Obiectivele Uniunii Europene

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul I. Obiective generale si istoric 1
Capitolul II. Exigente ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana 3
2.1 Obiectivele Uniunii Europene 3
2.2 Criteriile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana 4
2.3 Avantaje si dezavantaje 6
2.4 Beneficii ale aderarii Romaniei la Uniunea Europeana 7
2.5 Costurile integrarii in Uniunea Europeana 7
Capitolul III. Imapactul aderarii asupra economiei 8
Bibliografie 12


Extras din referat Cum descarc?

Cap I.
Obiective generale si istoric
Inceputul procesului de integrare europeana - caracterizat prin trasaturi originale si specifice,care constituie baza actualei structuri a Uniunii Europene - poate fi considerat anul 1950,cand ministrul francez al afacerilor externe, Robert Schuman, a propus implicarea catorva state europene intr-un proiect de cooperare mai stransa, comparativ cu formele traditionale existente la acel moment.
Misiunea Uniunii Europene este de a organiza relatiile dintre statele membre si intre popoarele acestora, intr-o maniera coerenta, avand drept suport solidaritatea.
Piata Unica este una dintre cele mai ambitioase realizari ale Uniunii Europene. Este apogeul tratatului de la Roma (1957) care prevede crearea unei ,,piete comune" bazata pe libera circulatie a bunurilor, persoanelor, serviciilor si a capitalurilor. Tratatul prin care se fundamenteazaComunitatea Europeana, prevede ca activitatile comunitatii sa includa ,,un sistem care sa asigure o concurenta libera in Piata Interna" si ,,armonizarea legislatiei Statelor Membre in masura ceruta de functionarea pietei comune".
Libera circulatie a bunurilor reprezinta unul dintre pionii Pietei Interne.Principiul liberei circulatii a bunurilor impune un cadru legislativ comun care sa asigure traficul nerestrictionat al produselor in cadrul Uniunii, in acelasi mod in care se realizeaza in interiorul unei tari. Pentru aceasta treptat s-au luat niste masuri, respectiv: renuntarea la taxe vamale sau a celor cu efect echivalent intre statele membre UE, adoptarea unui tarif vamal comun pentru comertul cu Statele Membre si tari terte, interzicerea oricaror restrictii cantitative sau masuri similare, ajustarea monopolurilor de stat.
Romania a fost prima tara din Europa centrala si de est care a avut relatii oficiale cu Comunitatea Europeana. In 1974, o intelegere a inclus Romania in Sistem Generalizat de Preferinte al Comunitatii iar un acord asupra produselor industriale a fost semnat in 1980.
Relatiile diplomatice ale Romaniei cu Uniunea Europeana dateaza din 1990, urmand ca in 1991 sa fie semnat un Acord de Comert si Cooperare. Acordul european a intrat in functiune in februarie 1995. Prevederile comerciale au fost puse in aplicare incepand din 1993 printr-un "Acord Interimar". Romania a trimis solicitarea de a deveni membru pe 22 iunie 1995. 
Pana la sfarsitul anului si pe parcursul anului 2004, Uniunea Europeana a dat semnale bune in privinta Romaniei iar la summit-ul de la Bruxelles din 2004, primul al uniunii largite, Romania a primit asigurari ca face parte din primul val al extinderii alaturi de Bulgaria si celalalte 10 state care au aderat la 1 mai la Uniune si ca Uniunea Europeana are in vedere integrarea acesteia la 1 ianuarie 2007, conform planului.
Romania a incheiat negocierile de aderare la summitul UE de iarna de la Bruxelles din 17 decembrie 2004. In acelasi summit s-a stabilit luna aprilie 2005 pentru semnarea tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria, urmand ca cele doua tari sa adere la 1 ianuarie 2007, cu exceptia cazului in care sunt raportate incalcari grave ale acordurilor stabilite, caz in care aderarea va fi amanata cu un an, pana la 1 ianuarie 2008 (clauze de salvgardare).
CapII.
Exigente ale integrarii Romaniei in Uniunea Europeana
Exigentele europene presupun transformari de ordin institutional si in ceea ce priveste continutul politicilor economice la nivelul statelor membre in masura in care intre normele, cadrul de adoptare si continutul politicilor la nivel national si cadrul european exista neconcordante.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectivele Uniunii Europene.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!