Oferta de Bani

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere
Capitolul I Probleme monetare actuale
1.1 Definitia functionala a monedei 
1.2 Definitia statistica a monedei
Capitolul II Oferta si cererea de bani
2.1. Oferta de moneda: creatia monetara
2.1.1.Organizarea monetara si creatia monetara
2.1.2.Creatia monetara realizata de bancile comercial
2.1.2.1.Creatia monetara realizata intr-o economie cu o 
banca unica
2.1.2.2Creatia monetara in cadrul unui sistem 
pluribancar
Capitolul III Multiplicatorul monetar
3.1 Procesul de multiplicare a banilor
Capitolul IV Reglarea ofertei de bani
4.1 Abordarea keynesiana
4.2 Abordarea friedmaniana
4.3 Premisele asigurarii echilibrului monetar


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Economiile moderne sunt economii monetare; fenomenul economic nu poate fi analizat fara a cunoaste fenomenul monetar; politica economica are ca si componenta esentiala politica monetara. Domeniul monetar este un domeniu extrem de important al economiei. Moneda detine un rol fundamental in viata economica, starea monedei reflecta starea economiei; o moneda puternica este simbolul unei economii puternice; o moneda slaba este perceputa ca reprezentind o economie slaba. Rolul fundamental al monedei in economie rezulta si din faptul ca asupra sa se rasfrang problemele sistemului economic. Istoria economica releva faptul ca toate crizele economice au fost si crize monetare, uneori aflindu-se la originea marilor crize. Apare deci ca necesara abordarea conceptelor monetare.
Cresterea economica, in mod cert, nu este posibila numai daca functiile monedei sunt indeplinite in bune conditii. Natura monedei comporta o doza de necunoscuta, pentru ca masa monetara, definitia statistica a monedei, prezinta definiri diferite de la o tara la alta. Masa monetara cuprinde diferite instrumente monetare, cunoasterea acestora fiind esentiala pentru intelegerea modalitatilor de finantare a economiei. Lichiditatea economiei trebuie sa corespunda necesarului sau de finantare. Aceasta inseamna ca analiza indicatorilor monetari conduce catre studiul altor doua concepte monetare importante: oferta si cererea de moneda. Oferta de moneda pune problema creatiei monetare; ceea ce conduce in mod firesc la intrebarea ,,cine realizeaza aceasta creatie si prin ce modalitati?". La rindul sau, cererea de moneda a cunoscut de-a lungul timpului o serie de interpretari: de la respingerea cererii de moneda ca element de actiune al politicii monetare (la clasici) la rolul cererii de moneda prin factorii sai de influenta: rata dobinzii la Keynes, considerentele patrimoniale (venitul permanent) la Friedman.
Impactul variabilelor monetare (si a altor variabile economice) asupra evolutiei echilibrului monetar este studiat in continuu. Teoria economica elaborata in anii care au urmat celui de-al doilea razboi mondial a minimalizat rolul factorilor monetari in viata economica, facind abstractie de rolul banilor in explicarea fenomenelor economice.(vezi bibliografie 1)
Capitolul I
Probleme monetare actuale
1.1 Definitia functionala a monedei
Banii reprezinta un produs al economiei; corelarea permanenta dintre bani si economie este singura cale pentru a obtine succese atit in domeniul cercetarii stiintifice, cit si in activitatea monetara practica. Importanta banilor pentru progresul societatii a fost comparata cu inventia alfabetului.
Problema actuala a banilor este cea a legaturilor acestora cu viata economica, a influentei si remediilor pe care interventiile lor le pot determina, a limitelor posibile in care se solicita prezenta lor, a relatiilor cu centrele de putere economica si politica, cu statutul, cu societatea.
Costin Kiritescu ofera o definitie completa a banilor: ,,reprezinta un instrument social, o forma particulara imediat mobilizata a avutiei sociale, o intruchipare transmisibila si omnivalenta a puterii de cumparare, care confera detinatorului dreptul asupra unei parti din produsul social al tarii emitente". El face distinctia intre bani si moneda, ,,un anumit fel de bani si anume piesele de metal cu valoare proprie deplina sau inferioara valorii nominale", desi aceasta distinctie a pierdut mult din importanta.
Deci, banii apar ca un activ care poate fi detinut, pierdut, schimbat. Nu reprezinta nici un bun de consumatie, pentru ca nu ofera satisfactie directa si nici capital tehnic, pentru ca nu poate fi inclus in combinatia productiva a factorilor de productie. Intr-un sens larg, banii constituie ansamblul modalitatilor de plata direct utilizabile pentru efectuarea tranzactiilor pe piata bunurilor si serviciilor, astfel spus, ansamblul activelor acceptate peste tot, de toti si in toate timpurile, pentru stingerea datoriilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Oferta de Bani.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!