Obiectivul si functiile unui Sistem de Management al Securitatii si Sanatatii in Munca(SMSSM)

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere .. ..4
Principalele etape si surse de informare . ..5
Obiective specifice in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca. 7 Obiective generale de Management al Securitatii si Sanatatii in Munca ...8
Obiective ale Securitatii si Sanatatii in Munca pe functii . .10
Bibliografie .. .12


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Locurile de munca sanatoase si sigure sporesc motivatia si angajamentul personalului. O situatie buna in materie de sanatate si securitate reprezinta, de asemenea, o carte de vizita exceptionala pentru societate. In urma recentei evaluari a UE in domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM), s-a aflat ca, din pacate, punerea in aplicare a legislatiei nu functioneaza intotdeauna in practica. Mult mai multe accidente si boli ar putea fi prevenite in cadrul societatilor europene daca s-ar respecta intocmai legislatia privind SSM. [1]
Evaluarea a aratat ca este nevoie de informatii si instrumente mai multe si mai bune pentru a sprijini punerea in aplicare eficace a normelor SSM in toate societatile europene - indiferent daca sunt mari sau mici. 
Vestea buna este ca gestionarea SSM nu trebuie sa fie complexa! Masuri simple pot adesea imbunatati in mod semnificativ securitatea si sanatatea in munca. In plus, deseori nu este nevoie de cunostinte de specialitate pentru a putea identifica riscurile potentiale si a decide modul de a le aborda. De obicei, bunul simt este suficient in acest sens. 
O evaluare a riscurilor realizata prin intermediul OiRA (Online interactive Risk Assessment tool - OiRA), pus la dispozitie de Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca din Bilbao, Spania, sau al unor instrumente digitale echivalente poate fi suficienta, in multe cazuri, pentru a indeplini obligatia de evaluare a riscurilor. 
Deoarece sanatatea si securitatea sunt o componenta indispensabila a gestionarii afacerilor, este util ca aspectele legate de SSM sa fie integrate pe deplin in procedurile generale de functionare a oricarei intreprinderi.. Acestea trebuie incluse in activitatea normala, fara a le considera o alta obligatie administrativa externa care trebuie bifata. 
Majoritatea obligatiilor SSM vor fi, probabil, puse in aplicare chiar si in lipsa unei obligatii legale, deoarece reprezinta masuri rationale de prevenire a accidentelor si problemelor de sanatate in munca. [1]
Una dintre cele mai importante obligatii legale ale angajatorilor in domeniul SSM este ,,sa dispuna de o evaluare a riscurilor privind securitatea si sanatatea la locul de munca, inclusiv a celor referitoare la grupurile de lucratori expusi unor riscuri speciale" si ,,sa decida care sunt masurile de protectie ce urmeaza a fi luate (...)". Cu toate acestea, evaluarea riscurilor nu este o simpla obligatie - aceasta reprezinta fundamentul real al oricarei abordari privind gestionarea securitatii si sanatatii si este esentiala pentru asigurarea unui loc de munca sanatos si sigur. [1]
Principalele etape si surse de informare 
Legea nu prevede o metoda clara de efectuare a evaluarii riscurilor, dar pentru unele sectoare sau activitati cu risc inalt poate fi necesara luarea in considerare a unor elemente/riscuri specifice. 
Legislatia nationala poate contine, de asemenea, cerinte mai detaliate privind continutul si forma evaluarilor riscurilor. Exista mai multe metode de efectuare a unei evaluari a riscurilor, dar, in esenta, trebuie luate in considerare eventualele surse de risc la adresa angajatilor si deciderea masurilor de prevenire a acestora. Acest proces presupune cele cinci etape ilustrate in figura de mai jos:
Fig.1 Principalele etape ale SSM [1]
Etapa 1 - Colectarea informatiilor
- amplasarea locului de munca unde se desfasoara activitatea;
- ce fel de echipamente tehnice/procedee sunt utilizate;
- ce sarcini de munca sunt realizate (in ce mod si pe ce perioada);
- examinarea mediului de munca, a sarciniilor efectuate si a factorilor externi care pot avea impact asupra locului de munca). [7]
Etapa 2 - Identificarea pericolelor
Se utilizeaza Lista de Control Generala si:
- daca se considera ca exista un pericol se bifeaza ''DA''
- daca se considera ca nu exista un pericol se bifeaza ''NU''


Fisiere in arhiva (1):

 • Obiectivul si functiile unui Sistem de Management al Securitatii si Sanatatii in Munca(SMSSM).docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

[1] https://www.inspectiamuncii.ro/documents/66402/267740/KE-05-16-096-RO-N.pdf/e7d06362-2703-4bec-b778-1fc2472f4afe
[2] https://www.google.com/legislatiamuncii.manager.ro/a/3351/obiective-specifice-in-domeniul-securitatii-si-al-sanatatii-in-munca.html
[3] [https://www.sfs-romania.ro/servicii/managementul-securitatii-si-sanatatii-in-munca-s-s-m/
[4] https://www.holcim.ro/ro/editorials/managementul-sanatatii-si-securitatii-in-munca
[5] https://www.scribd.com/document/47447424/3-Obiective-SSM-Pe-Functii
[6] https://www.scribd.com/document/47447597/aMRC-PS-01-S-Identificarea-Pericolelor-Si-Evaluarea-Riscurilor 
[7] http://www.asm.md/galerie/Evaluarea%20riscurilor.pdf


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!