Obiectivele activității de audit public intern

Cuprins referat Cum descarc?

1.OBIECTIVELE SI SFERA DE ACTIVITATE A AUDITULUI INTERN 3
2. ROLUL AUDITULUI PUBLIC INTERN 10
BIBLIOGRAFIE 11


Extras din referat Cum descarc?

1.OBIECTIVELE SI SFERA DE ACTIVITATE A AUDITULUI INTERN
Auditul intern este o functie a organizatiei al carei rol si importanta depind in mare masura de dimensiunea si structura entitatii auditate dar si de intelegerea de catre conducerea entitatii a calitatii de sursa de informatii si suport decizional pe care auditul intern le are.
Auditul intern este o activitate functional independenta si obiectiva care da asigurari si consiliere conducerii pentru buna administrare a veniturilor si cheltuielilor publice, perfectionand activitatile entitatii publice, ajuta entitatea publica sa-si indeplineasca obiectivele printr-o abordare sistematica si metodica, prin care se evalueaza si se imbunatatesc eficienta si eficacitatea sistemului de conducere legat de gestiunea riscului, a controlului si a proceselor de administrare.
Una dintre sarcinile auditului intern este aceea de a monitoriza sistemele manageriale de control, de a raporta managementului superior despre punctele slabe si de a propune imbunatatiri.
Auditul public intern la entitatile publice a fost reglementat prin Legea nr. 672/2002 si republicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 856 din 5 decembrie 2011, cu privire la formarea si utilizarea fondurilor publice precum si administrarea patrimoniului public, ca activitate functionala independenta si obiectiva. Legea include urmatoarele categorii de entitati publice: autoritatea publica, institutia publica, regia autonoma, compania/societatea nationala, societatea comerciala la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar majoritar si care are personalitate juridica.
Obiectivul general al auditului public intern in entitatile publice il reprezinta imbunatatirea managementului acestora si poate fi atins, in principal, prin:
a) activitati de asigurare, care reprezinta examinari obiective ale elementelor probante, efectuate in scopul de a furniza entitatilor publice o evaluare independenta a proceselor de management al riscurilor, de control si de guvernanta; 
b) activitati de consiliere menite sa adauge valoare si sa imbunatateasca procesele guvernantei in entitatile publice, fara ca auditorul intern sa isi asume responsabilitati manageriale.
Sfera auditului public intern cuprinde toate activitatile desfasurate in cadrul entitatilor publice pentru indeplinirea obiectivelor acestora, inclusiv evaluarea sistemului de control managerial.
a) Activitatile financiare sau cu implicatii financiare desfasurate de entitatea publica din momentul constituirii angajamentelor pana la utilizarea fondurilor de catre beneficiarii finali, inclusiv a fondurilor provenite din asistenta externa;
b) Constituirea veniturilor publice, respectiv autorizarea si stabilirea titlurilor de creanta, precum si a facilitatilor acordate la incasarea acestora;
c) Administrarea patrimoniului public, precum si vanzarea, gajarea, concesionarea sau inchirierea de bunuri din domeniul privat/public al statului ori al unitatilor administrativ-teritoriale;
d) Sistemele de management financiar si control, inclusiv contabilitatea si sistemele informatice aferente.
Obiectivele auditului public intern pot fi clasificate in functie de anumite caracteristici
Obiectivele structurii de audit public intern
Obiectivele structurii de audit public intern sunt: 
- de a ajuta entitatea publica atat in ansamblu cat si structurile sale prin intermediul opiniilor si recomandarilor; 
- sa asigure o mai buna gestionare a riscurilor; 
- sa asigure o mai buna administrare si pastrare a patrimoniului; 
- sa asigure o mai buna monitorizare a conformitatii activitatii entitatii publice cu regulile si procedurile existente; 
- sa asigure o evidenta contabila si un management informatic fiabil si corect; 
- sa imbunatateasca calitatea managementului, a controlului si auditului intern; 
- sa imbunatateasca eficienta si eficacitatea operatiunilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Obiectivele activitatii de audit public intern.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Dobroteanu Laurentiu, Dobroteanu CameliaLiliana - Audit concepte si practici, Editura Economica, Bucuresti 2002;
2. Ghita, M., Spranceana, M., 2006, Auditul intern al institutiilor publice, Editura Tribuna Economica, Bucuresti;
3. Munteanu Victor, Zuca Marilena, Zuca Stefan - Auditul intern al intreprinderii si institutii publice, Editura Wolters Kluwer, Bucuresti, 2010;
4. Legea 672/2002, legea privind auditul public intern, republicata 2011


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!