Noțiuni Privind Documentele Și Clasificarea Acestora

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Contabilitatea are sarcina de a urmari, controla si inregistra situatia economica-finandara si activitatea intreprindelor. Pentru realizarea acestor obiective contabilitatea a elaborat un procedeu corespunzator care sa permita cunoasterea fenomenelor si proceselor economice in dimensiunile in care ele au loc, cu toate caracteristicile pe care le comporta si implicatiile pe care le produc. Procesal cunoasterii contabile incepe in mod obligatoriu cu actiunea de conservare si de culegere a informatiilor, a datelor despre patrimonial intreprinderii.

Contabilitatea se caracterizeaza prin fundamentarea si justificarea datelor ei pe baza de acte scrise. Nici o operatie economica un se poate inregistra in contabilitate fara un act scris in care sa fie consemnata operatia respectiva.

Documental serveste la formalizarea in scris a unor fapte, fenomene sau decizii cu caracter economic care produc modificari ale patimoniului. Documentul care consemneaza producerea unor fapte se naste in afara contabilitatii; contabilitatea serveste de acest procedeu pentru a realiza obiectul sau de activitate in perimetral de intreprinderii.

Documentatia, ca procedeu al metodei contabiliza, este actiunea de culegere si consemnare in documente a datelor privitoare la operatiile ecnomice dintr-o intreprindere, in momentul si la local efecto lor.

Documentele sunt acte scrise in care se consemneaza cifric si letric, in etalon natural, banesc sau de munca, de regula in momentul si la locul infaptuirii lor, operatiile economice-financiare precum si evenimentele determinate de necesitati organizatorice si administrative, cu scopul de a servi ca dovada a infaptuirii acestor operatii si ca baza a inregistrarii lor in contabilitate.

In functie de continutul si destinatia lor rolul documentelor se manifesta pe multiple planuri.

Functia de consemnare letrica si cifrica, cantitativa si valorica a operatiilor economice efectuate in cadrul intreprinderii; Functia de acte justificative care stau la baza inregisrarii in contabilitate curenta a operatiilor economice consemnate in ele; Exercitarea controlului economic si financiar pentru apararea integritatii patrimoniului. Cu ajutorul documentelor se poate urmari activitatea economica si financiara a intreprinderii in cele mai mici detale. Ele servesc la verificarea activitatilor desfasurate, prin aceasta contribuie la intprirea autonomiei economico-financiare a intreprinderilor, la conrolul respectarii disciplinei financiare si contractuale.

Functia de calculatie ce permite calculul consumurilor de productie, costurilor, cheltuielilor si veniturilor al rezultatelor financi. Caracterul lor de acte justificative confera documentelor o functie juridica, deoarece cu ajutorul lor se stabilesc drepturile si obligatiile banesti ale intreprinderilor in cazul unor litigio, expertize, lipsuri, fraude. Sunt folosite ca mijloace de proba in justitie, pentru stabilirea adevarului si servesc ca baza in cercetarea organelor ...

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Notiuni Privind Documentele Si Clasificarea Acestora
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 344 cuvinte
Nr caractere:
18 927 caractere
Marime:
25.19KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
documente, clasificare
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!