Noțiuni economice privind instituțiile publice

Cuprins referat Cum descarc?

1.Economia 3
2.Institutiile publice 3
2.1. Finantarea institutiilor publice 4
2.2.Veniturile institutiilor publice 4
2.3. Rolul si importanta institutiilor publice 5
3.Bibliografie 6


Extras din referat Cum descarc?

1.Economia
In calitate de disciplina stiintifica, economia are un obiect propriu de cercetare si o metoda adecvata analizei acestuia. In legatura cu obiectul si continutul stiintei economice, cu metoda folosita de aceasta, exista puncte de vedere diferite, formulate in decursul timpului.
Economia este o stiinta sociala ce studiaza productia si desfacerea, comertul si consumul de bunuri si servicii. Are ca obiect de studiu activitatea umana, este o stiinta sociala, se bazeaza pe fapte, procese economice. Se spune ca economia este pozitiva, atunci cand incearca sa prezica in mod obiectiv si sa explice consecintele anumitor optiuni, date fiind un set de supozitii sau de observatii. Alegerea unei supozitii ce trebuie facuta atunci cand se construieste un model, la fel ca si observatiile ce trebuie stabilite sunt alegeri normative.
Este normativa atunci cand recomanda o alegere in detrimentul altei alegeri sau cand este facuta o apreciere subiectiva asupra valorii. Procesele economice in economia de piata, , sunt influentate de stat prin parghiile economico-financiare la dispozitia sa, utilizate in vederea corectarii dezechilibrelor la nivel macroeconomic.
2.Institutiile publice
Institutiile publice au un rol important in cadrul statului deoarece prin intermediul acestora, acesta isi indeplineste functiile sale. 
Institutiile publice sunt unitati, care in general nu desfasoara activitati productive, ci activitati de conducere, indrumare, coordonare si controlul in domeniul administratiei de stat si presteaza servicii cu anumite functii sociale in sfera actiunilor social-culturale, justitiei, procuraturii si apararii tarii.
Cheltuielile ocazionate de intretinere, functionare si investitii, precum si cele pentru realizarea serviciilor de catre institutiilor publice sunt finantate din bugetul de stat sau din bugetele locale sub forma creditelor bugetare.
Unele institutii publice, care realizeaza venituri din diferite taxe, chirii sau servicii prestate, fac venit la bugetul din care sunt finantate.
Alta categorie de institutii publice dispun de o baza proprie de venituri, care le permite sa-si acopere prin autofinantare o parte din volumul de cheltuieli, primind in completare si fonduri de la buget.
2.1. Finantarea institutiilor publice
Finantarea de la buget se realizeaza, in cea mai mare parte a cazurilor, prin deschiderea creditelor bugetare ca urmare a cererii de deschidere de credite bugetare inaintata de ordonatorul de credite al institutiei publice la organul ierarhic superior.
Institutiile publice pot realiza venituri extrabugetare din taxe, chirii, manifestari culturale, valorificari de produse din activitati proprii sau anexe, concursuri artistice, publicatii, impresariat, exploatarea filmelor, prestatii editoriale, consultatii si servicii medicale, studii, proiecte, prestari de servicii, lucrari, exploatari ale unor bunuri pe care le au in administrare si altele stabilite in conditiile legii.
Institutiile publice mai pot folosi pentru desfasurarea si largirea activitatii lor, mijloace materiale si banesti primite de la persoane juridice si fizice, prin transmitere gratuita, cu respectarea dispozitiilor legale. Acestea se gestioneaza potrivit normelor privind finantele publice si cu respectarea destinatiilor stabilite de transmitator.
De asemenea, pot beneficia de alocatii bugetare nerambursabile, granturi obtinute in sistem competitiv, pe care le cuprind in buget in scopul realizarii unor obiective sau programe in conditiile legii.
Institutiile publice finantate integral de la buget, varsa veniturile realizate la bugetul de stat sau la bugetele locale, dupa caz, in functie de subordonare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Notiuni economice privind institutiile publice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Legea nr 500 privind Finantele publice, M. Of. nr 597/13.08.2002 cu modificarile si completarile ulterioare
2. A. Morariu, Gh. Suciu -  "Contabilitatea institutiilor publice", Ed. Universitara, Bucuresti, 2004
3. Curs "Economie si Economie de piata" Lect.univ.dr. Marian Caraus


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!