Neoliberalismul

Cuprins referat Cum descarc?

I.Neoliberalismul 3
II.Ultra -liberalismul 4
III.Ordoliberalismul.7
IV.Curentul monetarist.10
V.Teoria capitalului uman.11
VI.Teoria drepturilor de proprietate.13
VII.Scoala Public Choise.15
Bibliografie.17


Extras din referat Cum descarc?

I.Neoliberalismul
Student:Bradea Bianca
Prima jumatate la sec XX a adus lovituri considerabile doctrinei liberale. Pe de o parte, revolutia sovietica a instaurat pe o suprafata mare a globului pamantesc un regim colectivist totalitar, la fel si revolutiile din Italia si Germania. Pe de alta parte criza, din 1929 si 1933 a reclamat in tarile dezvoltate inlocuirea doctrinei liberale cu ceea dirijista, pentru salvarea sistemului capitalist.
Ca o reactie la adresa totalitarismului colectivist sau fascist, dar si a dirijismului a aparut NEOLIBERALISMUL. Termenul de neoliberalism a aparut in 1938 cu prilejul ,,Colocviului Walter Lipmann" care a grupat la Paris mai multi economisti din mai multe tari.
Concluzia colocviului a fost necesitatea apararii ideilor de forta ale liberalismului clasic si neoclasic: 
Libertatea economica
Proprietatea privata
Comportamentul individualism
Piata libera
Adaptarea vechii doctrine liberale la noul mediu economic
Pentru neoliberali libertatea este regula, interventia statului -un demers exceptional.
Evolutia neoliberalismului poate fi ilustrata urmarind urmatoarele momente:
1. Ultra -liberalismul lui Ludwig von Mises,Fr.Hayek,Milton Friedman
2. Ordo -liberalismul -Scoala de la Freiburg
3. Gruparea ,,Noua economie"
II.Ultra -liberalismul
In timp ce in perioada interbelica se afirmau teoriile extremiste (marxismul, nazismul, corporatismul), au existat cativa economisti care au aparat doctrina liberala: Ludwing von Mises,Fr.Hayek,Milton Friedman. Ei reprezinta ceea de-a doua generatie a Scolii austriece neoclasice si se situeaza fata de doctrinele extremist-totalitare pe pozitia unui radicalism liberal.
Ludwig von Mises ramane la convingerea ca, o societate functioneaza bine atunci cand rolul statului tinde spre zero. Dupa parerea sa, individul si comportamentul individual, reprezinta ipoteza de lucru fundamentala a teoriei economice si nu societatea, asa cum arata doctrinele colectiviste. In opinia sa nu exista economie mixta, ci doar economie libera (capitalista) sau planificata (socialista). Superioritatea economiei capitaliste consta in suprematia pietei subordonata consumatorului. Dupa Mises, cel mai bun guvern este acela care guverneaza cel mai putin. Interventia guvernamentala este admisa doar cu respectarea regulilor pietei.
Frederich Hayek (1899-1992), adept al individualismului, a readaptat liberalismul la cerintele sec. XX, nu numai din punct de vedere economic, dar si politic si juridic.
In conceptia sa, libertatea este valoarea fundamentala intr-o societate moderna. Asigurarea libertatii pentru toti indivizii care compun o societate, presupune existenta unei ordini sociale. Pe baza libertatii se naste ordinea naturala, spontana, dar aceasta trebuie protejata si consolidata cu ajutorul legilor, adica, prin instaturearea ordinii de drept. El arata ca, daca, oamenii sunt liberi sa-si urmareasca scopurile, treptat se contureaza reguli de comportament, devenind valori sau norme care asigura ordinea in societate, norme de drept. A fost dusmanul declarat al economiei dirijate sub orice forma (corporatista, colectivista sau etatista) si adeptul reinvierii liberalismului. Se declara alegatorul ,,egalitatii in libertate", decat a ,,egalitatii in mizerie si servitute".
In conceptia sa, libertatea individuala trebuie conceputa si realizata numai in cadrul societatii civile a economiei de piata. Implicarea statului este admisa ca si controlor al concurentei economice ,,mijloc superior de ghidare a eforturilor individuale". ,,Utilizarea cu succes a concurentei, ca principiu de organizare sociala, exclude unele tipuri de implicare coercitiva in viata economica, dar este compatibila cu alte interventii, care uneori pot sa o completeze cu folos si chiar presupune anumite tipuri de actiune din partea statului". 
Domeniile de actiune ale statului vizeaza asigurarea cadrului legal pentru a face concurenta mai eficienta si suplinirea concurentei, prin asigurarea serviciilor publice care nu prezinta interes pentru initiativa particulara. Hayek respinge categoric functia redistributiva a ,,statului bunastarii" considerand ca eficienta economica si dreptatea sociala sunt incompatibile.


Fisiere in arhiva (1):

  • Neoliberalismul.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!