Obiectivele și funcțiile FMI

Cuprins referat

Crearea Fondului Monetar International si rolul acestuia in economia mondiala 1
Contextul international in care a fost creat Fondul Monetar International 1
Rolul FMI in economia mondiala si in procesul globalizarii 2
Principiile de baza ale FMI 3
Reforma Sistemului Monetar International 4
Obiectivele si functiile Fondului Monetar International 5
Obiectivele statutare ale FMI 5
Functiile FMI. 6
Supravegherea politicilor financiar-valutare internationale 7
Relatiile FMI cu tarile membre. 8
Drepturile si obligatiile tarilor membre ale FMI. 8
Relatiile Romaniei cu FMI. 9
Bibliografie 10


Extras din referat

Contextul international in care a fost creat Fondul Monetar International
Sistemul Monetar International poate fi definit ca un ansamblu de reguli, instrumente, organisme si piete referitoare la crearea, valorificarea si circulatia monedelor internationale. Crearea unui sistem monetar international trebuie privita ca expresie a interdependentei economice dintre statele suverane, si nu ca modalitate de a subordona sistemele monetare internationale. Odata creat, un sistem monetar international, inclusiv organismul menit sa asigure cooperarea si sa sprijine aplicarea principiilor -in cazul de fata FMI- trebuie adaptat cerintelor de orice fel care intervin in relatiile economice, sociale si politice dintre statele membre ale sistemului.
Dupa cateva incercari pe linia cooperarii sistemelor monetare nationale, cum au fost: crearea Uniunii Latine, Conferinta de la Genova, Blocul Aurului sau Acordul Monetar Tripartit, in iulie 1944 se pun bazele crearii Sistemului Monetar International.
Intre 1-22 iulie 1944 are loc la Bretton Woods, Conferinta Monetara si Financiara Internationala a Natiunilor Unite si Asociate. S-a considerat ca ,,pentru prima oara a fost stabilit un sistem monetar bazat pe un acord international" . Baza discutiilor pentru redactarea documentului prezentat la Bretton Woods a constituit-o Planul White si Planul Keynes. Din confruntarea mecanismelor propuse de cele doua planuri prezentate s-au preluat in declaratia comuna doar acele mecanisme care corespundeau ideilor de baza ale SUA. Pentru promovarea cooperarii internationale in domeniul monetar si financiar, prin acordurile incheiate la Bretton Woods, au fost infiintate doua institutii interguvernamentale: Fondul Monetar International si Banca Internationala pentru Reconstuctie si Dezvoltare.
Cele 45 de guverne care au participat la conferinta s-au pus de acord asupra cooperarii economice si financiare, dorind sa evite reeditarea politicilor economice dezastruoase care au contribuit la marea recesiunea din anii'30. In timpul acelui deceniu, cum activitatea economica din marile tari industriale a scazut considerabil, guvernele au incercat sa apere economiile nationale prin cresterea restrictiilor asupra importurilor. Singurul efect obtinut a fost scaderea accelerata a comertului mondial, a veniturilor si cresterea somajului. Pentru a-si conserva rezervele de aur si de valuta, unele tari au limitat importurile, altele si-au devalorizat moneda nationala, au introdus restrictii elaborate asupra libertatii cetatenilor de a detine valuta. Aceste incercari, totusi, s-au dovedit a fi ineficiente si nici una dintre tari nu a fost capabila sa mentina un nivel competitiv pe termen lung. Comertul international a intrat intr-un declin accelerat. Aceeasi soarta au avut-o rata ocuparii si nivelul de trai in majoritatea tarilor.
Cum al Doilea Razboi Mondial se apropia de sfarsit, tarile aliate victorioase au luat in considerare mai multe planuri de a restabili ordinea in relatiile internationale monetare, si astfel, la Conferinta de la Bretton Woods s-a nascut Fondul Monetar International. Reprezentantii tarilor participante au elaborat declaratia comuna cu privire la crearea unei institutii internationale cu scopul de a supraveghea sistemul monetar nou creat si de a promova eliminarea restrictiilor valutare legate de comertul international, precum si stabilitatea ratelor de schimb.
Rolul FMI in economia mondiala si in procesul globalizarii.
FMI se plaseaza efectiv in centrul Sistemului Monetar International fiind interesat nu doar de problemele fiecarei tari, ci si de functionarea sistemului.
Fondul Monetar International si-a inceput existenta in decembrie 1945 cand primele 29 state membre au aprobat conventia constitutiva a acestui organism.
Acordul semnat la Bretton Woods s-a concretizat in 20 articole, constituind statutul FMI. Acesta prevede ca Fondul dispune de deplina personalitate juridica, fiind un sistem de organe de conducere, cu un buget propriu si cu un mecanism procedural de decizie si interpretare a propriului statut.
Tarile care adera la Fond isi asuma o serie de obligatii cu titlu general:
- furnizarea de date economice si financiare necesare derularii operatiunilor FMI;
- eliminarea restrictiilor asupra efectuarii de plati si transferuri pentru tranzactii internationale curente;
- eliminarea practicilor monetare discriminatorii si a celor multiple;
- convertibilitatea, la cerere, a sumelor in moneda proprie detinute de alte state.
Obiectivele de baza ale FMI de azi sunt aceleasi cu cele formulate in 1944. De atunci,s-au inregistrat cresteri impresionante in economiile nationale. Cu toate ca, avantajele cresterii economice nu s-au facut simtite in mod egal in toate tarile, majoritatea statelor au inregistrat o crestere semnificativa a prosperitatii nationale fata de perioada interbelica. Unul din motivele acestei dezvoltari il regasim in imbunatatirea implementarii politicii economice. Politicile promovate in aceasta perioada au urmarit, in principal, cresterea comertului international si au ajutat la refacerea ciclului economic, FMI avand o contributie considerabila la reusita acestei dezvoltari. Dupa al Doilea Razboi Mondial au avut loc schimbari majore nu doar in plan national, ci si in plan international, in economia mondiala si in sistemul monetar, schimbari care au crescut importanta scopurilor servite de catre FMI. Progresul in tehnologie si comunicatii a contribuit la cresterea relatiilor dintre piete si economiile nationale. Ca urmare a globalizarii, atunci cand apare o criza intr-un colt al lumii, aceasta se extinde mult mai repede in celelalte state. Avand in vedere faptul ca economiile statelor devin tot mai dependente unele de altele, prosperitatea unei natiuni depinde mai mult ca niciodata de performantele economice ale celorlalte state, cat si existenta unui mediu economic global deschis si stabil. De asemenea, politicile economice si financiare pe care statele le pun in aplicare influenteaza masura in care functioneaza comertul si sistemul de plati international.
In concluzie, globalizarea necesita o cooperare mai puternica si, in acelasi timp, obliga la cresterea responsabilitatilor institutiilor internationale care organizeaza si supravegheaza aceasta cooperare - inclusiv FMI. Obiectivele FMI au devenit mai importante si datorita cresterii numarului de state membre de mai mult de patru ori de la infiintarea sa. Cresterea numarului de membri se datoreaza si faptului ca multe tari in curs de dezvoltare si-au recapatat independenta politica si au trecut la economia de piata.
Odata cu FMI, a luat nastere Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, care promoveza politici de dezvoltare economica pe termen lung. FMI si Grupul Bancii Mondiale - care include BIRD, Agentia de garantare multilaterala a investitiilor, Corporatia Financiara Internationala si Asociatia Internationala pentru Dezvoltare - au un rol bine determinat in ceea ce priveste acordarea de sprijin tarilor in curs de dezvoltare, in vederea finantarii unor proiecte de creare si modernizare a infrastructurilor economice si sociale. In timp ce FMI se orienteaza in principal catre performante si politici economice si financiare la nivel macro, Banca Mondiala urmareste aspecte pe termen lung ale dezoltarii economice si inlaturarea saraciei. Aceasta din urma ofera imprumuturi tarilor in curs de dezvoltare si celor aflate in tranzitie in vederea finantarii proiectelor de infrastructura si realizarii de reforme economice. FMI, in schimb, ofera fonduri pentru echilibrarea balantei de plati si pentru mentinerea rezervelor internationale, in timp ce tarile adopta politici proprii de administrare a fondurilor obtinute.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectivele si Functiile FMI.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!