Negociere Internationala

Cuprins referat Cum descarc?

CAP. 1. Conceptul de negociere 
1.1. Evolutia procesului de negociere
1.2. Negocierea ca proces de comunicare 
1.3. Principalele caracteristici ale negocierii 
CAP. 2. Strategii, tactici si tehnici de negociere internationala
2.1 Strategia in negocieri
2.2. Tactici in negociere
2.3. Tehnici de negociere
2.4. Stilurile de negociere internationala
2.5. Negocierea in relatiile interculturale


Extras din referat Cum descarc?

CAP. 1. Conceptul de negociere
1.1. Evolutia procesului de negociere
Cuvantul negociere vine din limba latina, unde infinitivul verbului negotiare semnifica actiunea de a face negot, de a incheia afaceri. La randul sau, verbul negotiar e deriva din verbul negare (a nega, a tagadui, a refuza) compus cu substantivul otium (odihna, relaxare). Astfel, dupa ingenioasa interpretare a negociatorului international Jeffrey Edmund Curry, in lucrarea ,,Negocieri internationale de afaceri", negocierea este ,,o chestiune de dat si luat" in care negustorul ,,isi refuza orice odihna si destindere pana in clipa in care incheie targul".1
Termenul de ,,negociere" isi are originea in secolul al VI-lea I.H.R., in Roma antica, in vremea cand plebeii bogati, cetateni liberi ai Imperiului, dar nu si nobili, care nu intelegeau sa-si castige existenta muncind, aceasta activitate fiind rezervata sclavilor, nu isi puteau permite sa traiasca in desfatare, asa cum faceau patricienii. Prin urmare, ei erau nevoiti sa se ocupe de afaceri private sau indeplineau anumite functii publice, activitati. In secolul VI I.H.R., plebeii erau nevoiti sa se ocupe de afaceri private sau indeplineau functii publice si activitati ,,trandave". Ei isi desemnau activitatea pe care o practicau prin negarea termenului care ii consacra pe patricieni, negare care ii apropia totusi de acestia, numind-o negotium ( nec-otium unde otium insemna in limba latina lene, trandavie) activitate care nu este nici desfacere in intelesul deplin al cuvantului, desi are ceva din aceasta, dar nici munca in sensul ei deplin. Negotium era o activitate ce putea aduce nu doar o anume satisfactie celui care o practica, asigurandu-i dobandirea de bunuri, ci chiar o desfatare, pentru ca bunurile dobandite erau castigate prin intermediul unei activitati ce nu presupunea un efort deosebit, ci doar comunicarea verbala, uneori in scris, cu semenii.
.Dezvoltarea deosebita a negocierii se gaseste in Bizant.
1 Jeffrey Edmund Curry,Negocieri internationale de afaceri, Teora, 2000, pg. 7
Negocierea era metoda prin care Imperiul Roman de Rasarit, sub conducerea lui Iustinian, si-a extins influenta asupra triburilor din Sudan (Arabia sau Etiopia), mentinand
sub influenta si populatiile din jurul Marii Negre si din Caucaz. Tot ceea ce a insemnat dupa, perioada Evului Mediu si a Renasterii (400-1600), nu inseamna o grija separata pentru negociere cu toate ca negocierile nu inseamna victorii politice, dar ceea ce se remarca este ca politica de cancelariat aducea schimbari pe harta continentului european favorabile marilor puteri.
Filozofia Ligii a reprezentat o schimbare radicala a gandirii politice fata de ultimele sute de ani precedenti. Liga nu dispunea de forte armate proprii, ci depindea de Marile Puteri pentru a aplica deciziile sale sau sanctiunile impuse. Dupa o serie de succese si unele esecuri din anii 1920, Liga s-a dovedit neputincioasa in fata agresiunii Puterilor Axei din anii 1930. Declansarea celui de al doilea razboi mondial a insemnat esecul scopului principal al Ligii, acela de a impiedica o noua conflagratie mondiala. Organizatia Natiunilor Unite a inlocuit Liga la sfarsitul razboiului, mostenind totusi o serie de agentii si organizatii fondate de Liga. La 1 decembrie 2009, Tratatul de la Lisabona a intrat in vigoare incheind astfel mai multi ani de negocieri pe tema aspectelor institutionale. Tratatul de la Lisabona modifica Tratatul privind Uniunea Europeana si Tratatele CE (fara a le inlocui) si pune la dispozitia Uniunii cadrul legal si instrumentele juridice necesare pentru a face fata provocarilor viitoare si pentru a raspunde asteptarilor cetatenilor.
1.2. Negocierea ca proces de comunicare
Negocierea trebuie privita drept cel mai eficient mijloc de comunicare avand avantajul ca realizeaza in cel mai scurt timp efectul scontat. 
Negocierea se impune ca o necesitate intr-o situatie in care partile participante interactioneaza in dorinta de a ajunge la o solutie acceptabila in una sau mai mute probleme aflate in discutie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Negociere Internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!