Normalizarea contabilă la nivel internațional

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Normalizarea contabilitatii are drept obiect aplicarea de norme contabile identice in acelasi spatiu geopolitic si urmareste crearea de practici contabile uniforme. In general, standardizarea contabila inseamna impunerea unui set de reguli contabile limitate sau chiar a unui singur standard, care se aplica in toate situatiile.

Procesul de normalizare contabila internationala poate sa se desfasoare la nivel regional, adica sa vizeze normele contabile aplicabile firmelor din cadrul unui grup de tari, sau poate fi unul mondial, care sa se refere la norme contabile aplicabile intreprinderilor din toate tarile.

Desi la realizarea armonizarii contabile pe plan international contribuie mai multe organizatii interguvernamentale si organizatii ale profesiei contabile, procesul de normalizare contabila este marcat de lucrarile a doua organisme: Uniunea Europeana (UE) si Comitetul pentru Standardele Contabile Internationale (International Accounting Standards Board - IASB ).

La nivelul Uniunii Europene, normalizarea contabilitatii firmelor face parte din procesul armonizarii dreptului societatilor comerciale pentru tarile membre. Lucrarile de armonizare contabila la nivel europen, incepute in anii '70, s-au concretizat in mai multe directive, dintre care cele mai importante sunt: Directiva a IV-a privind conturile anuale ale societatilor de capitaluri, Directiva a VII-a privind conturile consolidate (ale grupurilor de societati), Directiva a VIII-a privind auditul legal al situatiilor financiare. comunitare sa se mentina inca importante diferentieri.

1.3. Institutii si mecanisme de normalizare si reglementare

1.3.1. Institutii si mecanisme de normalizare si reglementare la nivel international

1.3.1.1.International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF)

In spatele IFRS se afla o organizatie privata, IASCF, cu sediul in Londra. Infiintata in februarie 2001,

IASCF a continuat activitatea International Accounting Standards Committee (IASC). Aceasta organizatie s-a infiintat la 29 iunie 1973, printr-un acord incheiat intre organisme profesionale in domeniu din Australia, Germania, Franta, Marea Britanie, Irlanda, Japonia, Canada, Mexic, Olanda si USA. IASC reprezenta o organizatie independenta de

drept privat, care se ocupa de armonizarea normelor in materie de contabilitate din intreaga lume.

Acest lucru ar fi trebuit in principal sa aiba loc prin dezvoltarea si publicarea de standarde de contabilitate. Evolutia IASC de la infiintare si pana azi poate fi redata in patru faze:

1. prima faza poate fi delimitata intre 1973 si 1987, ca prim pas spre dezvoltarea de standarde contabile unitare. Printre altele au fost inlaturate, la nivel international, metodele de recunoastere si evaluare neobisnuite. In anul 1987 IASC a publicat

prima editie IAS;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Normalizarea contabila la nivel international.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 192 cuvinte
Nr caractere:
17 819 caractere
Marime:
19.55KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
norme, convergenta, comtabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!