Normalizarea contabila la nivel international

Extras din referat Cum descarc?

Normalizarea contabilitatii are drept obiect aplicarea de norme contabile identice in acelasi spatiu geopolitic si urmareste crearea de practici contabile uniforme. In general, standardizarea contabila inseamna impunerea unui set de reguli contabile limitate sau chiar a unui singur standard, care se aplica in toate situatiile. 
Procesul de normalizare contabila internationala poate sa se desfasoare la nivel regional, adica sa vizeze normele contabile aplicabile firmelor din cadrul unui grup de tari, sau poate fi unul mondial, care sa se refere la norme contabile aplicabile intreprinderilor din toate tarile.
Desi la realizarea armonizarii contabile pe plan international contribuie mai multe organizatii interguvernamentale si organizatii ale profesiei contabile, procesul de normalizare contabila este marcat de lucrarile a doua organisme: Uniunea Europeana (UE) si Comitetul pentru Standardele Contabile Internationale (International Accounting Standards Board - IASB ). 
La nivelul Uniunii Europene, normalizarea contabilitatii firmelor face parte din procesul armonizarii dreptului societatilor comerciale pentru tarile membre. Lucrarile de armonizare contabila la nivel europen, incepute in anii '70, s-au concretizat in mai multe directive, dintre care cele mai importante sunt: Directiva a IV-a privind conturile anuale ale societatilor de capitaluri, Directiva a VII-a privind conturile consolidate (ale grupurilor de societati), Directiva a VIII-a privind auditul legal al situatiilor financiare. comunitare sa se mentina inca importante diferentieri.
1.3. Institutii si mecanisme de normalizare si reglementare
1.3.1. Institutii si mecanisme de normalizare si reglementare la nivel international
1.3.1.1.International Accounting Standards Committee Foundation (IASCF)
In spatele IFRS se afla o organizatie privata, IASCF, cu sediul in Londra. Infiintata in februarie 2001,
IASCF a continuat activitatea International Accounting Standards Committee (IASC). Aceasta organizatie s-a infiintat la 29 iunie 1973, printr-un acord incheiat intre organisme profesionale in domeniu din Australia, Germania, Franta, Marea Britanie, Irlanda, Japonia, Canada, Mexic, Olanda si USA. IASC reprezenta o organizatie independenta de
drept privat, care se ocupa de armonizarea normelor in materie de contabilitate din intreaga lume. 
Acest lucru ar fi trebuit in principal sa aiba loc prin dezvoltarea si publicarea de standarde de contabilitate. Evolutia IASC de la infiintare si pana azi poate fi redata in patru faze:
1. prima faza poate fi delimitata intre 1973 si 1987, ca prim pas spre dezvoltarea de standarde contabile unitare. Printre altele au fost inlaturate, la nivel international, metodele de recunoastere si evaluare neobisnuite. In anul 1987 IASC a publicat
prima editie IAS;


Fisiere in arhiva (1):

  • Normalizarea contabila la nivel international.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!