Ocuparea și Șomajul între Constrângeri și Relaxări

Extras din referat Cum descarc?

Echilibrul macroeconomic tine in principal si de echilibrul pietei muncii. Acesta are in vedere relatia dintre nevoia/ cererea de munca si oferta/ resursele de munca. J.M. Keyenes in cunoscuta sa lucrare ,, Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor", publicata in 1936 ofera o abordare detaliata a acestei probleme.
,,In mod absolut, ocuparea se exprima prin numarul total al celor utilizati in activitatea sociala. In mod relativ, se exprima prin rata ocuparii, determinata ca raport intre numarul celor ocupati si populatia apta de munca." 
In legatura cu problema ocuparii fortei de munca, in literatura economica s-au conturat mai multe pozitii. Sub influenta ,, teoriei generale" a lui Keynes, multi economisti occidentali au considerat ca ocuparea deplina este, asa cum afirma N.W. Arndt ,, cea mai importanta problema", iar Gunnar Myrdal, Nicolas Kaldor s.a. erau de parere ca ocuparea deplina este ,, un factor important al cresterii economice". O alta categorie o reprezinta economistii (intre care Juan Robinson), care considera ocuparea deplina ca o stare ideala ce are putine sanse de realizare, iar adeptii neoliberalismului contemporan si mai ales al gandirii monetariste sustin ca ocuparea deplina este sursa inflatiei, preconizand renuntarea la conceptul ocuparii depline si la politica bazata pe acesta.
Definirea somajului a reprezentat o chestiune pe larg dezbatuta problema de catre literatura de specialitate. Unii economisti afirma ca acest fenomen este caracteristic ,, individului privat de munca".
In sesn larg sunt denumiti someri cei ce cauta un loc de munca si au depus o cerere in acest sens la Agentia Nationala de Angajari. Dar si aceasta definitie este contestata.
Conform criteriilor Biroului International al Muncii ( BIM)- organizatie din Sistemul Natiunilor Unite- somerii sunt acea categorie de persoane cuprinsa intre 15-74(64) ani, care in perioada de referinta indeplineste urmatoarele conditii:
- Nu au un loc de munca si nu desfasoara activitate in scopul obtinerii unor venituri.
- Sunt in cautarea unui loc de munca, realizand in ultimile 4 saptamani demersuri pentru a-l gasi;
- Sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele 2 saptamani, daca s-ar gasi un loc de munca. 
De la 1 Martie 2002 a intrat in viguare Legea Nr: 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Conform prevederilor acestei legi, in Romania, somer inregistrat este persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
a) este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare;
b) starea de sanatate si capacitatile fizice si psihice o fac apta pentru prestarea unei munci;
c) nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat indemnizatia de somaj ce i s-ar cuveni potrivit prezentei legii;
d) este disponibila sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare daca s-ar gasi un loc de munca;
e) este inregistata la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca sau la alt furnizor de servicii de ocupare care functioneaza in conditiile prevazute de lege .
Concluzionand cu o caracterizare a fenomenului, somajul se traduce ca o stare, (latura) negativa a economiei, in care se manifesta un dezechilibru important al pietei muncii, prin care oferta de forta de munca (sau cererea de locuri de munca) devanseaza cererea de forta de munca din parte agentilor economici (sau oferta de locuri de munca din partea acestora).


Fisiere in arhiva (1):

  • Ocuparea si Somajul intre Constrangeri si Relaxari.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!