O perspectivă SBD pe managementul inovației

Extras din referat Cum descarc?

Importanta managementului intr-o organizatie
Termenul de ,, management" provine din latinescul ,, maneo", care inseamna ,, a ramane", iar de la substantivul latin ,,manus" ( mana, manevrare, manipulare) s-a format in limba franceza, termenul ,, manege" ( loc unde sunt crescuti caii), iar in limba italiana cuvantul ,, maneggio", care are semnificatia de ,, prelucrare manuala". Ulterior, acest termen de provenienta latina, a imbracat in limba engleza forma verbului ,, to manage", avand diverse intelesuri, printre care si acelea de ,,a administra", ,, a conduce". De la acest verb, au luat nastere substantivele ,, management", respectiv ,, manager".
De-alungul timpului, diversi teoreticieni si practicieni au atribuit o serie de definitii acestui termen de ,, management", dintre care, cele mai relevante apartinand urmatoarelor personalitati: Henri Fayol, Frederick W. Taylor, Richard Farmer, Peter Drucker, David H. Hemphil, s.a.
In cartea ,, Administration industrielle et generale" , publicata in anul 1916, inginerul francez Henri Fayol, defineste managementul ca fiind rezultatul urmatoarelor cinci actiuni: "a prevedea, a organiza, a comanda, a coordona, a controla".
Potrivit lui Peter Drucker, ,,managementul este echvalent cu persoanele de conducere", acestea avand ,,sarcina de a mobiliza energiile unitatii economice pentru indeplinirea sarcinilor cunoscute si definite", iar rezultatele acestor actiuni, fiind concretizate de ,, obtinerea unei eficiente ridicate si adaptarea la modificarile din exterior".
In Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, intalnim urmatoarele definitii atribuite termenului de ,,management" : ,,1. Activitatea si arta de a conduce; 2. Ansamblu al activitatilor de organizare, de conducere si de gestiune a unei intreprinderi; 3. Stiinta si tehnica a organizarii si conducerii unei intreprinderi; 4. Conducere a unei intreprinderi."
Ansamblul acestor acceptii si definitii, sta la baza pregatirii si orientarii profesionale a managerilor, avand rolul de a facilita interpretarea si intelegerea sarcinilor pe care un manager trebuie sa le indeplineasca.


Fisiere in arhiva (1):

  • O perspectiva SBD pe managementul inovatiei.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Liviu Ilies, Maria Mortan, Dan Lungescu, Ioan Lazar, Mirela Popa, Vincentiu Veres ( 2009)- Management, Ediura Risoprint Cluj-Napoca;
- ** https://dexonline.ro/definitie/management
- ** http://www.scritub.com/management/MANAGEMENT-CONCEPT-DEFINITII1511518417.php


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!