Obiectul Finantelor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

Sectiunea 1. Sistemul bugetelor publice 39
1.1. Notiuni introductive 39
1.2. Bugetul de stat 40
1.3. Bugetul asigurarilor sociale de stat 51
1.4. Bugetele institutiilor publice si ale fondurilor speciale 59
1.5. Bugetele locale 63
Sectiunea 2. Sistemul veniturilor si cheltuielilor publice 70
2.1. Sistemul veniturilor publice 70 
2.1.1. Veniturile publice. Definitie si provenienta 70
2.1.2. Categorii de venituri bugetare 72
2.1.3. Venituri obtinute din Romania 75
2.2. Sistemul cheltuielilor publice 77
2.2.1. Notiunea, rolul si clasificarea cheltuielilor publice 77
2.2.2. Structura cheltuielilor publice 82


Extras din referat Cum descarc?

OBIECTUL FINANTELOR PUBLICE
Sectiunea 1. Sistemul bugetelor publice
1.1. Notiuni introductive
Aparitia si existenta statului, extinderea schimbului de marfuri mijlocit de bani, reprezinta baza generala a aparitiei finantelor. Amplificarea diviziunii sociale a muncii a facut ca alaturi de cei ocupati in productia materiala sa existe si alte categorii de oameni care efectueaza diferite activitati in justitie, administratie, armata, conducere etc 
In vederea acoperirii cheltuielilor necesare in scopul satisfacerii intereselor generale ale societatii si dezvoltarii functiilor sale, statul s-a implicat in procurarea de venituri care intr-o prima etapa au fost asigurate pe calea darilor in natura si a prestatiilor in munca, iar cu timpul, odata cu dezvoltarea economiei, sub forma baneasca 
Instrumentele si tehnicile financiare nu au fost cunoscute de la inceput de toate statele europene, perceperea impozitelor facandu-se din initiativa privata. Instituirea controlului statului s-a concentrat in aparitia finantelor publice si bugetului 
Etimologic, cuvantul ,,buget" isi are originea in latinescul bulgo a carui semnificatie este aceea de ,,sac" sau ,,punga de bani". Ulterior, in Franta s-au folosit expresiile bouge si bougette, in sensul ,,o punga de piele sau o punga de bani". Majoritatea autorilor de specialitate considera cuvantul ,,buget" ca provenit din limba franceza veche.
In Romania, termenul de ,,buget" apare pentru prima oara in Regulamentul Organic, in capitolul 3 care trateaza finantele publice In capitolul mentionat se intalnesc expresiile bindge si inchipuirea cheltuielii.
Notiuni referitoare la buget s-au regasit in Statutul dezvoltator al Conventiei de la Paris din 1858 si in Constitutiile romane din 1886, 1923, 1938.
1.2. Bugetul de stat
1.1.1. Definirea bugetului de stat
In literatura de specialitate, asupra bugetului de stat, au fost emise numeroase definitii. Astfel, unii autori, au afirmat ca bugetul este un document de prevedere a veniturilor si cheltu-ielilor pe o perioada determinata sau ca bugetul este un program de cheltuieli ce urmeaza a se efectua si de venituri ce urmeaza a se realiza intr-o perioada determinata.
Alti autori, abordand sub aspect juridic notiunea de buget, considera ca acesta reprezinta un act prin care sunt prevazute si autorizate veniturile si cheltuielile anuale ale statului.
Legea contabilitatii publice din 1929 definea bugetul public astfel ,,bugetul este actul prin care sunt prevazute si in prealabil aprobate, veniturile si cheltuielile anuale ale statului sau ale unor institutii publice" 
Din cuprinsul acestei definitii rezulta trei elemente specifice ale bugetului public: 
a) Bugetul public este un act de previziuni, in sensul ca prezinta un tablou evaluativ si comparativ de venituri publice, adica indica sursele banesti ale bugetului;
b) Bugetul public este un act de autorizare, prin care puterea executiva este imputernicita de puterea legislativa sa cheltuiasca si sa perceapa venituri in acord cu prevederile bugetare;
c) Bugetul public este un act anual, deci limitat in timp la o perioada mai potrivita pentru a se efectua programarea si a se urmari executia bugetara.
Potrivit art.2 pct.6 din Legea finantelor publice nr.500/2002 bugetul de stat este definit ca fiind documentul prin care sunt prevazut si aprobate in fiecare an veniturile si cheltuielile, sau, dupa caz, numai cheltuielile in functie de sistemul de finantare al institutiilor publice.
Dintre toate definitiile si caracterizarile bugetului de stat exprimate in literatura si legislatia financiara, cea la care aderam si pe care o consideram de referinta este cea consacrata prin Legea franceza a contabilitatii publice, conform careia bugetul statului este un act de stabilire si autorizare a veniturilor si cheltuielilor anuale ale statului sau altfel spus, bugetul de stat este principalul plan financiar al statului in care sunt prevazute veniturile si cheltuielile statului pe o perioada determinata, respectiv un an.
Actualitatea moderna a acestei definitii este confirmata de faptul ca elementele ei esentiale au fost preluate si pentru caracterizarea oficiala a bugetului Comunitatilor Europene.
Regulamentul financiar al acestor comunitati precizeaza ca bugetul lor este actul care prevede si autorizeaza in prealabil, in fiecare an, cheltuielile si veniturile comunitatilor


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul Finantelor Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!