima dintr-un anumit bun pe care un vanzator intentioneaza sa o vanda intr-o perioada determinata de timp, la un anumit pret.

In functie de nivelul cererii, cantitatea vanduta poate sa difere de cantitatea oferita.

Daca pe piata unui bun se insumeaza cantitatile oferite, la acelasi pret, de catre toti vanzatorii, rezulta oferta de piata. Ea exprima relatiile in legatura cu: cantitatea maxima dintr-un anumit bun, pe care vanzatorii doresc sa o vanda la un anumit pret unitar; In functie de ce exprima oferta, aceasta se poate manifesta din partea unui producator individual, a unei firme sau a unei ramuri de activitate pentru un anumit produs, iar ea poate fi: individuala, adica oferta dintr-un produs sau serviciu din partea unui producator sau unei unitati economice; totala, adica intreaga cantitate a unui produs sau serviciu pe care producatorii o ofera spre vanzare; agregata (globala), adica totate bunurile si serviciile, din tara respectiva, destinate pietei, in tota diversitatea si cantitatea lor, exprimate in bani.

In functie de natura bunurilor se pot distinge urmatoarele forme de oferta: oferta de bunuri independente (de ex.: oferta de calculatoare, autoturisme, confectii, etc.); oferta complementara, cand din productia unor bunuri principale (de ex.: productia de carne, de miere, etc.) rezulta unele bunuri secundare; oferta mixta, cand mai multe bunuri oferite satisfac aceeasi cerere (de ex.: cafea, ceai, lapte). Daca avem in vedere influenta factorilor de productie asupra dimensiunilor ofertei la un moment dat, se cunosc: oferta fixa, in cazul raritatii absolute a factorilor de productie, ceea ce face ca volumul de bunuri oferite pietei sa fie relativ constant si sa nu poata fi majorat prin decizii economice; oferta flexibila, ca rezultat al raritatii relative a factorilor de productie, un bun putand sa fie reprodus in cantitati variabile cu ajutorul factorilor de productie disponibili.

In conditiile in care introducem in analiza factorul timp, oferta in totalitatea ei devine flexibila si se manifesta in urmatoarele forme: oferta instantanee sau pe termen foarte scurt, cand producatorul (vanzatorul) nu poate modifica marimea ofertei decat in functie de stocurile de care dispune in acel moment; oferta pe termen scurt, cand dimensiunile ofertei se pot modifica in functie de gradul de folosire a capacitatilor de productie existente si prin angajarea de noi lucratori; oferta pe termen lung, se modifica prin crearea de noi capacitati de productie, scoaterea din functiune a unor capacitati, introducerea progresului tehnic, s. a. Modificarea pretului de pe piata unui bun determina extinderea si ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oferta De Bunuri
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (2 voturi)
Anul redactarii:
2007
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 104 cuvinte
Nr caractere:
18 525 caractere
Marime:
34.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Economie
Predat:
la gimnaziu
Sus!