Neoliberalismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

DEFINITIE

Prin neoliberalism este desemnat un concept filosofico-social si politico-economic care se bazeaza, printre altele, pe liberalismul clasic si pe teoria neoclasica si care urmareste minimizarea influentelor statului asupra evenimentelor economice , in vederea stabilirii cadrului juridic care sa permita organizarea concurentei, functionarea armonioasa a preturilor. Spre deosebire de laisse-faire-ul (politica de neamestec) liberalismului clasic se considera necesara interventia regulatorie a statului pentru garantarea pietelor functionale.

Bazele neoliberalismului au fost puse de Walter Euken in lucrarea ,,Principii de baza ale politicii economice" (1952).

CONCEPTE

- Ordoliberalismul

Prin ordoliberalism este exprimata varianta germana a neoliberalismului. Ca motiv pentru necesitatea unei reglementari cadru, ordoliberalismul considera tendinta pietelor nereglementate de a elimina mecanismul propriu de concurenta.Scopul cel mai important al ordoliberalismului este o de-monopolizare

- Monetarismul

Termenul neoliberalism a fost inteles in stransa legatura cu monetarismul scolii din Chicago, cu reprezentantul foarte cunoscut al acesteia, Milton Friedman. Monetarismul porneste in mod fundamental de la stabilitatea sectorului privat. Sectorul privat refracteaza deviatiile si le reformeaza intr-o miscare stabilizatoare [ ] instabilitatile principale si nesigurantele proceselor economice isi au originea in comportamentul sectorului de stat.

ELEMENTE ALE POLITICII NEOLIBERALE

- Individualismul normativ: o sursa pentru deciziile politico-economice, este preferinta individuala a subiectilor economici. Din cauza problemelor de agregare a preferintelor individuale este exercitata o critica asupra programelor economice guvernamentale, atunci cand acestea deriva din principiile generale (respingerea politicii de agenda). acest principiu se aseamana cu principiul suveranitatii populare din cadrul teoriei politice liberale.

- Proprietatea privata/Privatizarea: in conceptia neoliberala statul nu are datoria de a fi intreprinzator activ. Se cere, de aceea, privatizarea intreprinderilor de stat respectiv datoria statului de a se implica, in special in monopolurile de stat din domeniul infrastructurii (masurile existentiale de prevedere) cum ar fi telecomunicatiile, transportul, energia sau invatamantul

- Politica stabilizatoare: politica masei monetare trebuie sa garanteze preturi stabile, printr-o moneda stabila (stabilitate macroeconomica) si printr-un buget echilibrat. Dintr-o politica monetara, a dobanzii si bugetara restrictiva rezulta o extindere a administratiei, o creare a unor unitati partial autonome si o degajare a diferitelor teme publice in sensul unui management suplu.

- Piata ca instrument de conducere: in convingerea neoliberala trebuie ca piata, deci cererea si oferta sa hotarasca asupra tipului, pretului si cantitatii realizarilor materiale si asupra serviciilor, deoarece astfel ar avea loc o alocare optima a resurselor.

- Concurenta: statul se ingrijeste de pietele functionale si intervine in cazul pietelor evident imperfecte, de exemplu prin taxe si impozite in cazul efectelor externe si prin legile cartelului.

- Deregularea: neoliberalii sunt pentru deregularea si liberalizarea economiei in sensul unei reduceri a legilor si regulamentelor, atat timp cat acestea sunt considerare birocratice si nu sunt neaparat necesare, deoarece prin aceasta actiunile economice individuale ar fi impiedicate.

- Comertul mondial: neoliberalii sunt de acord cu globalizarea in sensul unei stimulari a comertului liber intre state, fie prin organizatii globale cum ar fi WTO si intelegerile acesteia cu GATT, GATS, TBT, SPS, TRIPS sau fie prin zone de comert liber si mai multe zone economice speciale sau desfiintarea granitelor statelor nationale. Conform evaluarii neoliberalismului, comertul liber ar conduce la stimulatea bunastarii mondiale. Limitarea comertului prin taxe vamale si obstacole comerciale ne-tarifare si o stimulare a anumitor scopuri economice de catre stat prin subventii, conduce, dupa parerea neoliberalilor la inegalitate si saracie in lume.

- Politica taxelor: de regula se cere ca procentele taxelor sa fie reduse, de exemplu sub forma tarifelor proportionale sau a tarifelor in trepte si un sistem de taxe simplu in locul unui sistem de dispozitii variate. Taxele indirecte sunt preferate celor directe.

- Sistemul social: neoliberalii sunt pentru solutii organizate privat in locul sistemelor de stat considerate a fi birocratice. Prin aceasta trebuie realizata o administrare eficienta a mijloacelor cetatenilor.

Dupa neoliberali, interventia statului a determinat urmatoarele fenomene:

oControl al preturilor si deci o descurajare a initiativei particulare;

oFranarea rolului elitelor deci o descurajare a celor mai capabile elemente ale societatii care sa asigure ordinea si progresul;

oAsistenta sociala care antenueaza dorinta de munca si de castig;

oA lasat impresia ca prin materializarea lozincilor liberalismului prosperitatea si democratia se vor dezvolta de la sine;

oA lasat puterii domenii de actiune care apartin indivizilor.

Pentru a depasi aceste rele ale societatii interbelice trebuiau redate individului libertatea de actiune si creata egalitatea de sanse a fiecarui. Puterea statului trebuie limitata printr-un sistem de ,,contragreutati" pe care le pot oferi grupurile de presiune.

Principalii reprezentanti ai neoliberalismului sunt:

- in S.U.A.: scoala de la Chicago - Milton Friedman , scoala din Virginia sau scoala ,,Public choice"

- in Europa: F.A. Hayek, W. Eucken

- in Romania: M. Manoilescu, Anghel Rugina, etc.

scoala de la Chicago

scoala de la Chicago a fost infiintata in perioada interbelica de catre F. Knight, reunind o serie de economisti de orientare liberala, neoliberala care s-au opus in mod sistematic dirijismului, socialismului, radicalismului si marxismului.

Filozofia monetarista a scolii de la Chicago este simpla si clara:

- economia de piata libera si privata este cea mai buna si mai eficienta;

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Neoliberalismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 618 cuvinte
Nr caractere:
9 263 caractere
Marime:
19.57KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
concept, liberalism clasic, influente, stat
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!