Obiectul de Studiu al Geoeconomiei

Extras din referat Cum descarc?

GE este o stiinta relativ tinara care s-a ivit la contactul cu alte stiinte economice. Aceasta stiinta studiaza astfel de categorii economice precum sint eficienta productiei, costul, scopul acesteia fiind in in ceea cum mai eficient de organizat economia. O alta stiinta care studiaza activitatea economica este geografia ec. care la fel studiaza in alt aspect, in raport cu mediul inconjurator, cu resursele naturale si totodata in aspectul spatial al amplasarii productiei. Geografia politica studiaza harta politica a lumii, evolutia formarii teritoriului statelor, frontierelor, pozitia geo-politica a unui stat, potentialul natural si uman, raporturile politice, economice, militare, cu statele vecine.
Pozitia geo-politica a fiecarui stat se regaseste in orientarea relatiilor externe pe anumite axe de interes politic. Astfel, problemele de securitate a tarii se pun diferentiat in f-tie de pozitia geo-politica.
Luind in considerare acest fapt, putem concluziona ca in baza geografiei politice a aparut o noua stiinta numita geopolitica care este considerata drept o ratiune geografica a statului. Fiecare iara din lume are o strategie geo-politica a sa. Astfel, in Germania fascista pina la al II-lea R.M. si in fosta URSS, strategiile lor geo-politice au fost data prioritate factorului de forta. Ultimile orientari au facut ca geopolitica sa devina identica cu geoeconomia. Geoeconomia este stiinta despre strategia statului in atingerea unui nivel inalt de dezvoltare pe cale economica atit la scara mondiala, cit si regionala, adica in aspect spatial. Stiinta data este considerata ca o geopolitica moderna care presupune un grad inalt de integrare economica datorita diferentierelor regionale in metodele de dirijare economica, bazata pe concurenta si tinind cont de factorul globalizarii. Strategia geoeconomica a statului consta in atingerea scopurilor politice prin metode economice. Aceasta politica prevede redistribuirea resurselor ec. si a veniturilor, precum si crearea conditiilor de concurenta in dezvoltarea ec. GE mai este numita stiinta despre razboaiele ec.(in sensul neaplicarii fortei militare).


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectul de Studiu al Geoeconomiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!