Obiectivele Politicii Monetare a BCE

Extras din referat Cum descarc?

Stabilitatea preturilor - obiectivul Eurosistemului
Obiectivul principal al SEBC este mentinerea stabilitatii preturilor. Aceasta este dispozitia esentiala a capitolului referitor la politica monetara din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene. Axand politica monetara a BCE pe indeplinirea acestui obiectiv, Tratatul reflecta gandirea economica moderna in ceea ce priveste rolul, domeniul de aplicare si limitele politicii monetare si se afla la baza structurii institutionale si organizatorice a activitatii de banca centrala in cadrul Uniunii Economice si Monetare.
Tratatul a stabilit obiectivul de mentinere a stabilitatii preturilor din mai multe motive.
In primul rand, decenii de experienta practica si numeroase studii economice sugereaza ca o politica monetara orientata spre mentinerea stabilitatii preturilor pe termen lung va contribui cel mai mult la imbunatatirea perspectivelor economice si la cresterea nivelului de trai al cetatenilor.
In al doilea rand, fundamentele teoretice ale politicii monetare, precum si experienta dobandita in trecut dovedesc faptul ca politica monetara poate influenta, in ultima instanta, numai nivelul preturilor din economie. Astfel, mentinerea stabilitatii preturilor este singurul obiectiv realizabil pentru politica monetara pe termen mediu. In schimb, exceptand impactul pozitiv al stabilitatii preturilor, politica monetara nu poate avea o influenta durabila asupra variabilelor reale.
Eurosistemul trebuie sa actioneze in conformitate cu principiul unei economii de piata deschise, in care concurenta este libera, favorizand alocarea eficienta a resurselor.
Stabilitatea preturilor - definitie
Desi Tratatul de la Maastricht stabileste in mod clar ca obiectivul fundamental al BCE este acela de a mentine stabilitatea preturilor, acesta nu prevede o definitie exacta a ,,stabilitatii preturilor". Astfel, in luna octombrie 1998, Consiliul guvernatorilor BCE a publicat o definitie cantitativa a stabilitatii preturilor: ,,o crestere anuala mai mica de 2% a indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) pentru zona euro". Consiliul guvernatorilor a precizat, de asemenea, ca stabilitatea preturilor ,,trebuie mentinuta pe termen mediu". Intr-adevar, Consiliul guvernatorilor intentioneaza sa mentina rata inflatiei la un nivel inferior, dar apropiat de 2% pe termen mediu.
Avantajele stabilitatii preturilor
Obiectivul privind stabilitatea preturilor se refera la nivelul general al preturilor in economie si implica evitarea atat a inflatiei prelungite, cat si a deflatiei. Stabilitatea preturilor contribuie prin mai multe modalitati la obtinerea unor niveluri ridicate de activitate economica si de ocupare a fortei de munca:
- Stabilitatea preturilor faciliteaza recunoasterea variatiilor la nivelul preturilor relative, tinand seama de faptul ca astfel de variatii nu sunt eclipsate de fluctuatiile preturilor la nivel global. Aceasta permite firmelor si consumatorilor sa fie mai bine informati in adoptarea deciziilor privind consumul si investitiile, permitand o alocare mai eficienta a resurselor pe piata. Sprijinind piata in alocarea resurselor in domeniile in care acestea pot fi utilizate cu maxima productivitate, stabilitatea preturilor creste potentialul productiv al economiei.
- In cazul in care investitorii pot fi siguri de mentinerea stabilitatii preturilor in viitor, acestia nu vor solicita nicio ,,prima de risc de inflatie" pentru compensarea riscurilor asociate cu detinerea activelor nominale pe termen lung. Prin reducerea primelor de risc continute in ratele reale ale dobanzii, politica monetara poate contribui la o alocare eficienta a resurselor pe piata de capital si astfel poate spori stimulentele necesare investitiilor, ceea ce sustine prosperitatea economica.
- De asemenea, daca mentinerea stabilitatii preturilor este plauzibila, exista sanse minime ca persoanele fizice si firmele sa devieze resursele din sfera productiva pentru a se asigura impotriva inflatiei. De exemplu, in contextul unei inflatii ridicate, agentii economici sunt stimulati sa faca rezerve de bunuri reale, tinand seama de faptul ca, in astfel de circumstante, acestea din urma constituie o mai buna rezerva de valoare decat numerarul sau anumite active financiare. Totusi, tezaurizarea bunurilor nu reprezinta o decizie investitionala eficienta si prin urmare, impiedica cresterea economica.
- Fiscalitatea si sistemele de protectie sociala pot crea stimulente gresite care distorsioneaza comportamentul economic. In majoritatea cazurilor, aceste distorsionari sunt accentuate de fenomenul inflatiei sau al deflatiei. Stabilitatea preturilor elimina costurile economice reale generate in momentul in care inflatia amplifica efectele distorsionate exercitate de sistemele fiscale si de protectie sociala.
- Un mediu economic caracterizat prin preturi stabile contribuie la mentinerea coeziunii si stabilitatii sociale, intrucat stabilitatea preturilor previne redistribuirea arbitrara si semnificativa a veniturilor si a prosperitatii, fenomen intalnit atat in mediul inflationist, cat si in cel cu trasaturi deflationiste. Diverse scenarii din secolul al XX-lea au demonstrat ca ratele ridicate ale inflatiei sau deflatiei pot crea instabilitate politica si sociala.
- Stabilitatea preturilor contribuie, de asemenea, la stabilitatea financiara, deoarece elimina disfunctionalitatile si incertitudinile care apar la nivelul pietelor ca urmare a instabilitatii preturilor. De exemplu, stabilitatea preturilor reduce nivelul primelor de risc incorporate in ratele dobanzilor, intrucat scade gradul de incertitudine asociat inflatiei viitoare.
un obiectiv al Uniunii Europene.
Strategia de politica monetara a BCE
Rolul strategiei de politica monetara a BCE
Strategia de politica monetara constituie o descriere coerenta si structurata a modului in care deciziile de politica monetara sunt adoptate in vederea atingerii obiectivului bancii centrale.
Prin intermediul acestei strategii, se indeplinesc doua misiuni importante. In primul rand, prin impunerea unei structuri precise la nivelul procesului decizional, strategia asigura faptul ca informatiile si analizele necesare in vederea adoptarii unor astfel de decizii (pe plan intern) sunt la dispozitia Consiliului guvernatorilor BCE. In al doilea rand, strategia reprezinta un instrument prin care deciziile de politica monetara sunt explicate publicului (pe plan extern). Prin sprijinirea eficientei politicii monetare si prin comunicarea angajamentului bancii centrale privind stabilitatea preturilor, strategia contribuie la credibilitatea BCE pe pietele financiare.
Sarcina principala a BCE in calitate de coordonator al Eurosistemului este punerea in aplicare a politicii monetare in zona euro, avand ca scop mentinerea stabilitatii preturilor. Prin intermediul ratelor dobanzii pe termen scurt, politica monetara influenteaza economia si in ultima instanta, nivelul preturilor.
Abordarea bazata pe doi piloni
Cu scopul de a asigura o aplicare optimala a politicii monetare, BCE a adoptat o abordare specifica pentru a stabili caracterul si amploarea riscurilor asupra stabilitatii preturilor in zona euro. In acest sens, BCE trebuie sa realizeze o analiza amanuntita a evolutiilor monetare si economice. Pentru a se asigura ca toate informatiile relevante sunt luate in considerare, BCE a creat asa-numita ,,abordare bazata pe doi piloni".


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectivele Politicii Monetare a BCE.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!